Даме у ''мушком свијету и послу''! И то сјајне!

На месту портпарола фудбалских клубова навикли смо да виђамо мушкарце, али тај тренд на најбољи могући начин мењају припаднице нежнијег пола. Биљана, Беба, Лидија и Јована одлично се сналазе у фудбалским водама, и руше стереотип да је фудбал резервисан само за мушкарце.

Фудбал 28.03.2015 | 08:20
Даме у ''мушком свијету и послу''! И то сјајне!

Биљана Обрадовић, познато ТВ лице и портпарол ФК "Партизан" каже за "24 сата" да су црно-бели њена породица.

- За ове момке сам јако везана. Знам им жене, девојке, мајке. Изградила сам за две године такав однос са њима да ме гледају као сестру која је увек ту за њих. Неретко се шалимо да уместо Бики треба да ме зову као дечака Боки јер су ретки тренуци кад могу да ме виде у штиклама. То су момци који су се одрекли много тога у животу, који крваво раде и који знају да препознају праве ствари. Оно како их ви видите као "модерне гладијаторе" је једно јер су такви на терену, али они су најдивнија створења приватно ако вас пусте близу себе - каже Биљана.

Она каже да је посао портпарола у озбиљном и трофејном клубу какав је Партизан леп, али врло одговоран и пун адреналина без радног времена.

- Сећам се када ми је директорка маркетинга Снежана Филиповић рекла "Конференције за штампу су само један посто". Тада сам помислила, ма шта прича, али је заиста тако. Мој телефон је укључен 24 сата. Стално сте на лап топу, телефону, стално се нешто ради, организује, брине о односу медија и играча - каже Биљана, и наглашава да од када је почела да ради на телевизији прати и спорт.

Позната водитељка каже да о фудбалу зна све оно што треба да знам као портпарол и жена која воли и прати "најважнију споредну ствар на свету".

- Моје није да у друштву мушкараца коментаришем да ли је тренер поставио праву формацију или не, јер ипак поштујем да су то за мушкарци рођени баш као жене за естетику - каже Биљана.

Она наглашава да је научила да не могу и не треба сви да је воле.

- Када сте женско онда у Србији одмах као да мање вредите од мушкараца ако сте на истој позицији. Научила сам да је најбоља препорука мој ЦВ и мој рад - истиче Биљана, која је у свету медија већ 17 година.

На месту портпарола ФК "Раднички 1923" из Крагујевца је Јована Белић, која за "24 сата" каже да обожава свој посао.

- Кроз историју, фудбал је био резервисан само за мушкарце. У новије време то се променило, па не треба да чуди чињеница да су жене на различитим позицијама у фудбалу. Жене су се избориле за своје место и у том свету. Данас их можете видети на месту судија, физиотерапеута, а све популарније и заступљеније на месту портпарола, што је по мом мишљењу лепа новина у овом мушком спорту - каже Јована.

Она каже да се људи пријатно изненаде, поготово зато што баш тамо где најмање очекују, затекну жену.

- Део нашег посла је да лепо изгледамо и будемо комуникативне, па се чини да, у некој устаљеној атмосфери, људима то изузетно прија и делује освежавајуће - каже Јована, која наглашава да ужива поштовање свих у клубу.

Она каже да је сада сазнала како функционише један клуб, упознала правила, терминологију и у раду са колегама спознала многе ствари везане за овај спорт.

- Могу да кажем да за једну жену поприлично знам о фудбалу. Моје искуство као портпарола је феноменално, јер у стопу пратим своју екипу, прва сазнајем све информације и новитете, део сам лепих, а и оних мање лепих момената, што и мене као жену чини делом тима - каже Јована.

Она напомиње да је фудбал и раније волела, али да га је пратила делимично.

- Од момента запослења у Радничком схватила сам колико је фудбал заправо озбиљан. Ни слутила нисам колико је ствари потребно да се организује једна фудбалска утакмица. Сада га свакако гледам другачијим очима – не само као игру, спорт, већ и као један озбиљан посао, који као и други захтева посвећеност, труд и рад - напомиње Јована, која је по образовању професор енглеског језика.

Лидија Јанковић, портпарол ФК Чукарички каже за "24 сата" да би волела да види амбициозну и способну жену у домаћем клубу на некој од руководећих позиција.

- То би волела пре свега у смислу демистификације приче о женама у фудбалу. Конкретно, портпарола не бих опредељивала као мушкарца или жену. Наш ПР функционише кроз службу коју чинимо колега и ја, а ту су и колеге из ИТ сектора са којима сарађујемо. Ипак ми је лакше него жени која је сама на тој позицији, а у будућности би волела да дође још жена у клуб - каже Лидија.

Она наглашава да од када је портпарол боље разуме мушкарце када је фудбал у питању.

- Између среће и туге танка је линија, често их дели један погодак, секунда. То је игра препуна узбуђења. Фудбал изазива емоције, ишчекивање, радост, разочарања. Не знам правила игре до детаља, јер је за одређене ситуације на терену потребан много дужи бар "гледачки стаж" - каже Лидија.

Са члановима породице Лидија је и много раније била редовна на трибина, у бодрењу Чукаричког.

- У Чукаричком се много рада, времена, па и новца улаже да се оствари резултат, али и да се врати поверење у српски фудбал. Наравно, волела би да што више људи препозна значај тог труда и укључи се, бодри нас на утакмицама, и прати новости о нама - каже Лидија.

Беба Бојовић, портпарол Јавора из Ивањице каже за "24 сата" да је најважније да људи посао обављају професионално и најбоље што могу.

- У спорту сам јако дуго и овај посао радим већ 15 година. Нисам имала проблема што се тиче сналажења на месту портпарола, јер овај посао добро познајем. Ми смо у клубу као породица, са већином људи који су у клубу сам одрасла. Сви заједно се трудимо да направимо добру слику о клубу, који је из мале средине и хоће да направи успех, јер другачије је у Београду, а другачије у мањим срединама - каже Беба.

Она наглашава да су реакције људи подељене када је у питању позиција жена у фудбалу.

- Људи који су едуковани и интелигентни одушевљени су чињеницом да се жене занимају за фудбал, да му посвећују пажњу и дају свој допринос спорту који се сматра "мушком игром". Међутим, има и оних који када виде жену само што не питају "шта радиш ту, јеси ли скувала ручак". Чак сам имала и непријатност са једним фудбалером који ме је, када сам му се обратила, питао "шта си данас кувала"- каже Беба и наглашава да је на срећу више оних који позитивно и нормално реагују.

Она наглашава да је посао портпарола у фудбалском клубу као и сваки други.

- Мислим да нема веза да ли је у питању фудбал, кошарка или неки други спорт и посао, већ је најважније колико о нечему знаш и професионално радиш свој посао. Можеш да будеш мушкарац на куб, али ако ниси професионалан, ти не знаш то да радиш. Овом послу мораш да се посветиш као и сваком другом и да знаш да га радиш - закључује Беба.

Коментари / 0

Оставите коментар