Видео: Ко су та Зеленортска острва што добише Португалце, а Срби...?!

Фудбалска репрезентација Зеленортских Острва победила је Португалију са 2:0 у пријатељској утакмици у уторак, а ту вест са дозом горчине дочекали су љубитељи фудбала у Србији.

Фудбал 02.04.2015 | 09:20
Видео: Ко су та Зеленортска острва што добише Португалце, а Срби...?!

Њих сам пораз "орлова" од Португалије није разочарао, већ приступ квалификационој утакмици виђен на легендарном стадиону "Да Луж", потпуно другачији оном који су приказали момци са Зеленортских острва у пријатељском дуелу.

Иако је реномирани противник играо без Кристијана Роналда, Мутиња, Нанија, Коентраа, Бруна Алвеша, није да су њихови ривали браниоци боја Манчестер ситија, Челсија, Лација... и не може се рећи да пораз није изненађење. Њихови млађи наследници морали су у Ешторилу да докажу како заслужују репрезентативни позив, а већу жељу за победом имали су фудбалери који долазе баш из бивше португалске колоније.

На Зеленортским острвима, углавном се навија за Бенфику или Спортинг, познато је да је мајка легендарног Хенрика Ларсона пореклом одавде, Нани је могао да игра за ову репрезентацију, а чак и корени Кристијана Роналда "вуку" са ових острва.

Из анонимности су почели да излазе пласманом на афрички Куп нација 2013. године и уласком у четвртфинале, били су учесници на последњем турниру и нису прошли групу због гол-разлике, никад нису били на Мундијалу, али су сада 38. на ФИФА листи, иза Велса, а испред Шкотске и Србије.

Против Португалије, нису играли само за част домовине. Сав приход намењен је жртвама вулканске ерупције на острву Фого, а успели су да усреће и досељенике головима Фортеса и Гегеа.

Што се тиче играча, голман Возиња брани боје анголског Прогреса, Фотес је у холандском Дордрехту, Тони Варела у Ексцелзиору, Геге у Маритиму, Нивалдо је члан Теплица, Семедо Жил Висентеа, а Платини ЦСКА из Софије.

Нуњо Роха је у Крајови, Фортес у Француској игра за Ремс, Хелдон је саиграч нашег Александра Пантића у Кордоби, а Таварес игра у Дижону, тиму који је тренутно трећи у другој француској лиги, на позицији која води у елиту.

Тренира их Португалац Руи Агуас, бивши голгетер Бенфике и Порта, који је све рекао о утакмици са домаћинима.

"За нас је овај меч био попут такмичарског, и имали смо и среће, која нам је недостајала на Купу нација (због чак три ремија у групи и слабије гол-разлике). Могли смо и више, али смо показали много већу мотивацију, што нам је донело и срећу", рекао је Агуас.

Њима је и мало довољно, ако знају да ће друге усрећити много - око 500.000 становника на неколико острва, и многе друге, који су срећу потражили селидбом у Европу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СМ

02.04.2015 09:31

Јако смо добри ал брате у главама ништа,ноге хоће ал глава никако

ОДГОВОРИТЕ