Јувеу ће вратити титуле, али кад...?!

Председник ФФ Италије Карло Тавекио рекао је да ће размислити о враћању титула Јувентусу, али само уколико 'Стара дама' повуче тужбу вредну 443 милиона евра.

Фудбал 31.03.2015 | 20:20
Јувеу ће вратити титуле, али кад...?!

После великог скандала 'Калчополи' 2006. године, који је уздрмао италијански и светски фудбал, најтрофејнији италијански тим избачен је у Серију Б и одузете су му две титуле, пошто је бивши генерални директор 'бјанконера' Лучиано Мођи оптужен и осуђен за присан однос са судијском организацијом и намештање мечева.

Међутим, Мођи је у међувремену ослобођен за две оптужбе у вези 'Калчополија', за шта је првобитно добио две године и четири месеца затвора, док је трећа одбачена због застарелости.

Сходно најновијој пресуди цивилног и суда за спортски криминал, гигант из Торина тражи одштету од 433 милиона евра и враћање титула од стране Фудбалске федерације Италије.

"Морамо се прво ослободити ових тврдњи за нанету штету и новчану надокнаду да би могли да преговарамо о враћању титула Јувентусу. Ми смо први који се залажу за тако нешто, када освојите Скудето на терену – имате апсолутно право на њега. Јувентусу који је наступао пре Калчополија није био потребно да 'побеђује' преко судија", рекао је Тавекио за 'Тутоспорт'. "Видећемо... Једино што ме тренутно занима је да затворимо случај у вези компензације. Сума која Јувентус тражи довела би до банкрота ФФ Италије".

Иако је титула за сезону 2004/05 остала недодељена, а она годину дана касније приписана Интеру, челници тима из Торина покушавали су на сваки начин да скрену пажну на себе и, како они тврде, спрече велику неправду према свом клубу.

Због најављених санкција од стране ФФИ одустали су од пришивања треће звездице изнад грба (свака представља десет освојених титула).

"Поновићу, само морамо да регулишемо потраживања Јувентуса преко суда, пошто онда ништа не спречава поновно процењивање целе ситуације, правила и аргумената. Имам само један циљ, желим да постигнем договор са Јувентусом око њихове жалбе. Немојте само да "спремамо кочију без коња". Како можете да одете на ручак с неким ко вам тражи 443 милиона евра одштете од вас? Не знам како су моји претходници то могли. Сваки пут када сам се налазио са председником Јувентуса Андреом Ањелијем показивао је да је отворен за разне предлоге, али никада нисмо улазили у детаље. Најрадије би се руковао са њима и поручио свима да смире страсти, али не могу то да урадим. Савез има достојанство до којег морамо држати ", истиче председник ФФ Италије.

После целокупног скандала, у ком је кажњен и Милан, као и још неколицина 'мањих' клубова, дошло је до отвореног сукоба и оптуживања између Јувентуса и Интера, али Тевекио каже да је све то сада прошлост.

"Раније сам био навијач Интера, али не навијам више за њих. Тачније, био сам један од ретких навијача 'неразура' који се не наљуте када Јуве победи. Увек сам био 'слаб' на Јувентус, због њихове историје и традиције", закључио је Тевекио.

Коментари / 0

Оставите коментар