Фармери стигли до просјачког штапа

Произвођачи млијека у УСК су због константног смањивања откупних цијена млијека доведени на сами руб егзистенције, упозорио је Хусеин Селимовић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача УСК.

Босна и Херцеговина 28.03.2015 | 08:58
Фармери стигли до просјачког штапа

Према његовим ријечима, поједини откупљивачи фармерима нуде 30 фенинга по литру млијека, што је за њих економски неисплативо.

"Откупљивачи искориштавају чињеницу да још немамо формирану власт у ФБиХ, која би заштитила интересе произвођача одређиванањем загарантоване откупне цијене. Они самоиницијативно обарају откупну цијену и практично уцјењују фармере", рекао је Селимовић.

Додао је да је у протеклој години производња млијека у УСК смањена за више од 500.000 литара или за око 20 посто у односу на ранију календарску годину, што је, истиче, алармантан податак.

"Око 70 посто укупне пољопривредне производње у УСК односи се на ову грану производње. Наш кантон је први по производњи млијека у ФБиХ и производи 40 посто укупне производње у овом ентитету", истакао је он.

Према његовим ријечима, негативни тренд производње млијека узрокован је низом фактора, а у посљедње вријеме, како тврди, учестали су случајеви да произвођачи смањују број грла или чак потпуно гасе производњу.

"Бројни пољопривредни произвођачи су доживјели велику штету усљед недавних поплава, а није им надокнађена. Насупрот томе, други трошкови производње, као што су цијене горива, сточне хране и других репроматеријала, су додатно порасле. Једини начин да се заустави овај негативни тренд је повећање откупне цијене млијека", поручио је Селимовић.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар