Шта је то што код њих изазива срећу?

Јуче је био Свјетски дан свјесности о аутизму. Не зна се тачан број обољелих од аутизма у БиХ. Процјене су од три и по до 25 хиљада. Али од саме бројке важније је да шира јавност прихвати аутистичне особе.

Босна и Херцеговина 03.04.2015 | 07:39
Шта је то што код њих изазива срећу?

Аутистична дјеца могу се школовати у посебним вртићима, али и у основним школама, које прилогађавају програм њиховим потребама.

"Аутизам је нешто што морамо прихватити, аутизам је нешто што морамо схватити. А да бисмо схватили аутизам, морате бити отворени", казала је Теа Томић из Удружење за подршку породицама.

Он је срећно дијете, али то не зна рећи, прича мајка трогодишњег Кана, који је једно од бројне дјеце која живе с аутизмом. Мелина Мухић каже да је најбитније да родитељи прихвате своје дијете са свим његовим врлинама и манама, али се то догоди након првобитног одбијања да је њихово дијете болесно, туговања, и тек су онда спремни за корак напријед.

"Када имам ону фазу туговања, Кан ме увијек изненади са неким својим животним потезима. Свака мајка своје дијете највише воли. Али, можда грубо звучи, некад од Кана очекујем мање, а Кан ми да много више. Кад мање очекујете, онда вас више изненади", рекла је Мелина Мухић.

Свијетло плави балони на небу изнад Сарајева значе да су особе с аутизмом добродошле у овај град. То је одговор на њихову несебичну доброту.

"Само треба открити шта је то што код њих изазива срећу и радост, то је наш задатак. Морамо се изборити да нам дјеца сретна долазе у школу и одлазе из школе", рекао је Муамер Тињак, директор ОШ Алекса Шантић.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ввв

03.04.2015 06:35

Шта вреде плави балончићи, када свет нема будућности...

ОДГОВОРИТЕ