ЕП: Орлови без крила чудо треба за ЕП!

Фудбалери Србије поражени су у Лисабону од селекције Португалије са 2:1 (1:0) у квалификацијама за Европско првенство 2016. године. Караваљо је већ у 10. минуту довео ривала у вођство, изједначио је Матић фантастичним маказицама у 61, а два минута касније Коентрао је донео тријумф Португалцима.

Фудбал 29.03.2015 | 23:00
ЕП: Орлови без крила чудо треба за ЕП!

Оно чувено само да се издржи првих 15-20 минута и после ће бити лакше. Управо то неписано правило "орлови" нису испоштовали, нису издржали почетни налет домаћина и Француска им сада делује тако далеко и недостижно, јер деле последње место са Јерменијом са само једним бодом после пет мечева у групи И.

Противника је предводио најбољи фудбалер света за претходне две године, а на дебију нашег селектора Радована Ћурчића његови пулени нису имали игру, били су без жара и неопходне агресивности и када је тако, погодак може да падне само из прекида или услед грешке.

Иако је Владимир Стојковић ухватио први ударац што је изузетно важно за голмана, капитулирао је већ у 10. минуту - Фабио Коентрао је центрирао са десног бока, а Рикардо Карваљо је остао усамљен на седам метара, што је недопустиво, па је искусни штопер главом проследио лопту у мрежу за 1:0.

Кренули је Србија нешто агилније након примљено гола, али је то било прилично јалово уз бројне грешке, попут оне када је Коларов заборавио лопту приликом продора, док су Петровић и Матић држали средину терена, а Љајић се трудио да буде што опаснији.
Управо су фудбалер Роме и Душан Тадић покушавали са дистанце и њихови шутеви су одлазили поред гола и ниједан нашег тима није отишао ка Руију Патрисију у првом полувремену.

На другој страни Роналду се често остављало превише простора и мало је недостајало да то казни на истеку пола сата игре пошто је са левог крила ушао ка среини и распалио по лопти са око 30 метара, летела је право под пречку, али се Стојковић истакао сјајном одбраном.

Португалски ас је недуго затим попут брзог воза прошао "кроз" Басту и Ивановића по левој страни, а његово додавање у средину ка Коентраоу спречио је Настасић. Домаћа екипа је углавом чекала шансу из контри, што јој и није било тешко, пошто су "орлови" били без идеје како да угрозе противника, па је најистуренији Митровић цело прво полувреме провео без употребљиве лопте.

Ћурчићеви изабраници су кренули нешто одлучније у наставку и у 53. минуту су имали фантастичну шансу, која у оваквим утакмицама мора да се реализује - Тадић је умакао чуварима и одлично центрирао са левог бока, а Митровић је главом са петерца послао лопту преко пречке. Била је то најбоља прилика за Србију и увод у изједначење, и то на какав начин.

Коларов је извео корнер са леве стране, Петровић главом подигао лопту право на другу стативу до Матића, а наш везиста је ухватио маестралне маказице и затресао мрежу за 1:1. Нажалост, радост је кратко трајала, непуна два минута.

Севнула је контра Португалаца у којој је Мутињо са десног крила на другој страни пронашао Коентраоа и како је Баста каснио са интервенцијом, а Стојковић био неодлучан, на семафору је освануло коначних 2:1.

Нису помогли ни уласци Ђуричића, Зорана Тошића и у финишу Петра Шкулетића, као ни снажан ударац Раће Петровића, јер је ишао право у Руија Патрисија, па је нестала и последња нада да Србија може до бода.

Квалификације за Европско првенство, група И:
Албанија - Јерменија 2:1 (0:1)
(Мавра 77, Гаши 81 - Мовсисјан 4)
Португалија - Србија 2:1 (1:0)
(Карваљо 10, Коентрао 63 - Матић 61)

Табела:
Португалија 4 2 0 2 4:2 (+2) 9 бодова
Данска 4 2 1 1 6:4 (+2) 7
Албанија 4 2 1 1 4:5 (-1) 7
Србија 4 1 1 2 5:5 (0) 1*
Јерменија 4 0 1 3 3:5 (-3) 1
* Србији су одузета три бода због нереда на мечу са Албанијом

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

оливер недељковиц

29.03.2015 21:11

Од катастрофалне утакмице (Португалци играли колико им је било довољно за 3 бода), једино горе је коментатор са црвене телевизије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

29.03.2015 21:29

Резултат одличан с обзиром на игру, прича пред утакмицу увијек иста, а тамо додју да попуне бројно стање. Да ли је боље као Суботић, Видић и др. Отићи па да их сви осудјују или отаљавати овако да нико не може рећи нису се одазвали, а опет искористити то за одмор од напорних првенствених утакмица то не знам,али да није казне УЕФА и ФИФА најбоље би било не учествовати наредних 5 година ни у квалификацијама. Ово није нити до селектора нити квалитета играча него њиховог морала, воље, мотива, утисак је да се ради о групи која се медјусобно не подноси и игра у таквим тимовима гдје готово увијек неко постоји иза да исправи грешку,док овде то и не покушава. Чињеница : Баста се вратио и кумовао код оба гола. Тешко се отети утиску да она лопта није могла у аут,али он у Јувентусу има голмана који ће прихватити повратну и испуцати, Стојковић нема такав квалитет, као ни код другог гола што не хвата или боксује лопту на 4 метра од гола а иде под онаквим углом. Сви скупа, изузев Матића, Тадића, Ивановића и Љајића нису претрчали колико сам Нани,а о Карваљу или неком другом да не причамо. Никад,а пратим фудбал, нисам видио да играчи неког тима стоје тако далеко од противничких, не прилазе, не улазе у шут, тотална демонстрација антифудбала као да их је неко натјерао да морају тамо бити,а они не желе. Жао ми на шта потроши сат времена ове вечери боље да сам Пинк гледао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

30.03.2015 03:54

Гледао сам утакмицу, и нисам незадовољан игром и залагањем играча на терену. Једино ми је жао што примише онако наивно други го, након два минута. Да нисмо примили тај несретни погодак тако брзо, на крају би било 1:1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узас

30.03.2015 12:34

Басту и Стојковица избацити за сва времена.Насим фудбалерима обезбиједити психијатра. Поставити тренера који мозе унијети експлозивност у тим. Ови су безкрвни.Засто не играју са два шпица.? Зашто напад воде бекови?Селектор је изгубљен .

ОДГОВОРИТЕ