Појефтињује гориво на пумпама у БиХ

Након новог пада цијена сирове нафте на свјетском тржишту, разлога за задовољство имају и возачи у БиХ, јер и наши прометници нафтним дериватима најављују појефтињења, која неће бити велика, али ће свакако обрадовати возаче.

Босна и Херцеговина 04.04.2015 | 21:42
Појефтињује гориво на пумпама у БиХ

Драго Ђукић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, истиче да је, узимајући у обзир кретања цијена нафте у свијету, али и курса долара, могуће очекивати да током наредне седмице буде извршена незнатна корекција цијене горива према доље.

"Колико и у ком обиму, то ће зависити од сваког прометника посебно, у складу са њиховом политиком пословања", нагласио је Ђукић.

И бензинске пумпе у ФБиХ почеле су масовно да најављују појефтињење нафтних деривата.

Из Федералног министарства трговине потврђују да им је у протеклих неколико дана стигло око 50 најава од стране бензинских пумпи које најављују "резање" цијена.

"Појефтињење се односи на дизеле и на бензин 95, и према најавама, кретаће се око пет фенинга по литру", казали су у петак из Федералног министарства трговине.

Како додају из ресорног федералног министарства, гориво по литру, у просјеку, у ФБиХ кошта око двије марке.

"Међутим, цијена горива варира од пет до десет фенинга, што зависи од кантона до кантона, али и продајног мјеста", нагласили су из Федералног министарства трговине.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, каже да ће пад цијене горива највише да обрадује возаче, али да ће се одразити и на јефтинији процес прољећне сјетве.

"У току су пољопривредни радови и сигурно је да ће се то одразити на трошкове производње, а касније би, дугорочно посматрано, требало да се одрази у летњем периоду и на коначне цене пољопривредних производа", истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, скорашња анализа коју је радио, а гледајући курс долара и цијену нафте на свјетским берзама, показала је да су цијене горива на већини пумпи код нас биле коректне.

"Најављено појефтињење свакако ће се одразити на буџете оних које возе путничка возила, а што се тиче прехрамбених производа, није се ни до сада рефлектовало на ниже цене и неће се то вероватно ни догодити", напоменуо је Петровић.

Иначе, по доступним подацима, цијене сирове нафте пале су на око 55 долара након што су 25. марта скочиле на око 59 долара по барелу.
Када је ријеч о цијенама на бензинским пумпама у Бањалуци, оне зависе од локације до локације, па је тако дизел четири у петак коштао између 1,82 и 1,88 КМ, а цијена "петице" била је у просјеку виша за 10 до 15 фенинга.

Што се бензина тиче, по литру су коштали између 1,82 и 2,10 КМ, што је зависило од врсте, али и продајног мјеста.

(Мондо)

Коментари / 0

Оставите коментар