Сјетва упитна, сељаци напуштају имања

Прољећна сјетва за пољопривредне произвођаче у Семберији изузетно је тешка скоро па немогућа, јер су цијене репроматеријала, упркос прошлогодишњим поплавама, остале на истом нивоу, а од помоћи Владе Републике Српске за сада остаје само неиспуњено обећање.

Република Српска 31.03.2015 | 22:52
Сјетва упитна, сељаци напуштају имања

Пољопривредници беспомоћно гледају у небо, али и у земљу. По свему судећи, узалуд. Прољећна сјетва, која обично почиње с априлом, ове године под великим је знаком питања.

Радиша Рикановић, пољопривредник из Семберског села Бродац каже да ове године није посијао ни дјетелину.
“15 марака је кило сјемена. Ја нисам никад доживио да нећу моћи обавити сјетву. А ове године прољећну сјетву нећу ни обављати”, каже Рикановић.

Влада Републике Српске и ресорно министарство у више наврата су обећавали - прво зелене ваучере за јесењу сјетву, затим те исте ваучере за прољећну сјетву, па те разне подстицаје. Од тога није испуњено ништа, па се пољопривредници који су претрпјели прошлогодишњу поплаву, осим новом обећању или првоаприлској шали, не могу ничему више надати.

Жарко Живковић из Остојићева наглашава да је ипа највише било добрих обећања.

“Да су нам стварно то што су обећали надокнадили, па бар 20% добро би било, него ништа, нису љетос, нису јесенас за јесењу сјетву, па су до данас остала само обећања”, објашњава Живковић.

А Душко Рикановић из села Доњи Бродац прича:

“Да није било кише ми бисмо требали већ да сијемо, каснимо. Али ето, киша је помогла Влади, рекли су да због Правилника није било могуће, а киша је одложила. Међутим, шта је са ђубривом, сјеменима, хербицидима? Ми смо научили да радимо под пуном агротехником, али сада мислим да је немогуће посијати било шта”.

Пољопривредник из села Бродац каже:

“Не могу да схватим колико нас понижавају и што се с нама оволико играју, нека ова власт своје плате наплати једном у години, па и два пута. Ми два пута годишње збирамо добит, лани нам је поплава сабрала све, а они сваког мјесеца плату узимају, што не наплате једном у години па да виде како је чекати, као што ми њих чекамо”, пита се пољопривредник из села Бродац Мићо Петровић.

И из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије кажу да је прољећна сјетва упитна.

Саво бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије каже:

“Ја мислим да ће ове године бити као никада до сада, да ће прољећна сјетва бити веома упитна, не знам да ли ће се људи упуштати у то, немају људи финансијсих средстава да измогну”.

Оваква ситуација је и допринијела да дугогодишњи пољопривредници дижу руке од посла. То показује и чињеница да све више сеоског становништва напушта своја имања.

Радиша Рикановић каже:

“Размишљао сам да се више нећу бавити пољопривредом, ако икаква могућност буде гледаћу негдје да одем, ево из комшилука доста је људи отишло негдје на страну, а ово што је остао преживљава, а ја нисам навикао да преживљавам, ја хоћу да радим и да живим нормално”.

“Ја бих негдје и бјежао, не могу матор сам, али ће синови ићи или да продају шибице или преко границе, овдје се не може опстати”, каже Мићо Петровић.

Према ријечима пољопривредника, ова грана тренутно нема перспективу! Зараде нису довољне ни за дио производње, па је кредитно задужење неминовно. Уколико не буде адекватне помоћи надлежних, све чешће ћемо гледати пусте оранице, празне амбаре у највећој житници на нашим просторима.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

.

31.03.2015 22:06

Страсно ста нам се десава, дрзаво стиди се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

31.03.2015 22:09

Од цега да посијем?И оно мало сто могу да зарадим узму ми за разне глупости,да себи у дзеп стрпају.Зивјети на селу је патња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

02.04.2015 05:31

Страсно како ја видим и закљуцујем пропаст је на прагу. Кад ратари оставе рало и мотику пропасти це цитава прица о ентитету. Неце моци манипулисати прорацун јер без ИЗВОЗА нема прихода. До сад је се могло радити ста хоце. Хвала Богу да је томе досао КРАЈ. Најзалосније је да на крају испастају вецином недузни. Колико ми је познато од нас са села нико није зелио рат и погибље сто нам је нанијела ЈНА и онај идиот сто се на крају без одговорности за 18 милиона људи сто расељено, сто побијено, сто обезвриједјено и данас у највецој КРИЗИ извукао без пресуде. Само је питање куда цемо ми од сада, Биљка без коријена не мозе. Тако ни ми без посла!

ОДГОВОРИТЕ