Тајна успјеха: Партијска књижица и послови без тендера

Није да нема успјешних фирми у Републици Српској. Постоји их неколико, и углавном су то приватне фирме чији су оснивачи и директори или чланови владајуће странке или особе блиске људима из врха власти. Тајна њиховог успјеха је у осмишљавању послова, путем којих ће, без пуно труда и уложеног сопственог новца, извући велике паре из буџета.

Република Српска 02.04.2015 | 22:47
Тајна успјеха: Партијска књижица и послови без тендера

Једна од таквих фирми је бањалучки “Ланацо”. Радници у тој фирми примају редовно плату, имају хаппy хоур сваке седмице, фирма даје стипендије студентима и гради паметну зграду, скупљу од Централне Банке. Директор “Ланаца” Небојша Нинић је члан Градског одбора СНСД-а, као и члан Савјета за привреду градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића.

ТАЈНА НИНИЋЕВОГ УСПЈЕХА

Тајна Нинићевог успјеха је у томе што он своје производе и услуге институцијама и установама даје малтене џабе. “Ланацо” тако “великодушно” поклони програм, информациони систем, сајт или нешто, врло стручног назива, неком јавном предузећу.

Ту, међутим, није крај, већ почетак процеса у којем Нинићева фирма добро зарађује. Јер, свима је потребно одржавање поклоњеног програма, информационог центра, сајта или нечег сличног. Тај посао ради “Ланацо”. Сваке године институције, установе и јавна предузећа плаћају “Ланацу” одржавање.

Сваке године на рачуне “Ланаца” капају средства, мало од заједничких институција БиХ, мало од Владе, мало од Министарства просвјете, од Електрокрајине, од РиТЕ Гацко од Града Бањалука, од школа, од центара за социјални рад, јер сви они имају уговорене послове с том фирмом. Неки годишње за услуге “Ланацу” плаћају 300.000 марака, неки десет хиљада. Никоме не упада у очи, а годишње из разних државних буџета ова фирма наплати неколико милиона марака. Друге фирме, које се баве истим пословима, поред “Ланаца” немају шансу да добију те послове.

“Ланацо” је Министарству просвјете поклонио “револуционарни пројекат” - електронски дневник. Сад родитељи успјех своје дјеце могу пратити путем Интернета, па не морају ићи на информације и родитељске састанке у школу. Руку на срце, неким родитељима је боље да не долазе у школе, јер ће се суочити са разваљеним столицама, напуклим прозорима и, ако пада киша, кантама насред учионице, јер кров прокишњава.

Овај пројекат експериментално је почео 2008. године, Министарство просвјете је тада у њега уложило 55.000 марака, али никада није реализован до краја и у пуној мјери. Родитељи, ипак, морају пут школа како би видјели оцјене и изостанке своје дјеце.

ПРОЈЕКАТ ДОСИТЕЈ

Ту је и пројекат Доситеј. Влада РС диже кредит од девет милиона марака, уз каматну стопу од седам посто на годишњем нивопу, за набавку малих и нефукционалних лаптопова за школе. Влада Републике Српске је прошле године одлучила да настави реализацију пројекта “Доситеј”, без обзира на то што је Влада Србије, која је била партнер у пројекту, одлучила да се из њега повуче.

На фотографији: Задовољни "Ланацо" упосленици

 

Пројекат “Доситеј”, односи се на информатичко опремања школа у РС. Циљ пројекта Влада је дефинисала као “увођење нових технологија у образовање, а посебно увођење модела електронског учења ‘један на један’, који ће допринијети цјелокупном економском развоју Републике Српске”.

Опремљено је 408 е-учионица, односно испоручено је 10.200 рачунара за ученике. Након испоруке организована је обука за наставнике за кориштење ове опреме у настави.

Пројекат „Доситеј“ , наравно, спроводи „Ланацо“. Путем те фирме и србијанске фирме „ЦОМ траде“ набављена је сва потребна опрема (мини рачунари, лаптопови за наставнике, мрежна опрема- рутери и свицеви), а „Ланацо“ је издавао и сертификате о завршеном информатичком курсу просвјетним радницима. Испит се полагао путем интернета и плаћан је за сваког просвјетара појединачно, што, када се сабере, није мала цифра.

Како је Журнал раније објавио, неке компаније из РС су Министарству просвјете понудиле јефтиније опремање школа са ИТ опремом, што би довело до уштеда у самом пројекту, али из тог Министарства никада нису добили било какав одговор. Очито је да је “Ланацо” фаворит Владе РС.

