ЕП: Исланђани газе ка Француској!

Исланд још једном победио и тренутно је лидер Групе А квалификација за ЕУРО. Ни пут од 12 сати, ни временска разлика од шест нису зауставили Исланђане у Казахстану.

Фудбал 28.03.2015 | 20:20
ЕП: Исланђани газе ка Француској!

Пре него што прочитате како је Исланд победио као гост Казахстан 3:0 и тако још више увећао шансу да се нађе на завршном турниру Европског првенства 2016. године у Француској, изнећемо вам неколико врло занимљивих информација.

Удаљеније репрезентације у европској зони квалификација не постоје!

Ако играте фудбал на крајњем западу Европе угостиће вас Исланд у Рејкјавику. Ако у европској зони квалификација морате на крајњи исток, онда ћете дубоко да "загазите" у Азију јер ће вам домаћин бити Казахстан у Астани.

Сад замислите када се састану Исланд и Казахстан. А то се управо догодило - први пут у историји квалификација било за европска или светска првенства.

Временска разлика између два града је шест сати, а лет авионом траје читаву вечност. Од Рејкјавика до Астане или у супротном смеру - просечно 12 сати.

Не тако давно, 24. марта 2007. године Србија је у квалификацијама за ЕП играла у Казахстану и изгубила 2:1. Вадили су се после "орлови" на влажност ваздуха, временску разлику, дугачак лет... Србија и Београд су тек на пола пута између Рејкјавика и Астане, мало ближи Исланду.

Све те горе поменуте чињенице нимало нису сметале Исланђанима као што су Србима осам година раније. Играли су фудбал и без проблема уписали нова три бода на путу ка Француској. Сада их имају 12 после пет утакмица и врло близу су историјског циља и огромног успеха.

Ветеран Еидур Гудјонсен и везни фудбалер Пескаре Биркир Бјарнасон били су креатори новог доброг резултата чувеног шведског стручњака Ларса Лагербека. Гудјонсен је начео ривала у 20. минуту, а Бјарнасон га са два гола, у 32. и 90, докусурио.

Коментари / 0

Оставите коментар