Ноћни вукови и даље спавају са оружјем

Ноћни вукови, мото-клуб састављен од руских националиста који спајају љубав према моторима са изразито десничарским ставовима и одбојношћу према тековинама западне цивилизације, имају огранак и у Украјини. Чланови тог огранка тврде да у тој земљи бране "руски свет", а Владимир Путин им је лично одао признање за улогу коју су одиграли у анексији Крима.

Свијет 30.03.2015 | 07:42
Ноћни вукови и даље спавају са оружјем

Одевен у кожну и маскирну одећу, вођа мото банде Виталиј показује у правцу две спаљене куполе украјинских тенкова, које стоје као декор на улазу у његов клуб, док прича како се његова група борила поред проруских снага.

"Моја љубав према мојој домовини, мојој територији, је мој живот", објашњава док стоји испред свог штаба у проруском упоришту у Луганску.

Бајкер - такође познат по надимку "Тужилац" - вођа је источноукрајинског огранка клуба Ноћни вукови лојалне Кремљу. Првобитно је формирана у Русији, а њени чланови су поносни на блиске везе са председником Владимиром Путином.

"Ја сам ноћни вук, а не побуњеник", каже овај 35-годишњи бивши војник. "Ја само браним моју домовину", додаје он објашњавајући да његови људи често дјелују "иза непријатељских линија".

Овај вођа и десетак других чланова источноукрајинског огранка групе боре се на страни проруских снага од како је пре годину дана почео сукоб са Кијевом. Виталиј каже да су спаљене тенкове уништили његови људи током борбе са владиним снагама у Крајашчуватеу, селу надомак Луганска које је сада углавном уништено, преноси портал вијести.ме

"Наши трофеји", нашалио се. Већина чланова клуба - уједињени у страсти према моторима, љубави према "отаџбини" и православној вери - потичу из региона Донбас на истоку Украјине.

Међутим, остали су стигли у ту област из Русије и других бивших совјетских држава како би бранили оно што називају "руским светом".

"Где год има проблема, ми се први појављујемо. То је био случај и на Криму", објашњава Олег "Глава", који је на полуострво стигао одмах након што га је Русија припојила прошлог марта.

"Све је могло да експлодира брзо и трагично као у Донбасу. Ми смо били први бранитељи Крима, чак је и председник Путин то признао", додао је он.

Први човек Кремља се није устезао да покаже своју подршку бајкерима, а претходно је хвалио њихов патриотизам и возио се са њима на "Харли Дејвидсону".

Често је фотографисан у друштву оснивача и вође групе у Русији, Александра Залдостанова, који је познат под надимком "Хирург". Недавно су обојица говорили на скупу у Москви у знак прославе годишњице повратка Крима.

"Борили смо се овде када није било побуњеничких снага. Од Крајашчуватеа до Новосвитливке, до аеродрома у Луганску. Практично смо се борили палицама", каже Роман "Вук", који је у клубу задужен за војне операције.

Три ноћна вука су погинула од почетка сукоба са украјинском војском, кажу они. Њихови портрети се сада налазе у заједничкој просторији клуба, окружени вучјим кожама и иконама.

Будући да је примирје склопљено у фебруару у Минску генерално на снази, бајкери су сада задужени за обезбеђивање јавних догађаја у организацији Донбаса и за дистрибуцију хуманитарне помоћи.

Међутим, у спаваоници клуба, поред кревета се и даље налазе Калашњикови. "Спремни смо на све. Не верујемо у примирје" , казао је Витали, који на боку носи бодеж.

У близини заједничке собе, теретана је трансформисана у хангар, где се окружено руским заставама налази око 20 мотора и класичних аутомобила. Колекција укључује и возила из бомбардованог музеја аутомобила у Луганску, које су Вукови узели да би их, како кажу, заштитили од пљачкаша, примећује и дописник АФП-а, а преноси портал вијести.ме.

Следећи пример руског огранка, клуб има за циљ да промовише "патриотско образовање друштва и младих", организујући и финансирајући разне пројекте "за уједињење руског света".

"Совјетски Савез се распао а совјетски идентитет је нестао, али људи остају уједињени у руском идентитету", каже Олег "Глава".

"Бити Рус није националност, то је стање ума", додаје он показујући на велики метални амблем који је направио вођа банде Хирург, за који каже да представља "најбоље од руске историје".

То је комбинација двоглавног орла, царског симбола који је усвојила модерна Русија, свежња пшенице испод црвене звезде из совјетског грба. Бајкер сматра да је суђено да овај овај знак буде истакнут у свим градовима "руског света".

Хирург и Путин су се сретали у више наврата, понекад јавно, а понекад приватно у Кремљу. На почетку, чувари су претресали и пратили бајкера све до капија. Сада му, како он каже, салутирају. Путин га је 2013. одликовао престижним Орденом части, државним одликовањем - које бајкер носи на грудима - за његов "активни допринос у патриотском одгајању младих" и за помоћ у потрази за остацима страдалих војника у Другом светском рату.

" Насиље ће наићи на насиље уколико Руси устану против Владимира Путина", каже Александар Залдостанов "Хирург", вођа Ноћних Вукова у Русији.

Залдостанов је 2009. године када је примио позив од Путина прво помислио да је реч о шали, а шест година касније овај 52-годишњак је постао једно од најпрепознатљивијих лица у новом покрету руских "патриота" - јавних личности који уз здушну подршку Кремља љутито одбацују западне вредности.

У јануару је био један од оснивача антимајдана, групе чији је задатак гушење покушаја изласка Руса на улице у протестима против владе.

"Спреман сам да се бацим на митраљеско гнездо", казао је бајкер за британски "Телеграф" у првом интервјуу за један британски лист и додао "Не сумњајте у то".

Он и његови бајкери су сада спремни да угуше сваку врсту отпора Путину, којег описује као снажног, одлучног лидера и духовног вођу.

Извор: Србија данас

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

судеx

30.03.2015 06:17

Али главно је ово посљедње. "Духовни Вођа"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

30.03.2015 07:05

Хахаха вукова јаких,сака пјанаца,са целом

ОДГОВОРИТЕ
Name

андрија

30.03.2015 07:06

Свака цаст за руске вукове има их и у Србији само сто такве овде хапсе и саљу у Хаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

30.03.2015 07:31

Ако не признаје тековине западне цивилизације, засто онда возе Харлеyе, носе козне јакне израдјене и дизајниране на Западу, засто пусе Марлборо, носе каубојске цизме... Ма дај, какав патриотизам, то су обицни пси рата и криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

30.03.2015 07:35

И да допуним претходни мој коментар, то је исто као и ИСИЛ. Све као против Америке и капиталистицких земаљ, а возе се у најновијим дзиповима, носе западне патике, Раy Бан наоцале... Кога они замајавају да су босрци против запада. Нек се боре на камилама и боси, видио бих онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

30.03.2015 08:08

Ти сто си написао име'ја',уопсте немас своје ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

30.03.2015 08:11

кажу одбацују сваку западњачку врједност а сједи на мотору западњачком марком икона амаричких мотора ХАРЛЕY ДАВИДСОН

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет ЈА

30.03.2015 08:58

Хахаха мора да су им руски мотори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.03.2015 11:45

Важно је да носе калашњикове.Ко амере вози у орбиту? Харлеy се може склепати чекићем за 3 дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

30.03.2015 11:47

Живјела Русија

ОДГОВОРИТЕ