Један од послова “Ланаца” је и продаја лиценци за Мицрософт производе државним и ентитетским институцијама, градским и општинским управама, јавним предузећима, попут Савјета министара, Министарства комуникација и промета БиХ, Владе РС, Града Бањалука, Електрокрајине…

Основно питање је - зашто су државним службеницима потребни скупи Мицрософт програми, кад све што раде могу да раде и са бесплатних варијанти. Чак је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, својевремено поставила исто питање: зашто се набављају скупе лиценце Оффице Профессионал Плус, када већина државних службеника то не користи. Главна служба за ревизију БиХ ставила је примједбу на тај посао, јер, поједностављено речено, нити се зна шта је купљено ни колико је плаћено. Савјет министара конзорцију, у чијем је саставу “Ланацо”, плаћа за те послове 18 милиона марака.

“Ланацо” је споменут и у извјештају Главне службе за ревизију о пословању бањалучког Клиничког центра за 2013. годину. Та фирма је Кличком центру продала информациони систем, а како је ревизор навео „није утврђена вриједност, није утврђено власништво, нису утврђена права и обавезе“. У преводу нешто су купили, нешто плаћају, а нико не зна ни шта ни зашто ни колико, па на крају ни чије је то што плаћају.

ЧЕМУ ОНДА ТЕНДЕР

Како је “Ланацо” повлаштена фирма, њој се послови дају без унапријед проведеног процеса јавних набавки.

Најупечатљивији примјер је посао који је “Ланацо” склопио са бањалучком градском управом у износу од 460.000 КМ. “Ланацо” је посао добио преговарачким поступком, без објаве обавјештења. Када је тај Уговор угледао свјетло дана, поједини одборници из опозиције су затражили одговор на питање - зашто Град троши скоро пола милиона марака на надоградњу Мицрософт програма, које ионако не може да постави на старе рачунаре? Образложење одговорних људи из градске управе на питање зашто није расписан тендер је било запањујуће.

Гласило је: ми смо изабрали један Мицрософт производ. И онда смо питали Мицрософт од кога да то купимо. Они су нам рекли да можемо од “Ланаца”, и чему онда тендер.

Чак и Закон о јавним набавкама БиХ, који је пун рупа, не дозвољава да се наведе произвођач, а камоли да неко изабере баш производ једног произвођача и онда њега пита од кога да купи тај производ. То је изум компаније “Ланацо”, који гласи “продајем нешто, нико није начисто шта је то, али државне институције баш то требају, а само ја то продајем”. И чему онда тендери.

(зурнал.инфо)

Коментари / 80

Оставите коментар
Name

Милос

02.04.2015 15:14

Тај Ланацо је опљацкао и РИТЕ Гацко и ко зна ста јос!? Зато цемо ми плацати скупљу струју!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

19.02.2017 19:55

Сва ова наклапања се своде на приче типа рекла -казала и приче жентурина по селу немате ништа осим површних коментара за заглупљивање.Ланако постоји 27 година а све остале фирме се гасе,пословали су у свим властима.

Name

Уцитељ

02.04.2015 15:26

Дефинитивно са Ланаком несто "смрди", али назалост нису једина фирма која тако послује. У овом тексту је све максимално попљувано и нигдје се не види свјетлоцна крају тунела. Сто се тице Wиндоwса и Линуxа. Мицрософт свој софтвер наплацује, али надоградња је у принципу бесплатна (сем преласка на новије генерације).Линуx је у старту бесплатан, али се касније све плаца. Веома мали број корисника у РС има искуствс са Линуxом и сци би морали проци додатне обуке. Сто се тице ел. дневника, у сколама у којима је он уведен повецало се интересовање родитеља и сам бтој долазака у сколу. Јер имају стални приступ свим информацијама. Док је стање без дневника по принципу, дијете прица бајке родитељу, он на повјерење то прихвата и зиви у лази. Доситеј је пројекат који је добро осмисљен, полако али сигурно улази у масовну примјену. Компанија Ланако и људи који раде на овом пројекту су веома сусретљиви и ту су да прискоце и ријесе сваки проблем, без додатне новцане надокнаде. Сколе јесу пропале и прокисњавају, дува на све стране али то је друга прица. Поред тофа ми морамо да пратимо савремене педагоске токове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

04.04.2015 07:30

Смије ли ико да казе колико је милиона отисла за овај посао Ланацу.Не смије нико да казе, као и да је све помогао министар Касиповиц, друг власника Ланака.Електонски дневник је најскупље рјесење у Европи по линији кода, али то смо вец навикли да смо најскупљи, јер нас воде Бајини другари.

