Након одлуке Шешељ за три дана у Хагу

Адвокат Тома Фила сматра да је захтев Жалбеног већа Хашког трибунала о враћању лидера СРС Војислава Шешеља у притвор крајње необичан и да је велика вероватноћа да ће Првостепени суд издати захтев за његово поновно враћање у притворску јединицу.

Србија 30.03.2015 | 21:04
Након одлуке Шешељ за три дана у Хагу

Жалбено веће Хашког трибунала затражило је од Претресног већа да се одлука о привременом ослобађању Војислава Шешеља хитно опозове и да се он врати у притворску јединицу у Хагу.

Овакав потез Хашког трибунала адвокат Тома Фила оцењује као крање неуобичајен.

"Уобичајено би било да Жалбено веће преиначи одлуку и нареди да Шешеља доведу одмах у притворску јединицу. Ово је неуобичајено јер су они затражили да то уради Првостепено веће, односно да нареди његово привођење и онда након тога да се закаже суђење на коме би се расправљало да ли он треба да буде И даље на слободи или не", тврди Фила.

Зашто је дошло до такве одлуке и захтева који је ван стандардне процедура Фила не зна, али сматра да уколико Првостепени суд поступи по захтеву Жалбеног већа да ће се Војислав Шешељ јако бзо наћи опет у Хагу.

"Уколико првостепено веће донесе налог да се Шешељ врати у притворску јединицу, одмах почиње извршење. Тај налог ће послати Србији као обавезујући, онда поступа држава, која ће морати да испуни тај налог. Тако да Шешељ може да буде још два три дана на слободи од доношења одлуке“, објашњава Фила.

Да ли постоји могућност да Првостепено веће не поступи по захтеву Жалбеног већа И какав је онда поступак, Фила тврди да је таква одлука слабо вероватна.

"Ако Првостепено веће не донесе ту одлуку Шешељ остаје на слободи, али не верујем да веће може тако нешто да уради", закључује Фила.

(Србија данас)

Коментари / 0

Оставите коментар