Колико је политика "прљав" занат?

Политичка сцена у Србији доказ је да када су политички циљеви и поени у игри, љубави нема ни међу блиским пријатељима, ни сарадницима, па чак ни међу кумовима.

Србија 02.04.2015 | 07:31
Колико је политика   "прљав" занат?

Доказ за то је Војислав Шешељ, који је заправо кум са два најмоћнија човека у држави: Премијером Александром Вучићем и председником Републике Томиславом Николићем.

Вишегодишња заједничка политичка борба, док су сви били “велика срећна радикалска породица”, завршила се Хагом за Шешеља, а највишим државним функцијама за Николића и Вучића, који су 2008. окренули леђа и СРС и Шешељу, за кога је то био почетак политичког краја.

Политика је дошла главе још једном Шешељевом кумству - оном са Вуком Драшковићем. Иако су заједно чак направили странку и на крилима тог пријатељства Драшковић крстио Шешељевог сина Николу, тиква је пукла врло брзо, такође због политике.

Политика је била заједнички именитељ, али и разлог распада савеза ДС и СПС, односно доброг односа двојице лидера ових странака Бориса Тадића и Ивице Дачића, који се 2012. приклонио напредњацима. То је био први ударац за Тадића, а други је дошао из његове сопствене странке, када је без борбе изгубио страначке изборе, напустио ДС и основао своју странку.

Борис Тадић и Ивица Дачић

Шта је некада било: Захваљујући коалицији са ДС, којој је кумовао Тадић, СПС са Дачићем на челу се враћа на власт. Влада ДС и СПС потрајала је цео мандат. У јавности су се често грлили, срдачно поздрављали, играли кошарку...

Изјаве после разлаза:

Тадић: Имао сам Ивицу Дачића који није искључивао рат као опцију, и неколико пута сам му говорио да не ради то.
Дачић: Имао је прилику, сам је упропастио, изгубио је од Николића кога сада омаловажава.
Дачић: Истина је оно што је Шарић причао на суђењу (да му је бивша власт нудила нагодбу - да оптужи лидера СПС и добије 10 година затвора).
Тадић: Не остаје ми ништа друго него да закључим да се Дачић оваквом изјавом упетљао у сопствене лажи или да је имао контакт са Шарићем и његовим сарадницима.
Дачић: Нећу имати проблем да сарађујем са Тадићем ако уђе у реконструисану владу.
Тадић: Никада нећу у Владу са Дачићем.

Шешељ, Николић, Вучић

Шта је некада било: Пријатељи, саборци, кумови... Николић је у златно време СРС био и Шешељев заменик, други човек странке, а Вучић генерални секретар странке. Иако је Николић до марта 2008. тврдио да је “много часније и поносније бити број два у СРС него број један у свим осталим странкама”, пола године касније оснива СНС и постаје њен председник.

Изјаве после разлаза:

Шешељ: Мене је срамота што је Николић годинама уживао моје неограничено поверење. Са Николићем је готово у сваком погледу. Николић и Вучић ће прихватити независност Косова.
Николић: Од полиције сам сазнао да је Шешељ наручио моје убиство. Није свеједно када имате посла са монструмом на кога ће он да се обруши.
Вучић: Онај из Хага, осим што је монструм, истовремено је и мали миш који хоће да наруши углед СНС. Он је обичан лажов, што би рекао Тома Николић, познавали смо тог човека.

Шешељ и Драшковић

Шта је некада било: Драшковић и Шешељ су 1989. заједно основали странку Српска народна обнова, али су се врло брзо политички сукобили и странка се поделила. Ипак, та љубав је потрајала толико да је Драшковић стигао да крсти Шешељевог сина Николу, после чега је кумство пукло. О Шешељевом бесу и нетрпељивости према Драшковићу могло се свашта прочитати у књизи из 2000. године „Наркоманија Вука манитога“.

Изјаве после разлаза:

Шешељ: Кад се нашмрче кокаина, он делује као храбар човек, а чим прође дејство, постаје кукавица. Људи који су га посећивали у затвору сведоче о његовим наркоманским кризама.
Драшковић: Црвени војвода, фашиста, зло српског народа.

Тадић и Пајтић

Шта је некада било:Дугогодишњи чланови ДС, Тадић лидер странке, Пајтић лидер војвођанских демократа и покрајински премијер.

Изјаве после разлаза:

Пајтић: Оно што је Тадић учинио странци је незапамћено и неопростиво. Тадић више критикује ДС него власт. Чак се често ограђује од те странке. ДС је изгубила изборе 2012. зато што је кренула у Европу, а грађане оставила на перону.
Тадић: Бојан Пајтић је рекао да ДС стоји иза свега што је радила у последњих 25 година, што није истина, јер се њени функционери свакодневно одричу скоро деценије током које сам ја био председник те странке.

Вучић и Радуловић

Шта је некада било: По избору за министра, Радуловић је говорио да су започете тешке реформе које су дирнуле у осиње гнездо и да не постоје притисци Вучића и других чланова Владе на рад његовог министарства. Радуловић се, међутим, на овој функцији задржао непуних годину дана, оптуживши Вучића да је главни кочничар реформи.

Изјаве после разлаза:

Радуловић: Главни кочничар свих реформи био и остао кабинет првог потпредседника.
Вучић: Стављам се на располагање државним органима да ме испитају у вези са оптужбама које је навео Радуловић. Нисам се обогатио ни за један динар, поносно излазим потпуно чистих руку.

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Серафим

02.04.2015 05:54

Све су то брозове комуњаре и скутоносе које благе везе немају са србством, Крстом и светом Црквом до дусе такви деценијама седе и на трону Светог Саве! зато смо драги моји Срби и изгубили своју свету груду КОСОВО ово сто данас имамо у светосавској цркви је цопор јеретика и маторих удбаса у мантијама који се уместо Богу заклесе Брозу и масонској лози АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

02.04.2015 06:18

Политицари су измислили да је политика курва. Политицари су курве лазови и покварењаци, они златни а политика не ваља. То су људи дно дна, продали би цацу само да опстану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додано

02.04.2015 06:24

Није вам Броз крив,такви сте какви сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

02.04.2015 07:13

За све је крив један цовјек са својим лудилом.... Слободан Милосевиц... Да је на вријеме препознато његово лудило 90.тих, данас би сигурно било другацији и постенији односи и медју странкама, а сигурно и са комсијама... Нема ово везе нити са комуњарама, нити велико србима, нити велико хрватима, нити велико муслиманима, ни велико албанцима, ово је само резултат једног лудила и превареног народа у својој тадасњој безидејности усљед јаке рецесије и наглог обогацивања људи најблизих Милосевицу (убрајам све народе)... Ми смо увијек били борци за своја права, али не на овакав нацин као сто сада раде политицари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.04.2015 08:26

Е МОЈ МИЛОШЕ. ТИ НЕ ЗНАШ ДА КАКВО СЈЕМЕ ПОСАДИШ ТАКВА БИЉКА ЋЕ НИКНУТИ. ХРВАТ ЈЕ УВИЈЕК ХРВАТ, МУСЛИМАН ЈЕ УВИЈЕК МУСЛИМАН. СВИЈЕТ ЈЕ ЉУБОМОРАН НА СРБИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

02.04.2015 09:51

ЈНА је могла у старту све будале похапсити стрељати и ми би сви били од ових будала данасњих рахат.ЈНА се опредјелила и изгубила подрску од народа и на крају сма себе унистила.Никад Србин и Босњак неце битни сретни док један другом не прузе руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додано

02.04.2015 10:44

За Зика З. И ти не знас ста прицас,глупости и хускацка реторика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

02.04.2015 11:24

Колико је политика "прљав" занат? Колико је сурунтија накарадног морала у политици јер им је главни мотив лично богаћење на штету народа? А што се тиче нашег морала само питање: Знају ли тајкуни и други профитери колико имају кумстава, пошто је нажалост и кумство више у овом свијету наопаких вриједности ствар "тренутног интереса и престижа".Бог је на небу а КУМ на земљи- то је права одлика сваког правог патријархалног Србина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

02.04.2015 13:11

НЕМА НИ ЈЕДНОГ ТУРЧИНА ДА НАВИЈА ЗА ГОСПОДИНА ЂОКОВИЋА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

04.04.2015 06:45

Није лако бити политицар народу балканском али је горе бити народ балканским политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика је ...

05.04.2015 12:30

...толико "прљава",колико је испрљају политицари. Пас се не окоти агресиван него га агресивним направи газда.Беба се не радја као криминалац,то постаје мноого касније кад постане (не)цовек.

ОДГОВОРИТЕ