Успјешно реализовани циљеви за 2014. годину

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач оцијенио је да је ресорно министарство у 2014. успјешно реализовало своју мисију заштите безбједности Републике Српске и њених грађана.

Република Српска 31.03.2015 | 12:47
Успјешно реализовани циљеви за 2014. годину

Представљајући на конференцији за новинаре у Бањалуци Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске за 2014, Лукач је истакао да су успјешно реализовани постављени циљеви у свим сегментима дјеловања.

Лукач је рекао да је број кривичних дјела општег криминалитета смањен за 7,8 одсто, а истиче се смањење броја имовинских кривичних дјела за 10,5 одсто и задржавање високог коефицијента расвијетљености кривичних дјела против живота и тијела - 97,2 одсто.

Министар каже да је борба против организованог криминалитета у прошлој години реализована кроз 51 оперативну акцију, којом је обухваћено 27 криминалних група са различитим степеном организованости и повезаности са иностранством.

"Откривено је 550 кривичних дјела привредног криминалитета, са процијењеном проузрокованом материјалном штетом више од 28 милиона КМ. У области борбе против корупције биљежи се повећање броја откривених кривичних дјела за више од 20 одсто", истакао је Лукач.

Он је рекао да је у 2014. трајно одузета имовина у вриједности вишој од 14 милиона КМ, провођена је 81 финансијска истрага, а адекватно су третиране противтеростичке и пријетње од сајбер криминалитета.

Лукач је навео да је одржано повољно стање јавног реда и мира јер је за 16,4 одсто смањено нарушавање јавног реда и мира у односу на претходну годину.

Према његовим ријечима, нарочито ефикасно дјеловање је остварено током грађанских демонстрација и нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у Федерацији БиХ у фебруару 2014, као и на заштити и спасавању људи и имовине за вријеме ванредне ситуације проузроковане поплавама у Републици Српској у априлу и мају, те приликом одржавања октобарских избора.

Он је навео да је у току 2014. на путевима Републике Српске смртно страдало 131 лице, што представља смањење за 22 лица у односу на претходну годину.

Лукач је рекао да су континуирано извршавани управни послови који се односе на статусе грађана, а увођењем СМС сервиса је омогућена боља информисаност грађана о процесуирању њихових захтјева.

"Грађанима је стављена на располагање и апликација за пријаву корупције и других неправилности у раду органа управе", истакао је министар унутрашњих послова Српске.

Он је додао да су континуирано реализоване и бројне друге активности на унапређењу и хармонизацији прописа и стратешког оквира, информисању и јачању сарадње на унутрашњем и међународном плану, материјално-техничком опремању, као и санација поплављених објеката, набавка возила, униформе и опреме, технолошко осавремењавање и подизање компетенција припадника МУП-а Српске.

Директор Полиције Српске Гојко Васић је оцијенио да је у 2014. било доста добро стање безбједности у Српској, јер је број извршених кривичних дјела најнижи у протеклих 10 година.

Он је рекао да је степен расвијетљености кривичних дјела у прошлој години висок, да по непознатом извршиоцу износи више од 50 одсто, а уз расвјетљавање кривичних дјела по познатом извршиоцу тај проценат је око 70 одсто.

Васић је рекао да је у току 2014. расвијетљено и око 670 кривичних дјела општег криминалитета из претходних година, док су крађе возила, разбојништва и тешке крађе са великим материјалним посљедицама у далеко нижој стопи у односу на окружење.

"Република Српска и даље у региону има мање од 10 крађа возила на 100.000 становника, тако да су прошле године пријављене 143 крађе возила, а више од половине ових крађа је расвијетљено", каже Васић.

Он напомиње да је прошле године евидентирано 108 разбојништава, што је мање у односу на окружење, док је укупна штета причињена од разбојништава 560.000 КМ.

Васић наводи да је у прошлој години повећан број убистава и убистава у покушају, додајући су два убиства из овог периода расвијетљена у наредном периоду.

Он је рекао да 2014. карактерише ниска стопа кривичних дјела против полног интегритета, наводећи да је од укупно 47 ријешено девет случајева силовања, док је евидентирано 427 кривичних дјела насиља у породици.

Полиција ће и даље да ради свој посао

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је данас да ће МУП Српске и даље радити свој посао - хапсити криминалце и изручити их тамо гдје им је мјесто, а да остали који имају надлежност треба да раде у складу са законом и савјешћу.

На питање новинара у Бањалуци о сарадњи судова и тужилаштава у Српској са МУП-ом Српске, имајући у виду да су недавно ухапшени у акцији "Искра" пуштени на слободу, Лукач је рекао да је рад МУП-а са правосудним институцијама у Српској на задовољавајућем нивоу.

Он је додао да тужиоци и судови, у складу са својим законским овлаштењима и процедурама, имају право да одлучују кога ће пустити на слободу, коме ће одредити притвор, те да МУП Српске не може и неће да се мијеша у њихова овлаштења.

Лукач је поновио да је случај у вези са прислушкивањем завршен када је ријеч о МУП-у Републике Српске и да је предат у надлежност Специјалног тужилаштва Српске.

"Специјално тужилаштво ће даље да проводи истрагу о томе, а МУП стоји на располагању за њихове даље захтјеве", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да Специјално тужилаштво Српске, за сада, за неке даље активности у вези са овим случајем није тражило да се укључи МУП Републике Српске.

Говорећи о случају бањалучког бизнисмена Милета Радишића, који је осуђен на три године затвора у предмету "Медицинска електроника", а налази се у бјекству у Србији, Лукач је рекао да то није питање за Полицију Републике Српске, која нема надлежности на територији Србије.

"Расписивање потјернице за Радишићем је довољан захтјев према свима да знају како треба да поступе", истакао је Лукач.

Коментаришући информације о нестанку оригиналног уговора о продаји бањалучке Робне куће "Боска" и истрагу МУП-а Републике Српске у том случају, Лукач је рекао да је формиран тим који ради на том случају и да ће јавност бити обавијештена по завршетку истраге.

(Срна)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

31.03.2015 11:04

ГОСПОДИНЕ МИНИСТРЕ ЈАВНОСТ ЗНА ШТА ЈЕ СА УГОВОРИМА И МЈЕНИЦАМА И НЕ ТРЕБА ДА ЈЕ ОБАВЈЕШТАВАТЕ. ОБАВЈЕСТИТЕ ТУЖИЛАШТВО И СТАВИТЕ ТО У ПРОЦЕДУРУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ. ТАКО РАДИ ПРАВА ПОЛИЦИЈА И ПРАВИ МИНИСТАР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

31.03.2015 11:08

А шта је са мисијом заштите грађана од тајкунске власти,од биједе и сиромашења,од отимачине последњег залогаја хљеба од уста обезнађеног народа!Та заштита треба народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц.мрав

31.03.2015 11:21

Подрска Министру

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукац

31.03.2015 11:36

Зао ми је овог цовјека,казу да није слицан неким мафијасима и пљацкасима.Али ста би...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дб

31.03.2015 11:37

Овакав израз лица озбиљност одмерен поглед ммммм мислим да покушава да копира Путна, а Путин је један господин, министре далеко си ти од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

31.03.2015 12:04

Драган Лукац никад никог није копирао зато це и успјети да нарави сто је замислио.

Name

медведев

31.03.2015 12:18

Хоце успјети само не знам у цему

Name

Заробљен

31.03.2015 12:44

МУП РС је приватна страначка полиција која штити корумпиране политичаре, шверцере, тајкуне а хапси само најситније кокошаре и то оне које је Миле одобрио. То је МУП РС каквог народ види. Питајте народ шта мисли о безбједности и раду МУП-а РС. Статистика је збир лажних података.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

31.03.2015 12:56

Па кад је све тако сјајно што смјенисте све што се могло смјенити...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница

31.03.2015 13:09

А ста је са полицајаца који растурају дрогу по Власеници господине Лукац ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муп

31.03.2015 13:42

Рјесавамо убрзо☺

Name

Лија

31.03.2015 14:21

Све ћу вам вјеровати онда кад са улице уклоните полицајце-друмске разбојнике који отимају народу новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјесни мали лик

31.03.2015 14:21

Све сто наброја је урадјено у прослој години за мандата Јовицица.Ста је он урадио?Испресипао из супљег у празно,пар смјеница одрадио и то је као успјех.Много смјесан мали мргуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

31.03.2015 14:27

Министар је одличан! Вратио је праве кадрове Ћосу, Бранка Мандића, Лубуру, Врећа, Продановића, Косорића, Анднана... још ће неке али отом потом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

31.03.2015 14:29

Малим лоповима скидају галве а великим капе. Е мој Лукач, шта је то успјешно? Шта је са афером папк, Глиницом, те Гацко, Шумама Српске, Боском, Радишић вам је побјегао испред носа (или сте га пустили)... ко је скинуо волан из голфа наше "драге" предсједнице Владе? Чуди ме да ово задње нисте завршили јер вам је то приоритет. Можда је мама сину купила нови ауто па није битно. Овдје је толико све постао криминал да ти није никакав проблем да похапсиш бар 200 људи (великих криминалаца), али ти си њихов човјек. Џаба ти све те фаце које си вјежбао на огледалу...

ОДГОВОРИТЕ