Ко политичарима пише говоре?

Слушајући обраћања домаћих државних званичника, јавност у Србији се често запита - ко им пише говоре, а одговор је једноставан - углавном они сами.

Србија 28.03.2015 | 07:15
Ко политичарима пише говоре?

Тако председник Србије Томислав Николић, премијер Србије Александар Вучић и премијер Војводине Бојан Пајтић, како кажу за "Данас", сами пишу своје говоре којима иступају на великим догађајима и скуповима.

С друге стране, министар спољних послова Ивица Дачић истиче да његов "кабинет увек припреми основни подсетник". "А ја углавном причам своје", додаје Дачић.

У кабинету премијера објашњавају да Вучић "сваки важан говор пише сам". "Понекад за мање важне добије 'талкинг поинтс' (тачке разговора), па их сам разради. Никада их не чита", истичу у кабинету додајући да увек користи Енциклопедију цитата великих личности, јер му је "то хоби".

Изгледа да је говор на бизнис конференцији у Београду у среду био "мање важан", имајући у виду да је Вучић рекао да "пошто су му написали дужи говор", да ће он ипак "говорити из срца".

Јавност у Србији највише се, ипак, питала ко пише говоре председнику Србије. Одговор из његовог кабинета је - он сам. Подсетимо, највише пажње јавности привукло је Николићево обраћање председнику кинеске владе који је крајем прошле године боравио у Београду на великом "кинеском самиту", када је цитирао Тарабиће.

"У Србији је давно живео човек неписмен који није ни чуо за Кину, али је рекао следеће: Доћи ће људи са Истока, жути људи и они ће пити воду са реке Мораве, са српске реке... Отишли смо даље него што је наш пророк прорекао. Невероватно је како водите своју државу и народ", рекао је тада председник Николић.

На обележавању Дана Народне библиотеке Србије крајем фебруара, међутим, најавио је да ће убудуће "чешће слушати музику" док буде писао говоре. "Ја сам написао говор, али као и судбина многих говора, док сам седео и слушао лауреате, а посебно Вивалдија, пало ми је нешто на ум што нисам написао и вероватно би требало чешће да слушам музику док пишем говоре.

Без икакве везе пале су ми скраћенице две институције на памет: Народна банка Србије и Народна библиотека Србије. Обе су НБС. Само што у оној може много тога да се девалвира, а у овој све добија на вредности како време пролази. И зато вам хвала за прилику да вам се сваке године обратим, док будем у могућности ја ћу да вам се обраћам", нагласио је Николић.

Такође, градоначелник Београда Синиша Мали каже да сам обликује своја обраћања, на основу припрема за догађаје које праве његови сарадници на основу прикупљених информација од надлежних служби, секретаријата и предузећа.

Бивши премијер Србије Зоран Живковић објашњава за "Данас" да док је био председник Владе Србије 2003, увек је сам писао своје говоре. "Сарадници помажу у прикупљању информација о области о којој се говори, а говор сам састављао сам.

Када се иде у иностранство, на пример, сваки државни званичник добија 'припрему' са информацијама интересантним за одређену земљу од надлежних стручних служби економског, правног и безбедносног карактера", напомиње Живковић додајући и да сигурно зна да првом премијеру након демократских промена Зорану Ђинђићу нико није писао обраћања.

С друге стране, премијер Србије од 2008. до 2012. Мирко Цветковић појашњава да је говоре припремао његов кабинет који је ангажовао ресорне министре за области о којима треба да говори. "О област о којој сам сам знао нешто, нико није припремао говоре", указује Цветковић.

И некадашњем шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу најужи тим сарадника је помагао у припреми основних елемената, али је сам финализирао говоре којима је иступао у домаћој и међународној јавности.

Политиколог и пи-ар стручњак Цвијетин Миливојевић истиче да је за озбиљан, програматски говор, који шаље поруку која није за једнократну употребу, подразумева озбиљан рад на њему.

Он додаје да пошто сваки дан чује програматске говоре и спектакуларне иступе домаћих званичника, логично је да у зависности од области треба да ангажују стручњаке за те теме.

"У озбиљним земљама, озбиљни политичари ангажују читаве агенције које се баве само писањем говора. Не кажем да наши политичари не умеју да напишу неки ваљан говор, али на дневном нивоу то не могу радити сами. На основу свог искуства, осетим који говор је озбиљно припреман, а који је ад хок", напомиње Миливојевић.

Извор: Данас

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сирогојно

28.03.2015 06:22

Па и види се да сами пису говоре,,,три сата говоре а ниста не казу,,,хехе који глупсони..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мартин

28.03.2015 06:31

Овим насим ста год написес,они лупетају,тако паметни их одавно не слусају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрПига

28.03.2015 06:35

Не знам за остале али сам сигуран да Додик сам себи писе говоре,јос нисам цуо нити један његов говор без увреда,псовки,вриједјања као да је сколу заврсио на улици.Прави кабадахија.Код мене на селу се то казе КРКАН и крканско понасање ..

ОДГОВОРИТЕ