СДС: Сто дана Владе - сто промашаја

Стручни тим Српске демократске странке, којег чине Ненад Стевандић, Миленко Станић, Предраг Јовић и Славиша Ковачевић, анализирао је сто дана рада Владе РС и дошао до закључка да тај период може да се опише синтагмом - сто промашаја.

Република Српска 28.03.2015 | 21:50
СДС: Сто дана Владе - сто промашаја

Стевандић, Станић, Јовић и Ковачевић на данашњој конференцији за новинаре набројали су само неке од тих промашаја.

"Економска политика РС дефинисана је у пет приоритетних циљева. Један од њих је и привредни раст у овој години. Међутим, већ сада видимо да нема раста стопе привредног развоја и да су сви параметри агрегатне потражње негативни. Такође, дошло је и до пада БДП-а у првом кварталу, као и до пада у трговини на мало. Висок је и пад увоза и извоза, а број незапослених расте", рекао је Станић.

Он је додао да се након формирања одбора за реформу јавне управе, што је још један од задатака економске политике за 2015. годину, није ништа урадило. Фискална консолидација, као трећи програмски циљ Владе РС, довела је до урушавања финансијског сектора.

"Влада РС буџетске празнине покрива емисијама обвезница на домаће тржиште. Већ сада знамо да ће у априлу, мају и јуну доћи до нових емисија трезорских записа. Није било растерећења реалног сектора, није дошло до реформи и ова влада мора бити смијењена", сматра Станић.

Ковачевић тврди да Влада РС није спремна за суштинске реформе, образлажући то чињеницом да се не отварају нова радна мјеста и да није дошло до реиндустријализације у РС.

"Индустрија у РС је све гора и гора, а то најбоље доказују свакодневни штрајкови. Струја је поскупјела, конкретних мјера за опоравак привреде нема, електро предузећа послују катастрофално, скупе и промашене инвестиције коштале су нас огромних пара", истакао је Ковачевић.

Јовић се осврнуо на стање у пољопривреди, тврдећи да подстицаји за 2014. годину, у износу од 22 милиона марака, још увијек нису исплаћени, подсјећајући да још увијек није донесен Закон о подстицајима.

"Средства за помоћ поплављенима још увије нису исплаћена, средства за угинулу стоку такође. Спора је санација насипа, а пројекат за дрински насип није ни почео. Дупло мањи је број регистрованих пољопривредних газдинстава у односу на 2013. годину. Министарство пољопривреде двије године добија негативан ревизорски извјештај, а по свему судећи и трећи ће бити такав", сматра Јовић.

Стевандић је додао да је Влада РС погрешно поставила приоритете и погрешно дефинисала систем задуживања, што је довело до садашње ситуације.

"Умјесто 30.000 пластеника, на којима би могло бити отворено исто толико радних мјеста, Влада РС је одлучила да финансира увозне лобије. Повећала је пензију за три посто, али је одмах затим повећала струју за десет посто. Да ли онда можемо говорити о суштинском повећању пензија", пита Стевандић.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЈМО

28.03.2015 13:10

Ови у Федерацији не знају како им је добро сто немају власти, инаце гледали би као и ми у РС како имају, али као да их нема. Влада у РС-у је као стала без краве има музаца, али нема крава!!!Казу имамо пораст млијека 4,9%,а надамо се да це у наредних 2 до 3 мијесеца порасти 6%.хехеххехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.03.2015 13:27

Поштована господо, могао бих да се сложим да ни једна влада од завршетка рата до данас није испунила очекивања грађана. Међутим, ради реалности требало би анализирати и власт на нивоу општина у чијој надлежности је много полуга које могу олакшати живот овим напаћеним грађанима. Од вас захтијевам да своје погледе на излазак, или макар ублажавање кризе, реализујете у општинама у којима су на власти странке из Савеза за промјене. Бојим се да између вас и ових на власти нема ама баш никакве разлике. Сви сте ви на овај или на онај начин били у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јами

28.03.2015 13:52

Ова Влада се понаша као боксер у ногдауну.Тумара,лафо доноси неизводљиве стратегије и предлаже лафо реформске законе.Све што ова влада буде радила у наредном периоду биће против интереса грађана РС.Ова влада мора што прије да оде у интересу народа и грађана РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

28.03.2015 13:57

Драга господо,све сте веома добро проанализирали и свака је на мјесту,али ста предлазете,који је вас план и на цему се темељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

28.03.2015 14:23

А ма пустите болан критике Ста је конкретно рјесење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуне

28.03.2015 14:33

што рекли црногорци пуссчај критику ...дајте рјешење

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко бабић

28.03.2015 14:35

Да занемаримо све што су покрали Водја и његови политички,привредни,партијски патрљци.Окренимо се будућности.Претпоставимо да су поштени.Могу ли коефицијензи мозга"месара",професорице енглеског,виспреног Дјокића,мркоњићког финансијског магната,министрице спорта са завидном медаљом л"бронзана кулача"...боље од овог што раде?Шта би радили Шпирић и Радмановић и кад би хтјели унаприједити привреду Српске?Могу ли и знају ли Глигорић и Чедо Савић поштено премјеравати и кубицирати, Будо Станковић и Миле Радишић легално градити?Пред Српском су деценије понирања и мрака.Колико треба времена да се школство врати у колосјек,конкурс као закон за радно мјесто,колико треба да се одрекнемо навике да нам и за радно мјесто са основном школом треба веза,када ће бити изгласан закон да директори државних предузећа морају бити ванстраначке личности,када ће на државној тв радити професионалци а не партијски пацови,када ће судови судити по законима,када ће престати узимати мито љекари,општински службеници,министри,судије ,хоће ли рукометаши Борца икад играти у евролиги,може ли се са оваквим приступом култури родити нови Бранко Ћопић,када ће морални и образовани застидјети лакрдијаше двора?Основни друштвени постулати су затрти у корјену.Сто година ће мо проклињати повампирену политичку и ину багру и руљу,која само за петнаест година од нас направи:сиромахе,неписмене,непоштене,зависне,идолопоклоничне,очајне,заостале и за афричким племенима,слијеповјерујуће,обесправљене.Наше стадо не може из блата извадити ни сто најбољих свјетских економиста.Зато Додику,Цвијановићки...или тупио у мозак или у д..е,свеједно је.Они не желе али и не могу боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.03.2015 14:38

Придрузејем се овим што питају цијењену господу из опозиције. Годинама прицте исту причу а не нудите рјешења...докле

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

28.03.2015 15:27

Основно је увести ред и поредак у ентитет. Колико си произвео на толико можеш рачунати да потрошиш. То је суштина. Медјутим у оваквој, лоповској држави са потпуно изврнутом системом вриједности, није могуће ништа озбиљно производити. И онда власт узима кредите, до бесвијести. Једини бизнис план им је био узимање кредита и само узимање кредита и они продју на изборима. И онда нам криви американци,јапанци, и сви остали наравно. Док овај небески народ не сидје на земљу све ће и даље да тоне. Друго нису ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оли воли

28.03.2015 15:41

Једино ресење је Брезова Метла,од мирних протеста нема ниста једино је тољага ресење и спас за све градјане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ни ви...

28.03.2015 15:42

...нисте бољи...прође 5 мјесеци,а то је 150 дана,не састависте савјет министара! Само говорите "до петка ћемо имати см"..."прође отад дваест петака, а бабо Атиф се не појави!Кажу неђе га у Сарај'ву сатро воз!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

28.03.2015 15:52

Докторе све ми то знамо али ста је алтернатива. Ко зна нека ми казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усрецитељима

28.03.2015 21:59

Ови људи паметно зборе. Тзв. опозицијо : Занима ли вас иста сем тих добро плацених фотеља на које сте издрецили оци ко гладни вуци на тор,па вам вода на уста удара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маса

29.03.2015 14:25

Кад слусам ове момке рекао би цовјек постењацине теске, а богами колико знам сви су добро збринути користе све могуце привилегије и они и зене и дјеца лицно знам застицени као сјеверни медједи.

Name

бл

29.03.2015 09:19

Ови људи треба да воде овај ентитет. Стручни, образовани, поштени и праведни! Крајње вријеме је да додје до промјене на политичкој сцени РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

29.03.2015 10:38

Као сто је промасај био вјеровати да ви имате храбрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

29.03.2015 11:50

Оцјена Владе за првих 100 дана. Не заборавимо ово је влада како је они зову "Влада континуитета" и шта је урадила: осиромашила народ, помогла пљачкашку приватизацију (безброј примјера), осиромашила народ, оставила народ без посла,нема запошљавања за обичан народ само за дјецу функционера тј. непотизам (министрова дјеца и премијеркин син... и у малом броју пред изборе страначких активиста СНСД), корупција (афера "Папак", и безброј других),млади масовно напуштају РС јер су принуђени ради свога сопственог опстанка, демографска слика катастрофална(каква је ситуација сада брзо ћемо нестати као народ,привреда на кољенима, сваки дан се узимају милионски кредити да би се крпиле рупе у буџету и биле редовне плате буџетским корисницима, и наша унучад су задужена, народ је јефтина радна снага и ако прима ту цркавицу од плате мада је и то више ријеткост... . Па из овога се види да је ова Влада и те како радила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.03.2015 07:44

ПОНАШАТЕ СЕ КАО ТИПИЧНИ ХЕМОРОИДИ КОЈИ НАГРИЗАЈУ СНСД-еово ДУПЕ И НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕТЕ ТОГ ЗАДОВОЉСТВА ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ. ИЗГЛЕДА ДА УЖИВАТЕ И ДА НЕМАТЕ АЛТЕРНАТИВУ. ПРОМЈЕНИТЕ Ш.ПАК МОЖДА ЈЕ У ДРУГОМ БОЉЕ. АКО НЕ БУДЕ МЈЕЊАЈТЕ ДАЉЕ.ПРОМЈЕНЕ, ПРОМЈЕНЕ, ПРОМЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