Пет првих симптома срчаног удара

Ако знате да слушате свој организам и научите да препознајете кључне сигнале, можете да смањите шансу да, већ колико сутра, не добијете срчани удар.

Република Српска 01.04.2015 | 09:41
Пет првих симптома срчаног удара

Веровали или не, мушкарци и жене имају потпуно другачије симптоме срчаних болести, а код дама се неки од њих појављују чак 30 дана пре него што дође до акутног инфаркта миокарда.

Ево на шта би требало да обратите пажњу и који то симптоми указују да би под хитно требало да закажете преглед код интернисте или кардиолога.

Јако сте уморни или вас мучи несаница

Уколико се већ неко време осећате уморније него иначе, чак и кад не радите ништа толико исцрпљујуће, то може да представља упозорење да се коронарна артерија сузила у озбиљној мери. Смањен доток крви у срце доводи до повећаног рада срчане пумпе, што чини да се осећамо малаксало и преморено, а да притом не можемо увече да заспимо.

Кратак дах

Жене које тешко долазе до даха налазе се под огромним ризиком од срчаног удара. Ствар је у томе што респираторни и кардиоваскуларни систем зависе један од другог. Па тако, кад срце добија мање крви, самим тим и плућа располажу с мање кисеоника, а последица свега тога је отежано дисање.

Мишићна слабост

Смањен проток крви доводи до тога да читаво тело пати од мањка кисеоника. Циркулација крви је све лошија, тако да мишићи не могу нормално да раде.

Вртоглавица, мучнина и презнојавање

Уколико имате необјашњив напад вртоглавице или вас облива хладан зној, сасвим је могуће да се налазите у прединфарктном стању. Овај симптом нарочито је изражен кад особа нагло устане, јер је крв не успева на време да стигне до мозга.

Непријатан осећај у грудима

Што се коронарна артерија више сужава, онемогућавајући нормалан протвок крви, то се појачава “жигање” у пределу груди. С временом, почињу пробадања, а потом и бол.

ЕВО ШТА МОЖЕТЕ ДА ПРЕДУЗМЕТЕ

С обзиром на то да се зна да жене имају нешто блаже симптоме, које је лако потценити и одбацити као нешто друго све до тренутка док не буде прекасно, важно је да даме слушају своје тело и не игноришу ове знакове.

Обавезна је посета лекару, који би осим мерења притиска у ЕКГ-а требало да вас упути да урадите крвну слику, тест оптерећења, ултразвук срца и плућа. Уколико постоје озбиљни показатељи да нешто није у реду, требало би да вас пошаљу и на ангиографију.

Оно што је можда и најважније јесте да, посебно ако имате породичну историју срчаних болести, а осећате да се нешто неуобичајено дешава с вашим организмом, инсистирате да вам се уради барем део ових прегледа.

Нажалост, много пацијенткиња нашле су се у ситуацији да им лекари кажу “ма није то ништа, под стресом сте и анксиозни”, да би оне након пар дана завршиле у хитној помоћи са симптомима тежег срчаног удара.

(ПоситивеМед)

Коментари / 0

Оставите коментар