Прича: Немања Матић - најбољи српски фудбалер!

„Српски инат је прорадио“, почиње причу Немања Матић, играч Челсија. У центар фудбалске сцене вратио се као звер, како га је прозвао трофејни португалски стручњак Жозе Мурињо.

Фудбал 01.04.2015 | 20:20
Прича: Немања Матић - најбољи српски фудбалер!

Као мали слушао је приче о легендама Дулету Савићу и Драгану Џајићу, који су у његовом крају фудбалске иконе. Српски репрезентативац данас својим фудбалским умећем иде њиховим стопама.

- Могу да играм у Челсију или било ком добром клубу, да постигнем безброј голова, али они су легенде и мени ништа не вреди. Кад је млађа генерација у питању, Раћа Петровић и ја смо на првом месту.

Од првих корака истицао се својим талентом и желео да буде фубалер. Мама се хватала за главу.

- А школа, сине, питала би ме. Мама, ићи ћу ја у школу, али желим да будем фудбалер, одговарао сам.

Зинедин Зидан му је био идол.

- Од наших играча волео сам да гледам Савићевића и Просинечког. Тада је Црвена звезда доминирала. Деца навијају за оног ко побеђује. Сада можда Партизан доминира, па има више млађих навијача.

Отац га је водио да гледа прву утакмицу на „Маракани“, када је Југославија савладала Мађарску са 5:0.

- Био сам толико мали да нисам могао да одгледам утакмицу, само неке делове. Тек сам касније на ТВ-у видео да је Пеђа Мијатовић постигао три гола.

За себе каже да је миран и повучен момак. Једноставан, природан и нормалан. Али да је веома тешко остати исти као некад.

- Није лако остати исти са људима кад ме они гледају другачије. Сањао сам да ме препознају по оном шта радим, по резултатима и на то сам поносан.

Кад не може да пружи сто посто на тренингу или када је повређен, нервозу тешком муком обуздава.

- Моја снага је породица. Кад дођем кући и видим да су срећни, то је за мене храна, која ми доноси неопходан мир.

За навијаче и тренере клубова као што су Челси и Бенфика све осим победе је неуспех.

- Поносан сам што сам са Бенфиком освојио титулу и играо финале Лиге Европе. И наравно, што сам после Челсија који ме је продао, успео да их наведем да ме купе за много већи новац. Доказао сам колико вредим.

Никад није играо у нашој лиги, сматра да у Србији нема добрих услова за рад.

- Зна се за Новака Ђоковића и нас појединачно успешне спортисте. Немамо екипу која игра у Европи да бисмо били запажени. Нема нас на фудбалској сцени. Мало ми је криво што није било услова да играм фудбал у Србији, већ сам из треће лиге отишао у иностранство. То није било до мене, већ до стања у нашем фубалу.

Каже да нашу репрезентацију респектују и поред лошијих резултата.

- Наша имена имају тежину. Недостају нам резултати. Треба направити програм за наредних пет, шест година. Не може се ништа направити за годину дана. Нови стручни тим је млад и амбициозан. Мислим да ће се у наредном периоду кроз наше резултате њихов рад показати као добар.

За Жозеа Муриња каже да је веома захтеван.

- Примети сваку ситницу и пропуст, критикује. Осећамо константан пресинг, у фудбалском жаргону речено - 90 минута. Али зато је један од најбољих тренера. Извуче из играча све најбоље. Он је победник, нема длаку на језику. Сваки његов састанак је различит. Некад да играчу да води реч. Онда буде смеха кад неко дође неспреман.

Открио је један мотивациони критички говор Муриња из свлачионице са полувремена утакмице.

- Било је нерешено. „Ово вам је исто као кад лопов уђе у вашу кућу, а ви и ваша породица сте ту. Шта ћете да радите? Да се скупите и сакријете, па да га пустите да однесе све? Или да га нападнете и истерате из куће“, упитао нас је. Изашли смо на терен, сатерали противнички тим у ћошак и победили.

Кад је први пут дошао у Челси, Бане Ивановић био је један од најбољих играча клуба. Данас је исто.

- Бане је сјајан играч и пријатељ. Кад он уђе у спортски центар одмах се зна да је стигао. Бане и Дијего Коста су најгласнији.

Пре годину дана није имао визију чиме би се бавио кад заврши каријеру.

- Сад већ размишљам, желим да останем у фудбалу. Можда будем тренер, сакупићу доста искуства.

Истиче да је образовање веома важно, а за фудбалере неопходно знање бар енглеског језика.

- Завршио сам ДИФ. Нисам тада знао језик, али имао сам срећу да кроз бављењем фудбалом научим три језика: словачки, португалски и енглески.

Теодосић
Кад има времена за рекреацију, ас Челсија воли да игра кошарку и тенис. Хвали се да је у кошарци прилично добар и тврди да ретко изгуби партију баскета.
- Наравно, не могу да парирам професионалцима, мада бих волео да одиграм партију са Теодосићем. Али, мора да ми да мало форе.

Ушивање патика
Модни фетиш су му патике. Као из топа објашњава разлоге за то.
- Кад сам био мали, тешко се живело. Носиле су се једне патике док се не поцепају. Ако могу да се ушију, иду даље. Ваљда због тога данас само купујем патике.

Шопинг као тренинг
У тренуцима одмора воли да слуша Здравка Чолића, али често супруга прекине ту његову нирвану.
- Извуче ме до града, у шетњу, ресторан, шопинг. Некад ми то слободно време дође као тренинг.

Коментари / 0

Оставите коментар