Научници примјенили прву вакцину против рака

Тестирање прототипа вакцине усмерено је на стимулисање Т ћелија имунолошког система пацијента, које у организму имају улогу да региструју и униште ћелије канцера.

Здравље 04.04.2015 | 06:42
Научници примјенили прву вакцину против рака

Конвенционалне терапије, које се ослањају на хирургију, хемотерапију и радиотерапију ускоро би могле да постану прошлост - у оквиру научног експеримента на Универзитету Вашингтон у Сент Луису спроведен је потпуно нов приступ лечењу пацијената од рака.

Нови треман са туморскима антигенима ојачао би имунолошки систем појединца тако што би стимулисао рад Т ћелија, чија је функција да елиминишу ћелије канцера.

Три пацијента која болују од рака коже до сада су примила експерименталну терапију. Сва три пацијента за сада се осећају добро, наводе истраживачи.

Ово је први пут да су научници испитали комплетну ДНК тумора и искористили своје откриће за идентификацију седам типова протеина који се налазе на ћелијама рака, које се разликују од особе до особе. Из тог разлога створена је персонализована вакцина која ће елиминисати ћелије рака сваке особе појединачно.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар