Насмијте се уз свјетски дан шале

Данас је први април, Међународни дан шале, када се многи труде другима направити разне смицалице само због смијеха и забаве иако понекад те наизглед безазлене шале имају и нежељене ефекте. Обиљежава се већ вијековима, али је његово поријекло нејасно. 

Република Српска 01.04.2015 | 07:44
Насмијте се уз свјетски дан шале

Постоје разна тумачења, а једно од њих је да се овај својеврсни "народни празник" појавио крајем средњег вијека у Европи као Дан свих луда, који је представљао општенародно весеље.

Енглези мисле да је Дан шале преузет са Истока и 1. април зову "Даном свих глупака".

Финци тај дан повезују са прољећним подучавањем дјеце о привредним радовима, а слично је и у Швицарској.

Постоје мишљења да коријени тог "празника" досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умјели да се добро забављају, смишљајући различите шале. Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. вијеку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио "априлску рибу".

У холандском Еиндховену одржава се својеврсна традиција збијања шала 1. априла, новине се утркују да објаве "ексклузивне" вијести, као на примјер о доласку неких свјетских државника у тај град, о болестима, о експериментима у атомистици.

Нијемци 1. април сматрају даном у коме су рањиви, а своје лоше осјећање мање везују за збијање неукусних шала, а више за предање да се 1. априла родио апостол Јуда, Христов издајник.

Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни балканске просторе, па се често у медијима могло наћи понешто што би "изненадило" читаоце.

Музеј шала у Сан Диегу објавио је списак десет најбољих првоаприлских шала у англосаксонској штампи, а једна од најсмјешнијих има везе са политиком. Та шала односи се на амерички државни радио, који је 1992. године најавио нову кандидатуру Рицхарда Ниxона за предсједничке изборе, под мотом: "Нисам учинио ништа лоше и нећу то поновити"!

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде послије тог времена, онда и сами постају априлске луде.

Држећи се традиције и многе медијске куће, компаније, wеб странице и друге шаљивџије у свијету оглашавале су се разним првоаприлским шалама – од смијешних до апсурдних, па је тако протеклих година било вијести да се Давид Бецкхам придружио аустралијској фудбалској репрезентацији, да је предсједник Француске Никола Саркози поднио неопозиву оставку, као и да је Канада купила пола хавајског острва.

Неке од шала:

Рат свјетова

Одлична, иако ненамјерна шала из 1938. доказује да је врло лако збунити масу која радио не слуша пажљиво. Орсон Wеллес је радио-драмом Х. Г. Wеллса “Рат свјетова” изазвао масовну панику у САД-у јер су слушаоци повјеровали да су свијет заиста напали ванземаљци. Американци се нису смирили нити након низа упозорења да се ради искључиво о фикцији и радио-драми. Претпоставља се да је око 1,7 милиона људи причу схватило здраво за готово.

Шпагети с дрвета

ББЦ је 1. априла 1957. у емисији Панорама приказао репортажу о породици из Тицина (Швицарска) која узгаја стабла на којима расту шпагети. У средишту репортаже била је жена која бере шпагете с дрвета. Гледаоци су ББЦ након емисије засули писмима и телефонским позивима. Жељели су знати гдје могу набавити шпагети-стабло.

Хамбургер за љеваке

Бургер Кинг је 1998. у новинама УСА Тодаy објавио оглас за “Лефт-Хандед Wхоппер”, хамбургер који је посебно направљен за љеваке (састојци из хамбургера приликом конзумације капају на страну која погодује љевацима). Након што су љеваци похрлили у ресторане, Бургер Кинг је признао да се само шалио те да је у међувремену запримио на хиљаде наруџби за хамбургер који одговара дешњацима.

Ево 7 опаких трикова како да преварите породицу и пријатеље. Само, не претјерујте... Нека шала изазове смијех, а не сузе! 

Извор: Дневни аваз

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ХАХАХА

01.04.2015 06:12

ЦЕМУ ДА СЕ СМИЈЕМО.КАД ЈЕ СВЕ ЗАЛОСНО.ПЕНЗИЈЕ МАЛЕ,ПЛАТЕ У ПРИВРЕДИ НИКАКВЕ.ИТД.НИСТА НИЈЕ СМИЈЕСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

01.04.2015 08:26

Има, има јос смијеха, паре покрали, али дусу не могуууууу. Хахахаааа! ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамид

01.04.2015 08:30

Да није залосно били би смијесно...

ОДГОВОРИТЕ