Директорска плата 100 дјечијих додатака

Бројни апели, молбе и захтјеви удружења вишечланих породица у Републици Српској за дјечје и материнске додатке од минимум 100 КМ по дјетету, те укидање бројних критеријума и имовинског цензуса за њихову додјелу у скорије вријеме неће уродити плодом.

Република Српска 02.04.2015 | 13:51
Директорска плата 100 дјечијих додатака

Према подацима Јавног фонда за дјечју заштиту РС, мјесечни износи додатка за друго и четврто дијете су по 35 КМ, за треће дијете 70, док је за осјетљиве (вулнерабилне) категорије дјеце 90 КМ. Матерински додатак износи 70 КМ. Према актуелним критеријумима и имовинском цензусу дјечји додатак (изузев дјеце из осјетљивих категорија), као и матерински додатак, могу остварити само екстремно сиромашне породице у РС, чији укупан приход не прелази 347 КМ.

"Фонд нема средстава да у скоријем периоду опет повећава мјесечни износ додатака, укида критеријуме и имовински цензус за њихову додјелу", рекао је за "Независне" Момир Попић, директор Јавног фонда за дјечју заштиту РС.

Он је истакао да без додатних извора прихода, мимо доприноса за дјечју заштиту, није могуће проширити број корисника на прво, те пето и свако наредно дијете у породици, као и дјецу старију од 15 година.

"Приоритет је да се очува ниво достигнутих права и да се редовно исплаћују до сваког петог у мјесецу", истакао је Попић.

Јован Радовановић, предсједник Удружења вишечланих породица "Четири плус" Бањалука, које броји око 560 породица, истиче да више од 70 одсто вишечланих породица живи на ивици егзистенције, што значи да ниједан од чланова нема стално запослење, нити довољан износ прихода да прехрани породицу.

"Захтјев Удружења већ годинама је да дјечји додатак износи 100 КМ по сваком дјетету у породици, током цијелог школовања, а не само до 15. године. Такође, треба укинути имовински цензус", нагласио је Радовановић и додао да је Удружење с тим захтјевима прошле године упознало и предсједника РС и Народну скупштину РС.

Према подацима Јавног фонда за дјечју заштиту, за остваривање права на додатак за дјецу имовински цензус ове године је повећан са 75 КМ на 81 за друго дијете, са 80 КМ на 85 за треће дијете, те са 90 КМ на 93 за четврто дијете и остварење материнског додатка.

"То, према нашој рачуници, значи да породица не смије да има имовину коју може да уновчи, нити примања која прелазе 347 КМ", казао је Радовановић.

У Удружењу "Четири плус" у Бањалуци сматрају да Влада РС може да омогући средства за повећање дјечјег и материнског додатка.

"Потребно је да се скрешу средства за Владине агенције, директорска примања, примања управних и надзорних одбора. Зар је један директор, с платом од 3.000 КМ, вреднији од 100 дјеце?!", огорчено истиче Радовановић.

Благоја Андрић, предсједник Удружења родитеља "Четири и више" у Вишеграду, које окупља 310 вишечланих породица, указује на њихов тежак положај у овом граду. Он је истакао да мајке које роде четворо и више дјеце треба да примају минимално између 100 и 200 КМ мјесечно, те се слаже да би сва дјеца у породици требало да примају дјечји додатак минимално од 100 КМ.

"Залажемо се и да мајке четворо и више дјеце треба да имају право на уплату стажа", истакао је Андрић.
Додао је да општина настоји да једнократном помоћи подржи ове породице, а један од видова помоћи је и 140 КМ за школски прибор по породици. 

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Требиње

02.04.2015 12:02

Зар је један директор, с платом од 3.000 КМ, вреднији од 100 дјеце?!", огорчено истиче Радовановић. И онда се као фол чудимо што нам је слаб наталитет. Ја имам једно дијете, јер нећу да правим сиротињу.Захваљујући овој дичној "Влади континуитета" све су вриједности поремећене и зато брзо нестајемо, јер и "роде" масовно траже Зелени картон у другим државама

ОДГОВОРИТЕ