Name

хепи аур

04.04.2015 07:46

По тој логици кућа се прави од крова.У сколама се лозе бубњаре ,немају прозоре и кров,о тоалетима да не прицам.Дјеци требају рачунари али у обновљеним сколама.Проблем је сто обнова дуго траје а на рачунарима се милиони заврну за неколико мјесеци.

Name

јаре

26.06.2016 21:41

Е мој учитељу нешто смрди у твојој глави,ланацо продаје софтвер вани у милионским износима,на берзи у Лондону су међу 50 најбољих фирми,по Кембриџ универзитету су међу 11 иноватора из цијелог свијета а Мајкрософт их је прогласио за партнера године.Кад ће то неко од ових што лажу на ланако да постигне,никад баш су јадни.

Name

хи хи хи

10.03.2017 22:09

Помирите се са судбином растурају вас на тржишту и ту је крај приче,ланако постоји скоро 30 година.

Name

Росуље

02.04.2015 15:31

Небојса Ниниц је стара мазалица,има возни парк од милион евра ,воза скупља аута од Роналда,а прије 8 година имао канцеларију од 40 м2 и 3 запослена .савјет :Сипа да све истрази у наредном периоду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.06.2016 11:41

Јеси будала Нинић је 90-те зарађивао милионске износе човјек је први покренуо бизнис електро струке,има најбоље људе у фирми и увјек ће бити испред конкуренције.

Name

комшија

05.04.2017 16:35

Јесте искомплексирани овим Ланаком,фирма постоји скоро 30 година и стално напредује на тржишту а конкуренција може само да им завиди.

Name

Мицрософт

02.04.2015 21:08

Погледајте зашто је "успјешна" компанија Ланацо и ко је све допринио њеном "успјеху"...и зашто су ове разуздане старлете са фотографија тако веселе и безбрижне. Много пута је Бајин "први парламентарац" како су га од миља звали режимски новинари и медији био у посјети код свог пајтоса Нинића у Ланацу. Неки тврде да је Бајин пулен и сувласник те фирме...Посјета спјешној фирми се увијек реализовала пред тв камерама и народне масе су уживале гледајући у новинама и на екранима озарена лица успјешних... хттп://www.инфобиро.ба/артицле/340828

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.04.2015 09:50

Ово нису никакве старлете вец образоване зене од којих су вецина мајке...срам вас било...

Name

Горан

02.04.2015 22:15

Све је истина и јос много тога,многе фирме у ИТ бранси је он затворио,а остале бацио на кољена јер све послове добије управо Ланацо,успон је кренуо као и осталим СНСД фирмама са доласком Баје на власт.Лицно сам Николу Спирица висе пута видјао са власником Ланака,а највисе пред просле изборе. Интеграл и слицни су бар направили тунел, пут, али ови не ураде ниста,продају маглу јер је народ неук и нема појма ста је то "програм". Какав "електронски дневник", гдје је народ неписмен и гладан,гдје наставници не знају хоце ли добити следецу плату,али битно да су плацени сертификати за њих,наравно Ланаку. Праве "паметну зграду" од 17 милиона КМ,а зграда Централне банке БиХ је костала 13 милиона КМ. "Паметна зграда-паметном доста"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведно

03.04.2015 10:12

Не ке..ј Горане.

Name

Која

04.04.2015 07:35

Па нормално да си га виђао са Спирицем јер преко њега је реализовао висегодисњи уговор за Мицрософт.Тандем Спириц, Ниниц, сдп-овац Дамир Хадзиц. Наравно Ланацо је радио и за Пореску управу а знамо да је Шпирић дрмао претходних година истом.

Name

перо

10.07.2016 09:54

Овај Горан је глуп па све фирме настоје да буду добре са владајућим структурама само је проблем што су најбоље са ланацом. Прошло је вријеме кад су дилеје могле нешто ушићарити на ит тржишту глуме борбу за правду а настоје нелегално и незаконито зарађивати. Ланацо им је доскочио свака им част.

Name

дивља јабука

02.04.2015 22:21

Не да народ своје криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

05.04.2017 16:37

Нинић Небојша је мр електротехнике са 26 година а ти обична глуперда.

Name

приватник

03.04.2015 04:23

Па нека неко казе да у РС нема успјесних фирми. Како која партија додје на власт, тако се радјају успјесне фирме. Ако приватна фирма није у блиској вези са властима не догура дуго. То је пар година и пропадне. Јер фирме блиске властима добијају послове,подстицаје , не плацају доприносе дају им се репрограми, али зато пореска управа тренира строгоцу на неким фирмама за двије хиљаде блокирају рацун.фуј све ово ми се вец одавно згадило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.04.2015 06:54

РЕПУБЛИКА СРПСКА ИДЕ ВЕЛИКИМ КОРАЦИМА (УНАЗАД)!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

03.04.2015 07:59

Све похвале за прву дјевојку са слике

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКРО Ланако

03.04.2015 08:27

Старлете......хахахахаххаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПетарП.

03.04.2015 08:39

Мени само није јасно, зашто се прозивају запослени у ЛАНАЦО-у. Па шта треба да буду незадовољни, па да и даље кукамо како ниједан приватник не ваља. Бар нека су радници негдје задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тараба

03.04.2015 08:46

Мозда у овом цланку има и истине,а то је да су плате редовне,да су радници задовољни,да постоји хаппy хоур сваког петка,да се дијеле стипендије,да се радницима купују аута,да се граде стамбене зграде за раднике,да се гради паметна зграда у којој це запосленици имати боље услове рада.Стварно брука и срамота,ипак то је превисе погодности за радницку класу,треба их спустити на минималац и то иплацивати са закасњењем од 4-5 мјесеци,да раде у неком цумезу и онда би то била квалитетна и постена фирма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.04.2015 07:56

Електропривреда РС плаца 100еур по сату Ланацу за подрску САП рјесења. На САП рјесењу се извлаце милиони из Електрипривреде РС. Исти тај програм сада хоце да угурају у Електропренос за 6.5 милиона КМ. Медјутим јос једна тајкунска фирма Нитес не мозе да се помири са тим па је борба сада велика ко це да боље поцасти Бају и Цовица. Е мој народе, старлета це да буде док је оваквих тајкуна....

Name

Запослено

04.04.2015 09:29

Да плацају 100 еур по сату укупно 8 сати мјесецно....мислим да је то велика устеда,зато не млатите цијенама и милионима....

Name

Бањалучанин

04.04.2015 17:23

Многе компаније из ИТ сектора (а и компаније које у свом саставу имају ИТ одјељења) имају још боље услове рада и веће плате. Што се тиче стипендија, та компанија се на тај начин рекламира, а у ствари је принуђена стипендијама привући студенте како би их задржала да послије раде за њих. Да не дају редовно плате остали би без радника и не би могли одржати садашњи обим послова. Није то нека друга дјелатност, па да на бироу има кандидата вишка, па да их послодавац може мијењати као чарапе и још им дуговати 5-6 плата. Није исто отворити киоск и имати ИТ компанију. Ако би осим те компаније још компанија добило прилику да ради за институције, у ИТ сектору би се плате и услови рада још више побољшали јер би настала трка за кадровима и пословима.

Name

Угљеса

04.04.2015 19:56

У ланацу пола људи не ради ниста, и једини разлог због којег су ту да правдају приход и добит јер неби могли оправдати тај омјер, био би највеци у Европи. Наравно сви они имају смјесне плате, и воде се идејом да имају посао. Нико не спомиње Електрокрајину и јесецне фактуре од 90.000КМ а некада су биле и 180.000КМ за вријеме директоровања Зељке Ковацевица, и не треба заборавит њиховог заститника Радмановица.

Name

закључак

16.08.2016 18:37

Е јесте лудаци кад већ све знате о струци зашто вас нико не бира за озбиљне послове већ Ланацо.Институције вас не зарезују лузери.

Name

питање

08.07.2017 19:51

Јел то Влада РС и институције вама полажу рачуне колико плаћају услуге па ви знате?Не будите смјешни нико вас не зарезује имате само подсмјех,исконплексирани сте овом ИТ фирмом јер је најбоља ни у чему им не можете парирати.

Name

мука

03.04.2015 09:48

У овој владавини само можеш прочитати о аферама и криминалу, док је живот народа на крају тунела

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимиОро

03.04.2015 10:04

Ма ко је старлета :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

нонсенс

03.04.2015 10:30

Прочитах овај дио текста неколико пута "Радници у тој фирми примају редовно плату, имају хаппy хоур сваке седмице, фирма даје стипендије студентима..." и још увијек ми није јасно какву негативност у наведеном види дотични-на новинар-ка. Да је среће па да је овакво стање и у другим приватним фирмама, гдје би нам крај био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеа камила бебара

03.04.2015 10:33

Боље да Ланацо буде постена фирма, да не плаца дохотке, не даје редовно плату, дрзи људе на уговору по 2 мјесеца, па кад им не треба висе..фрц на биро... овом. Свака цаст на овом тексту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.04.2015 11:30

Јест ал не треба из нашег џепа да се то плаћа.

Name

Милосава

03.04.2015 10:36

А где пецат?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај....

03.04.2015 10:47

Девојке са слике су образоване зене и мајке а не старлете....Мислим да је текст тенденциозан и злонамеран...Није у реду овако прозивати 250 људи који раде у тој фирми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

03.04.2015 11:12

Е децко децко ста ти писес па страсно....камо среце да је 1000 фирми попут ланаца у насој дрзави..ово схватите како зелите поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

03.04.2015 11:44

Камо лијепе среце да је висе фирми као Ланацо, и висе газди као Небојса Ниниц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пун погодак

28.03.2017 18:43

Све ове небулозне приче против ланака су типа жентурача на сеоским прелима,још да неко вјерује глупацима.

Name

брзи

03.04.2015 12:29

Ја се са овим текстом у потпуности слазем.Какав је то нацин тко се понасати према радницима.То сто у тој фирми раде то је њихова ствар,мислим на редовне плате стипендије и све те бенифиције. То сто размазисе раднике то њима на дусу,али они не размисљају о дугороцним посљедицама тог цина. Ста се сада десава? Свједоци смо да се због овог безобралука,у неким фирмама радници јавно окупљају и тразе плате,а суска се да неки тазе и годисњ и топли оброк,а као врхунац те радницке бахатости,у једној фирми у БЈЕЉИНИ НЕКИ СУ ЦАК ТРАЗИЛИ И БОЛОВАЊЕ.Па господо из Ланаца ваљда сте сада свијесни какве послиједице је изазвало то васе тетосење радника, срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко1965

03.04.2015 15:06

Цитам коментаре и тацно не могу да додјем себи. Овдје је такав менталитет да једноставно ако постоји неко успјесан (Небојса Ниниц) и ако је неком добро и ако је неко задовољан (у овом слуцају ти радници Ланаца), остали од гњеве и љубоморе це урадити све како би то унистили. Стварно сам цуо много лијепих прица од људи који су запослени у Ланаку, и јесте да је једна од ријетких фирми која води рацуна о својим радницима и покусавају им помоци и нагрдити их за додрбо одрадјен посао и да је среце да сви радимо у таквим фирмама. Али с' обзиром да вецина нас ради у фирмама гдје нас сефови и газде раубују до задњих граница, дају нам минималце, гледају како би нам насли јос висе посла а да нас јос мање плате...е због тога треба унистити тај Ланако па да и тих 250 задовољних радника заврсе као робови код других газда. Умјесто да се сви остали угледају на Ланако, по васем би Ланацо требао да се угледа не друге. Стета сто це Ланако у наједном периоду запослити само јос 300 нових инзињера. Да мозе запослити бар 3000 радника и да им прузи то ста пруза тренутним запосленима не би било овако негативних коментара. Него ако је мени лосе, онда требамо и то мало доброг унистити како би свима било одвратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

03.04.2015 17:21

Дабог да се такве газде рађале више у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

презадовољан

03.04.2015 21:30

Дијани дајем 10 поена ,Бојани Г 8 поена а остало 0.Иначе битно је да је редовна ,колика је ,толика је. о/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путник

03.04.2015 23:18

Страсно је колико је овај народ глуп и себицан. Цитам коментаре, хвале се услови који радници имају у овој фирми, а нико не види корупцију на дрзавном нивоу? Нико не коментарисе послове без тендера? Зар нико није свјестан да се таквим пословањем крси закон и да је то озбиљно кривицно дјело за које сви актери иду на робију? Никад нама неце бити боље док год је појединцима битно само њихово лицно ду..., а за остали народ га то исто ду... заболи. Срамота колико се корупција увукла у сваку друствену пору. Корупција је постала норма. Стандард. Ко помисли да иста мозе без коруптивних радњи, поткупљивања и подмицивања, тај за вецину народа није добар с главом. Тај је ненормалан! Типа, "ста хоцес ти? Није ти ово Америка, Свицарска, Норвеска.." Ццц. Мука ми је од овог народа и ове земље. Јадни смо постали да су једино они у африцким племенима јаднији од нас. Пропутовао сам цијели свијет, све континенте. Прицао са 60 разлицитих нација. Глупљег народа од нас, на овој планети нема. Цаст изузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако вец прицамо о постењу

04.04.2015 00:27

По коментарима и односу лајкова и дислајкова, могло би се реци да се цијела фирма Ланацо дигла на ноге да одбрани свог газду.У реду је то сто имају редовне плате и добре услове рада, али није у реду ако је то посљедица оцигледне корупције и безакоња у тендерским процедурама.То је систем спојених посуда..Те паре које кроз плате примају редовно сваки мјесец отете су са друге стране од свих нас.Коруптивне радње се не могу правдати с мало милосрдја према радницима.Нама је потребна правна дрзава да би могли поставити темеље неке сретније будуцности.У супротном ерозија друства це се само увацавати до потпуног самоунистења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

08.01.2018 16:39

Досадни сте и напорни са злонамјерним коментарима о Ланаку што их не добијете на суду ако сте толико у праву?Нема шансе,они напредују а ви пишете глупе текстове.Они су отворили ИТ академију ,Развојни центар у Зрењанину и остварили безброј пројеката а све је више запослених у овој фирми,можете само да им завидите.

Name

марко

04.04.2015 05:02

Ланако је само примјер како се пљацка,а као добри послодавци,има њих много И преко свих јацих странака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста објективни

05.04.2017 17:56

Ланако је примјер пословног успијеха и законског пословања и запошљавања 300 људи у ит сектору а боранија може само да лупета.

Name

Милос

04.04.2015 07:46

Искрено овде је само наведено да је неко као рекао да је лако добио тендер зато сто им је рецено из Мицрософта и наједном сви су тендери намјестени и они су лопови....инфантилно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

04.04.2015 07:48

Да ли ико зна да је Ниниц имао фирму с Бајом. Питајте их кад су имали и ко су били власници и сад погледајте гдје су и ста раде ти људи. Све це Вам бити јасно. Ланацо је за последњих 6 година најбрзе растуца ИТ фирма у регији, и то захваљујуци партијским договорима. Број запослених је такав сто не могу да оправдају толик приход и добит. Па сви знају да је највеци проблем Ниница како да сакрије силну добит. Због тога се праве зграде, купују аута и запосленим дају као дио плата и сл. Електрокрајина сваки мјесец плаца Ланацу скоро 100.000 КМ на име услуга, а плацала је и скоро 200.000КМ док је био Зељко Ковацевиц. Из ових пара се финансирао и Радмановиц и тако годинама. Сад вам је јасно одакле Радмановицу паре за станове и виле у Црној Гори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

04.07.2017 22:23

Откуд глупаци имају увид у то колико институције плаћају услуге,то је пословна тајна .

Name

Запослени

04.04.2015 07:49

Ако су се дигли радници да бране фирму а они су образовани са знањем да било где надју посао, онда несто са текстом није у реду...мада не знам да ли це то разми ботови схватити...оптерецни да свуда надју крадје и лопове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

04.04.2015 08:06

Ова власти је растуриле све, наместили на руководећа места своје најбедније кадрове, и сада очигледно нема ко да смишља пројекте, а да при томе не покуша да макар трећину новца пребаци на свој рачун, или рачун странке која их је на то место поставила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

масхала

04.04.2015 09:15

Све такве "фирме" су типа удруженог злочиначког подухвата. Сисај буџет. Користи и коке за подмазивање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

04.04.2015 09:22

Нинић је главни економски експерт побјешњелог Радојицица и преко њега је ишао да руси Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

04.04.2015 09:30

Нинић је са Спирицем у жестокој комбинацији,свашта ће испливати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МадМан

04.04.2015 10:07

Ја ипак мислим...да је то све због ове са црним рукавицама...она је ту некако "најпрљавија"! Хахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

04.04.2015 11:25

Ова Биља је гарант газдина мала.

Name

Требиње

04.04.2015 12:26

Криминал на државном нивоу, избјегавање тендера, продавање "магле" итд. То су криминална дјела за која би у нормалној држави тај "преспособни" Нинић ишао у затвор а све покрадено би морао са каматом вратити. То што има 250 "сретних" радника разлог је енормног лоповлука па да мало удијели радницима. Међутим, то што ради малверзације са тендерима уништава цијелу државу.Испливаће још ту и спрега "способности" Шпирића и Пореске управе, и махинације са свим буџетима (републички, градски, државни, па јавна предузећа). Овдје су заступљене махинације и преваре које се више годинама мјере у милијардама, а народ је гладан, незапослен, обесправљен. Ови бескрупулозни тајкуни у савезу са републичком власти раде на континуираној пљачки како РС тако и БиХ, и то траје годинама, зато нас и има 95% сиромашних, а 5% оних којима су "неопходне" "паметне" зграде. Боже ако те има очисти ову Содому и Гомору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси запосленик

04.04.2015 16:19

СИПА треба да испита конекције Спирица и власника Ланака Ниница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

04.04.2015 16:38

Ако је Ланако толико успјешан, како тврде поједини, што ту компанију бране у коментарима на овом порталу, како онда да Ланако нема толико велике послове и ван РС и БиХ? Готово цјелокупно пословање наведене компаније се своди само на један ентитет, а највише новца добијају од институција. Па тај исти Ланако је у рачунаре које је склапао прије 10-ак година стављао крш дијелове и убацивао пиратске Wиндоwсе. Онда су се, након избора 2006., "сјетили" софтвера тј. продавања магле. Што се тиче плата и услова рада, многе компаније у региону имају знатно боље услове. Да је тржиште слободно и да се поштују процедуре при јавним набавкама, Ланако не би добио ни половину послова које сада има!

ОДГОВОРИТЕ
Name

власник

04.04.2015 18:34

Процитао сам у једном коментару "да је.добар према радницима", питао бих Вас ја да се он бори за сваки тендер, да мора ици испод цијене да добије посао. Лако је бити добар кад посао од 1 КМ наплатис 10 КМ.

Name

реалан

04.05.2017 22:03

Прошле године су продали софтвер странцима у вриједности од више милиона марака а глуперде не могу отићи вани ни туристички.Ланацо је 100 година испред вас.

Name

Јана

04.04.2015 20:30

Цитам коментаре и запрепастена сам колико је вецина склона некритицком размисљању. Текст је пун контрадикторности и ако би ико требао да одговара то је ова новинарка (ако се мозе тако назвати неко ко без икаквих доказа по принципу рекла-казала писе цланак) Казе " без улозениг труда и сопственог новца" па господјо драга ста мислите засто су програмери најтразенија радна снага и најплаценија? Мислите да је лако и јефтино наоравити софтвер? Знате ли које устеде доносе софтвери и која је поента њиховог уводјења у јвне институције?Мој вам је савјет да сазнате одговор на ова питања, и да убудуце не писете о темама о којима оцигледно немате основна сазнања. А сто се тице коментара... цудан смо народ, улагање у образовање је продавање магле? А километар аутопута од милион марака је оправдана инвестиција јер је, ста, опипљиво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.04.2015 22:07

Својевремено се Електропривреда тузила са неком бг фирмом која има је смислила онај лоповски нацин обрацуна камата који сви добијамо на насим рацунима. Елем фирма из БГ је наплатила се 7 или 8 мил, уговор је раскинут, а неко је наставио да одрзава тај софтwаре, ко имало зна о сw зна да је такво нешто немогуче радити без конекције на онога ко је писао тај сw. Сад пореска управа САП уводи, а колико ће то да кошта бога питај. Углавном хw ће се финансирати из принудне наплате хттп://www.порескауправарс.орг/Доцументс/ДодатиФајлови/%Д0%9Ф%Д0%9Б%Д0%90%Д0%9Д%20%Д0%9Д%Д0%90%Д0%91%Д0%90%Д0%92%Д0%9А%Д0%98%20%Д0%97%Д0%90%202015.%20%Д0%Б3%Д0%БЕ%Д0%Б4%Д0%Б8%Д0%БД%Д1%83.пдф?дx=1425370082590 Тако да надајте се инспекторима и казнама. Линк довољно говори о томе какви стручњаци тамо сједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.10.2015 19:29

Дјевојке / жене са слике, запосленице фирме немају никакве везе са темом чланка. Прозивање њих од стране новинара у најмању руку није етички и морално. Већину тих дјевојака / жена познајем и већина њих су високообразоване особе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

15.12.2015 22:08

Ниниц је магистар електротехнике са 26 година,био је најбољи студент у Хрватској,камо среце да је више таквих.Он зна струку у малом прсту а губитницима је остало да само лупетају,заиста су јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ценцо

21.12.2015 22:35

Ниниц је проф електротехницких факултета у зг,бл,Сиднеју,на Колумбији у нy,директор инцела,директор медицинске електронике,остварио сарадњу са странцима за производњу пејсмејкера итд.Сто добија послове је логицно јер има најбољи и најобразованији кадар 150 инг електротенике,22 мр и 4 др електро струке.Он је и лицни пријатељ Била Гејтса.Ови сто га нападају су заиста будале требало би их натјерати да заврсе електротехнику па би онда несто схватили.Понасају се као да су они власници ланаца,кретени завидни ,лузери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

14.01.2016 18:02

Камо среће да је више људи као што је Нинић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

16.01.2016 17:45

Нинић је најчистији човјек у БЛ,ни једна афера се не везује за његово име. Послује легално и запошљава велики број инжињера, магистара, па чак и доктора наука електротехнике. Свака част, да је више таквих. Било би нелогично да не раде велики број послова са таквим кадром. Велике послове ради и у иностранству, нису луди људи из институција да ангажују дилеје да им раде послове већ најбољу фирму. Улажи у кадрове и опрему и то им се логично и враћа. Љигама је остало да му завиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

16.01.2016 18:17

Проблем је евидентно у институцијама што дају послове ланаку, а не у господину Нинићу. Није нико луд пословати са незналицама већ сви траже доказану фирму која је бр 1 у својој бранши. Логично је да сви траже најбоље услуге и најповољније, сви ови што критикују су без аргумената. Јад и биједа људска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соки

23.02.2016 13:44

Молим ВАс погледајте само план и инвестицје електрокрајине за 2015 и 2016 годину и све це вам бити јасно...Ланацо и Нитес носе највисе пара и све сто је везано за софтвер је заправо њихово. Прво наплацују одрзавање, па онда нову верзију, па упграде, па јово наново, ма ово је страсно и невидјено. Па овако не ради Проинтер у Србији и насој РС. хттп://www.електрокрајина.цом/ср/јавне-набавке/2016/план-набавки/привремени-план-за-2016-годину

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

03.04.2016 09:13

Ланацо је без конкуренције,Небојша Нинић је зналац струке,конкуранција је смијешна овај нитес ће затворити кад изгуби политичку подршку.Напади на ланацо су небулозе без иједног конкретног доказа.Не може се свако бавити врхунском технологијом електро струке моноги су покушали па одустали.Кад би тужили на суду би ове што их нападају прогласили лудацима.Људи не схватају тржишне законе ,на тржишту нема милости.Ланацо сад продаје СОФТWАРЕ вани а у публикацији Кембриџа су проглашени као изузетни иноватори.Кад ће то неко од ових што их омаловажавају да постигне?Никад баш су будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рационалан

03.04.2016 10:30

Ланако је најбољи,без конкуренције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

09.04.2016 16:18

Ланако је медју 11 изузетних иноватора у публикацији Универзитета Кембриџ из цјелог свјета,свака част.Конкуренција је смијешна чуди ме да их ико тражи због услуга у ИТ области.Могу продавати сјеменке и виршле можда успију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

14.04.2016 20:12

Ова конкуренција ланаку је смијешна,понашају се као мала дјеца не могу да им парирају на тржишту па кукају и нападају их без аргумената.Јадно и смијешно,ову новинарку би требало послати психијатру износи гомилу лажи и површних констатација из којих произилази да је тотални лаик за електротехнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

25.05.2016 19:54

Ова фирма поклања софтwаре бесплатно а наплаћује одржавање најјефтиније,свака част дао бог да је више фирми овако.Ови што их нападају су болесници увели су рад на тржишту неко је мислио масно зарађивати у ит сектору али су их праве фирме ставиле у позицију коју заслужују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

11.07.2016 19:14

Нема више тако лако ушићарити на ит тржишту ланако и остале фирме су поставиле стандарде и завеле ред Пуна подршка Ланацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг

31.12.2016 23:30

Ланако је најуспијешнија фирма у области информационих технологија.Нинић је лични пријатељ Била Гејтса па није чудо што заступа Мајкрософт и са њима сарађује ови што критикују Ланако су трубадури и лузери.

ОДГОВОРИТЕ