Један од 12 најљеших водопада на свијету

Пливски водопад у средишту града Јајца, један од дванаест најљепших на свијету, настао је прије 50.000 година. И након толико година немогуће је проћи дијелом пута, који води кроз Јајце, а да се не дивиш овој природној љепоти.

Босна и Херцеговина 28.03.2015 | 18:25
Један од 12 најљеших водопада на свијету

Јајце се мијењало кроз историју, мијењале су се власти, али је водопад остао исти. Прелијеп и поносан пркоси времену и освајачима којих је било много.

Водопад је постојао и прије града Јајца. Према количини седре сматра се да је водопад настао прије 50.000 година. Постоји прича да је Хрвоје Вукчић Хрватинић, када је подизао град Јајце, писао писмо својој супрузи која се налазила у једној тврђави у близини Ливна.

Написао је да ће направити најљепши град у Босни.

Туристички водич у Јавној установи "Агенција за културно-историјску и природну баштину и развој туристичких потенцијала града Јајца" Амир Башимамовић за Анадолију прича да је водопад у овом граду један од најљепших водопада у БиХ, а јединствен је по томе што се налази у центру града.

"Ово је једини водопад у свијету који се налази у центру града и то га чини специфичним и јединственим. Спада у 12 најљепших водопада у свијету", испричао је Башимамовић.

Испод водопада се ријека Плива улива у Врбас, након чега заједно настављају пут према Сави.

"Ријека Плива прави мноштво ових ситних каскада, водопада, а посљедња каскада је око 20 метара висок водопад што чини симбол Јајца и БиХ", казао је Башимамовић.

Подсјетио је да су прошле године одржани и први скокови с водопада, а који ће прећи у традицију.

"И ове године у августу планирамо поново да одржимо такмичење Скокови с водопада. Већ имамо потврде да ће бити међународног карактера. Доћи ће и такмичари из Србије и Словеније", испричао је Башимамовић.

Грађани Јајца су свакако поносни на ову љепоту.

"Треба истаћи да је водопад настао природним путем. Због смањења тока ријека Пливе постојала је могућност да дође до обрушавања водопада. Међутим, рађена је санација и у цијело корито ријеке Пливе је утрошено око девет милиона марака", казао је Башимамовић.

Хусо Хаџић, директор Јавне установе "Агенција за културно-историјску и природну баштину и развој туристичких потенцијала града Јајца" испричао је за Анадолију да је 2013. године, према њиховим процјенама, Јајце посјетило између 80.000 и 100.000 туриста.

"Нажалост, проше године, због поплава и свега што се дешавало било је нешто мање посјета. У суштини ми смо ипак задовољни јер је, према нашим процјенама, било више од 60.000 посјетилаца из скоро 70 земаља свијета", казао је Хаџић.

Највише посјетилаца је из БиХ, Словеније, Хрватске, а када је Европа у питању, нема земље из које нема посјета.

"Чак има посјета и из Аустралије, Израела, америчких земаља... Лакше је набројати земље из којих нема туриста. Све више Арапа посјећује Јајце. Претходне двије године смо радили на плану да их што више привучемо. И раније су долазили и углавном су били стационирани на језеру и врло ријетко су се могли видјети у граду", истакао је Хаџић.

У посљедње вријеме их је највише на водопаду.

"Највећи број посјетилаца водопада прошле године чинили су Арапи. Њима је вода оно што је нама нафта", казао је Хаџић.

Према његовим ријечима, туристи посјећују различита мјеста, зависно из које земље долазе, али генерално сви посјећују Катакомбе, Стари град, водопад, млинчићи, Пливска језера, а и сам ужи дио града.

Хаџић истиче да раде све да заштите природне љепоте и историјске грађевине Јајца, међутим, то није довољно.

"Јајце има 28 националних споменика. Ја нисам задовољан с досадашњом заштитом. Не подцјењујем што је до сада урађено, али ми имамо објеката који су стари 300-400 па и више година и нормално да и вријеме и све остало утиче на њихову отпорност. Наиме, сваке године треба да се улаже у њих. Још увијек се не улаже довољно", поручио је Хаџић, заступајући мишљење да је Јајце симбол БиХ.

Извор: Анадолија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

муња

29.03.2015 04:42

Овај задњи водопад најбољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаја

29.03.2015 07:39

Бозе обисла сам пола свијета а нисам ни знала да у родјеној земљи имамо оваквих љепота а и како би знала кад је на овим просторима нико о томе не писе све се свело у овој дрзави на политику и национализам нико не писе о културној бастини и природним љепотама ове земље.

ОДГОВОРИТЕ