Масован одзив на изборима у Нигерији

У најмногољуднијој афричкој држави данас бирају новог председника, али и чланове парламента и сената.

Свијет 28.03.2015 | 14:01
Масован одзив на изборима у Нигерији

Како наводи ББЦ, тренутни председник Гудлак Џонатан има великог противника у Мухамеду Бухарију и ови избори ће бити најнапетији од независности Нигерије 1960. године од Велике Британије.

Иначе, избори су били одложени за шест недеља како би војска поново освојила територије под контролом Боко Харама.

Оба кандидата су рекла да ће спречити насиље током избора, као и касније у држави ако буду изабрани.

Упрскос појединачним наводима о одлагању гласања у неким областима, порпарол Кајоде Идову је истакао за АФП да су бирачка места отворена и да је гласање почело.

Гласачи прво треба да се региструју користећи биометричке картице на којима се налази њихов отисак приста пре него што касније дају свој глас.

Скоро 60 милиона бирача регистровало се за гласање на првим изборима у историји Нигерије на којима један опозициони кандидат има реалне шансе да порази актуелног председника.

Џонатан и Бухари су у четвртак потписали мировни договор и обећали да ће прихватити резултате слободних и фер избора. Међутим у насиљу пре избора већ је погинуло неколико десетина људи.

Хиљаде Нигеријаца и странаца који раде у Нигерији напустили су ту земљу због страха од избијања насиља после избора.

Репортери ББЦ са лица места истичу да на неким бирачки местима читачи тих картица раде споро или не раде уопште.

Како се наводи, чак је и самом председнику Џонатану било потребно више од 20 минута да се региструје у свом родном селу Отуоке, иако је његов порпатрол рекао да је његова акредитација готова.

Генерал Бухари, који се регистровао у свом родном граду Даури, је хвалио акредитациони систем.

„Уколико људима буде дозвољено да гласају, намештање ће стварно бити немогуће под овим системом“, рекао је Бухари.

Нека бирачка места су касније отворена и новинари ББЦ истичу да су у главном граду Абуџи испред бирачких места због проблема са читачима картица формирани дугачки редови.

Осим тога, изборно место у савезној држави Енугу на југоистоку Нигерије погодила је експлозија, јавила је једна нигеријска телевизија.

"Нико није погинуо и нема повређених. Полицијски одред за експлозиве је ушао унутра", изјавио је Уче Езе, портпарол полиције у држави Анамбра чији је Авка главни град.

Народна Демократска партија (ПДП) је доминантна у Нигеријској политици од 1999. године, али је, како се наводи, Прогресивни конгрес (АПЦ) има пођеднаке шансе да дође на власт.

Гласачи у 36 држава и територији главног града Абуџе ће такође бирати чланове парламента и сената.

Иначе, нигеријска војска је у петак поново заузела град Гвозу за који се веровало да је седиште Боко Харама.

Такође, Међународна заједница са великим интересовањем прати изборе у земљи са највећом привредом у Африци, а то нарочито важи за стране инвеститоре зато што је Нигерија највећа дестинација за директна страна улагања.

Генерални секретар Уједињених Нација Бан Ки Мун изјавио је у петак да међународна заједница има висока очекивања да ће Нигерија на овим изборима обезбедити лидерство према виским стандардима.

Осим тога, он је позвао Нигеријце да изађу на изборе у што већем броју.

Председнички и парламентарни избори ће, како се нада Бан Ки Мун, бити „транспарентни, инклузивни и мирни“, рекао је Бан ки Мун.

Око 1.000 људи је погинуо у насиљу које је избило после избора 2011. када је Бухари изгубио, а Џонатан победио. Тада није било сумње да ће Џонатан доминирати и освојити милионе гласова.

Али сада је финиш изборне трке много неизвеснији. Политичка сцена у Нигерији се променила пре две године када су водеће опозицоне партије формирале коалицију и први пут заједно подржале једног кандидата: Бухарија.

Хјуман рајтс воч истиче да је Боко Харам само ове године убио око 1.000 људи.

У среду, комадант нигеријске војске Кенет Минимах је навео да су прикладне безбедносне мере извршене како би се очувала безбедност свих на изборима.

Дан касније нигеријске влада је затворила своје границе и приступ са мора због избора.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар