Спасите енглески фудбал!

Петорица бивших селектора "гордог албиона" послали писмо председнику Фудбалске асоцијације Енглеске Грегу Дајку у којем се залажу да се играчима рођеним у Енглеској убудуће да већа шанса у премијерлигашким клубовима.

Фудбал 02.04.2015 | 21:00
Спасите енглески фудбал!

Глен Ходл, Кевин Киген, Свен Горан Ериксон, Грејем Тејлор и Стив Мекларен потписали су својеврсну петицију у којој се залажу за реформе.
Они су у том писму напоменули да ће Енглеска драстично умањити шансе да евентуално освоји другу титулу првака света у историји, уколико се рођеним Енглезима не пружи шанса да заблистају у елитним клубовима.

Енглеска је до сада једини пут освојила титулу 1966. године, када је била домаћин Мундијала.

"Енглеска ризикује да заостане још више за водећим фудбалским нацијама", каже се у писму у коме се истиче да свега 32 одсто играча рођених у Енглеској наступа у Премијер лиги, док је чак 70 одсто њих играло у елитним клубовима пре две деценије.

"Тај тренд не сме да се настави", закључили су бивши селектори Енглеске.

Председник Фудбалске асоцијације Енглеске Грег Дајк је раније предложо промене које би омогућиле да квалитет домаћих играча убудуће више дође до изражаја.

Он захтева смањење максималног броја фудбалера рођених ван Енглеске који могу да се нађу међу првих 25 клупских играча са 17 на 13.

"Само 23 рођена Енглеза играло је 2014. у Лиги шампиона, у поређењу са 78 Шпанаца, 55 Немаца и 51 Бразилцем", напоменуо је Дајк прошлог месеца.

Енглеска је на последњем Мундијалу у Бразилу 2014. године елиминисана у групној фази, на шампионату света 2010. испала је у осмини финала, док су 2006. завршили такмичење у четвртфиналу.

Коментари / 0

Оставите коментар