Све је више туриста који посјећује Херцеговину

Страни и домаћи туристи у све већем броју обалазе Требиње гдје имају прилику да обилазе вјерске објекте, посјећују винарије, уживају у прозводима херцеговачких домаћина, али и да са префосионалним водичима шетају кроз нетакнуте дијелове природе.

Република Српска 30.03.2015 | 20:10
Све је више туриста који посјећује Херцеговину

Синиша Кунић из Требиња, неколико година бави се посебном врстом туризма, која обухвата лагане шетње кроз нетакнуту природу, што је посебно интересантно странцима, који у све већем броју обилазе центра источне Херцеговине.

Развој ове гране туризма препознали су у УСАИД и Амерчким амбасадама у Сарајаву и Загребу, које су подржале пројекат “Међуентититеска сарадња у сврху очувања заједничког природног и културно-историјског наслијеђа”.

“Ради се о томе да смо са организацијма из Федерације направили једну сарадњу која је спонзорисана. Одобрили су ми да обиљежим двије стазе на Бијелој гори, двије планинарске стазе, да направим ЕКО WЦ за планинаре који туда пролазе, да буде размјена дјеца из Федерације у РС и обрнуто”, каже Синиша Кунић из организације “Шетај са мном”.

Поред дневних обилазака, такозване "хајкинг туре" по природи могу трајати и по неколико дана, а све се одвија под ведрим небом и у предјелима која људска нога ријетко обилази. Кунић гостима нуди могућност да ноће у шаторима, док је посебно занимљива изградња импровизованих склоништа.

“То је једина врста туризма која је у порасту. Онај класични туризам, море, сунчања, то је у стагнацији или чак у опадању. Туризам који биљежи пораст је туризам природе, шетање кроз природу, планинарење –хајкинг, тракинг, тај аутор туризам. То је све популарније, поготово ова наша регија богата са тим БиХ, Црна Гора, то је богато са тим природним љепотама. То је њима још недирнута природа, страшно занимљиво. Када дођу па виде, чобане, овце поготово када дођу па се попну па виде кулу из аустријског периода. Занимљиво је зато што имамо тај спој природног и културно-историјског налијеђа”, додаје Кунић.

И туристички радници сматрају да овај вид туризма има велику перспективу.

“Мислим да је овај пројекат што је Синиша причао веома интересантан за цијелу регију Херцеговине и за подручје Требиња, поготово. Мислим да ће страни туристи имати опширну понуду што се тиче тога да уживају у нетакнутој природи, осим што Требиње нуди хотелијерство и цијелу гастро понуду, стиже нека нова понуда занимљивија и мислим да ће овај пројакт бити успјешан у будућности”, наводи туристички радник Мирко Станковић.

У шетња околином Требиња занимљиве су Русима, Швајцарцима, Американцима, као и знатном број гостију из свих крајева бивше Југославије, који се одмарају на црногорском или хрватском приморју.

Свима њима посебно је интересантно што имају могућност да у истом дану буду на надморској висини од 1.800 метара, а потом се у поподневним часовима купају у мору.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

МираИСА

30.03.2015 18:17

Све се може кад се хоће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мотика

30.03.2015 18:59

Е са циме се ви заносите јадна мајко.Па оцистите коров земље оцеве и гајите племенито биље а не бацајте ублехе свијету.Радите несто нерадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туриста

30.03.2015 19:14

Ма да, ви цете да седите и цекате стране туристе да додју донесу лову а ви да им је узмете .Е јако сте паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

30.03.2015 20:45

Браво Синиса! Настави бити креативан и не обазири се на ове "мотикаре" сто им ништа није у реду и све критикују ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

30.03.2015 20:45

Да, сви одреда долазе авионом и слијећу на требињски аеродром. Влада Српске размишља о проширењу аеродрома у Требињу, пошто постојећи не може да задовољи фреквенцију авионског саобраћаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.03.2015 04:09

Синиша браво и све честитке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

31.03.2015 05:26

Ако уведете редовно слузење војног рока јос це се висе повецати број туриста у Херцеговини.Посебно у Билеци.Ја са камповао пуна цетири мјесеца...

ОДГОВОРИТЕ