Анализа: Португалци побјеђују, али још увијек се ''траже''!

Србија у недељу (20.45) гостује реномираном противнику, који "у ходу" ради додатну селекцију екипе и решава дугогодишње проблеме везане за саму игру.

Фудбал 29.03.2015 | 09:00
Анализа: Португалци побјеђују, али још увијек се ''траже''!

Лош старт у квалификацијама за Европско првенство није ништа ново за репрезентацију Португала.

Као што је јесенас код куће изгубио од Албаније (0:1), Португал је септембра 2010. одиграо изненађујућих 4:4 са Кипром, па претрпео минималан пораз од Норвешке у гостима.

Пауло Бенто, који је после тих неуспеха именован за селектора, уместо Карлоса Кеироша, и сам је септембра 2014. доживео судбину свог претходника. Албанац Беким Балај "потписао" му је отказ победоносним голом у 52. минуту, а на клупу је сео искусни Фернандо Сантош (60), у претходном четворогодишњем циклусу стратег националног тима Грчке.

Сантош је за свој деби, у октобру, изоставио десеторицу играча са последњег Бентовог списка, али суштински није направио превелики рез, јер окосницу репрезентације и даље чине свима познати асови - Роналдо, Нани, Пепе, Алвеш, Коентрао, Мутињо...

Међутим, направио је неке интересантне промене.

После три године одсуства, вратио је "под заставу" прекаљеног штопера Карваља (36, Монако), а Тијага (33, Атлетико Мадрид) после четири године.

Указао је поверење никад до краја оствареном Кварежми (31, Порто), који му се одужио асистенцијама за одлучујуће голове у дуелима са Данском и Јерменијом. Позив за новембарске мечеве ненадано је добио и Босингва (32, Трабзон).

Да не дели играче на младе и старе, Сантош је показао тако што је одличном штоперу Фонтеу (Саутемптон) дао шансу да дебитује у "А" селекцији са готово 31 годином.

Од Бента је преузео перспективне играче средњег реда Вилијама Карваља (22, Спортинг) и Андреа Гомеша (21, Валенсија), којима је придодао Жоао Марија (22, Спортинг), као и десног бека Седрика (23, Спортинг).

И то су, углавном, играчи за које Сантош рачуна да могу да одведу Португал на шести узастопни шампионат Европе, пошто од Енглеске 1996, када је број учесника повећан са осам на 16, ниједном нису изостали са завршног турнира, а уз то су увек правили добар резултат (финале 2004, полуфинала 2000. и 2012, четвртфинала 1996. и 2008).

Како игра "нови" Португал?

То ћемо моћи најбоље да видимо у недељу на лисабонском Ла Лужу, јер је Сантош у досадашње четири утакмице - две квалификационе и две пријатељске - доста комбиновао и доста тога испробао, како у персоналном, тако и у тактичком погледу, за разлику од Бента, који се тврдоглаво држао система 4-3-3.

Многи би га због чињенице да је дуго водио Грчку, која никако није позната по нападачком и атрактивном фудбалу, сврстали у категорију "досадних", дефанзивно оријентисаних тренера, али је истина да је Сантош преузео екипу са дубоко укорењеним навикама из ере Ота Рехагела и када је видео какве играче има на располагању, једноставно решио да не измишља "топлу воду", него да примени стил који ће му дати најбоље изгледе да дође до жељеног резултата.

И, Сантош не само да је одвео Грке и на ЕУРО 2012. и на Мундијал 2014, него је на оба такмичења пребродио и групну фазу, па у четвртфиналу губио од Немачке, односно у осмини финала од Костарике (пеналима).

Са њим на кормилу, Португалци су јесенас изгубили 2:1 од Француске у Паризу, потом су славили злата вредну победу над Данском у Копенхагену (1:0, стрелац Роналдо у 95. минуту), па такође са по 1:0 савладали Јерменију (Роналдо, 72) и Аргентину (Гереро, 91), која их је "разбила" у првом полувремену, али није успела да затресе мрежу и на крају је платила цех.

Меч против Данске био је крајње такмичарски и "тврд", најважније је било не изгубити. Против Јермена су Роналдо и другови очекивано доминирали у поседу лопте, али је од 30 њихових шутева само пет ишло у оквир гола.

То је већ традиционални, вероватно и највећи проблем репрезентације Португала. Претерано ослањање на учинак крилних играча, мањак креативности на централним везним позицијама и слаб допринос усамљеног "шпица", што је Сантош покушавао да превазиђе играјући са "лажном деветком".

Једном речју, недовољно су конкретни у завршници и "чупају" победе, иако их предводи двоструки узастопни носилац Златне лопте ФИФА.

Знајући Радована Ћурчића као мајстора дефанзивног блока (види реванш У-21 баража за одлазак на ЕП између Шпаније и Србије), чини се да "орлови" имају начина да фрустрирају домаћина и из брзих контри и полуконтри - посебно по боковима - покушају да дођу до тријумфа, који би их на велика врата вратио у трку за водећим позицијама у И групи, па макар и трећим местом, које на јесен води у бараж за ЕУРО 2016.

Домаћа јавност у то не верује превише, али зашто репрезентација једном не би и позитивно изненадила?!

Наравно, све ће бити много јасније, када у недељу око 20 часова будемо сазнали почетне поставе. Јер, и Португал и Србија у овом тренутку су екипе које са собом носе дозу непредвидивости на тактичком плану.

Сантош може да, бар у делу меча, упари двојицу класичних нападача, Едера и Алмеиду, или да једном од њих додели Роналда као подршку, или да Данија са крила помери у улогу "треквартисте", где и јесте најјачи, а онда је то већ друга прича...

Фернандо Сантош неће моћи да седи на клупи у мечевима против Србије и у јуну против Јерменије, због казне коју је летос на Мундијалу зарадио као селектор Грчке.

ТАБЕЛА ГРУПЕ И

Данска 7 (из 4 меча), 6:4
Португал 6 (3), 2:1
Албанија 4 (3), 2:4
Србија 1 (3), 5:4
Јерменија 1(3), 2:4

Коментари / 0

Оставите коментар