Арапска лига формира заједничку војску

Лидери Арапске лиге, окупљени на самиту у Египту, објавиће формирање заједничке војне силе која треба да се супротстави све већим безбедносним претњама у региону, јавља Ројтерс, позивајући се на нацрт завршног коминикеа.

Свијет 29.03.2015 | 12:42
Арапска лига формира заједничку војску

Разрада механизма и логистике такве регионалне војне силе, што је идеја египатског председника Абдел Фатаха ал-Сисија, могла би да потраје месецима.

У нацрту документа се војна сила Арапске лиге дефинише као добровољна, што значи да се ни од једне државе се неће захтевати учешће.

Са самита Арапске лиге ће такође бити упућен позив борцима шиитских побуњеника у Јемену, које подржава Иран, да напусте престоницу и предају оружје "легитимним јеменским властима", наводи се у документу у чији је увид имала агенција Ројтерс.

Регион се суочава са опасностима јер, док су сукоби интензивирани у Јемену и Либији, а грађански рат у Сирији улази у своју пету годину.

Египат, најмногољуднија арапска држава, суочава се са исламистичком екстермистичком побуном, а екстремисти Исламске државе су заузели делове Ирака и Сирије и изнедрили фракције широм арапског света.

САД и друге велике силе настоје да постигну коначни нуклеарни споразум са Ираном, у процесу који брине многе сунитске арапске лидере јер су опрезни због нарастајућег регионалног утицаја шиитског Ирана.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бих

29.03.2015 11:29

Лицемјери,америцке марионете, засто нису се умјесали против израела,да застите свој народ.

ОДГОВОРИТЕ