Најава ЕП, квалификације: Руси у Подгорици, плус осам мечева

Данас се настављају квалификације за ЕУРО 2016, на програму је девет утакмица у гурпама Ц, Е и Г.

Фудбал 27.03.2015 | 17:00
Најава ЕП, квалификације: Руси у Подгорици, плус осам мечева

У групи Ц у Севиљи се игра кључни дуел у борби за директан пласман у Француску, Шпанија дочекује Украјину, са којом дели друго место, три бода иза лидера Словачке.

У групи Е Енглеска, Словенија и Швајцарска дочекују аутсајдере Литванију, Сан Марино и Естонију, па се очекује да однос остане исти. Дерби дана игра се у групи Г, Црна Гора дочекује Русију, и то је последња шанса "соколовима" да остану у игри за ЕП.

Све утакмице играју се од 20:45 часова. Мечеви преосталих група на програму су током викенда.

У групи Ц Словачка има маскималан учинак из четири кола, а у петак дочекује последњепласирани Луксембург. Очекује се лагана победа домаћина, па Шпанија и Украјина играју кључни меч. Ко изгуби у Севиљи, биће вероватно на шест бодова од првог места, а победник ће бити у сјајној позицији да осигура другу позицију и директан пласман у Француску.

"Сви знају колико је снажна Шпанија. Ипак, знамо како да им затворимо простор за игру и онемогућимо им њихов ритам. Не желимо наравно да играмо превише отворено, али нећемо ни "камповати", тражићемо своју шансу. Имамо добар тим, неколико сјајних индивидуалаца који могу да реше меч", рекао је везни играч Украјине Денис Олињик.

Македонија се и даље нада да може бар до баража за ЕУРО, наш јужни сусед може да дође на три бода од треће позиције, а ту очекују Украјинце.

"Наш први циљ је да будемо испред Белорусије и Луксембурга у групи, али и даље имамо шансе да изборимо бараж. Ако победимо, то ће бити притисак за трећепласирану Украјину, тако да је ово можда кључна утакмица", рекао је селектор Македоније Бошко Ђуровски.

Група Ц:
Шпанија – Украјина
Македонија – Белорусија
Словачка – Луксембург
Табела: Словачка 12, Шпанија 9, Украјина 9, Македонија 3, Белорусија 1, Луксембург 1

У групи Е фаворити дочекују аутсајдере, па се очекује да не буде промена на табели током викенда. Енглези јуре пету узастопну победу, док Словенија и Швајцарска у случају кикса губе корак у борби за друго место.

Литванија је изједначена са ове две селекције, па је овај петак кључан за ову балтичку селекцију, која гостује на Вемблију.

"То је подмлађени тим који има свеже идеје на терену. Сада су бржи и креативнији. Првих 10-15 минута ће бити најважнији. Морамо бити мирни и избећи грешке. Сваки минут после тога ће нам дизати самопоуздање", рекао је селектор Литваније Игорис Панкратјевас.

Слованија не би требало да има проблема са нејаким Сан Марином, али су "Змајчеки" веома опрезни пред дуел у Љубљани.

"Сан Марино се добро држао против Енглеза, прва два гола су примили из прекида. Нису толико лак противник. Мислим да ће против нас играти отвореније, ако буде тако, биће нам лакше. Јасно је да морамо напасти од првог минута", рекао је штопер Партизана Бранко Илић.

Група Е:
Енглеска – Литванија
Словенија – Сан Марино
Швајцарска – Естонија
Табела: Енглеска 12, Словенија 6, Швајцарска 6, Литванија 6, Естонија 4, Сан Марино 1

У центру пажње у петак биће Подгорица, где Црна Гора чека Русију. Фабио Капело се враћа на терен Под Горицом, где пре четири године није успео да слави са Енглеском. Два тима су изједначена на деоби трећег места, евентуални пораз практично значи опроштај од ЕП.

"Црна гора има незгодан тим када игра код куће. Имају веште играче и велику подршку са трибина. Ово је посебно место за мене, пре свега што сам велики пријатељ са Дејаном Савићевићем", рекао је селектор Русије Фабио Капело.

Дуел у Подгорици покушаће да искористи Шведска и учврсти се на другом месту, те настави трку за неочекиваним лидером Аустријом. Скандинавци гостују последњепласираном тиму групе Молдавији.

"Знамо да ће бити веома тешко јер Шведска има млад, агресиван и талентован тим, а имају и Златана Ибрахимовића, једног од најбољих фудбалера света. Али не плашимо се, немамо шта да изгубимо. После пораза од Лихтенштајна код куће, дугујемо навијачима. Задовољиће нас и реми, али ћемо покушати да их изненадимо", рекао је селектор Молдавије Александру Куртеиан.

Група Г:
Црна Гора – Русија
Лихтенштајн – Аустрија
Молдавија – Шведска
Табела: Аустрија 10, Шведска 6, Русија 5, Црна Гора 5, Лихтенштајн 4, Молдавија 1

Коментари / 0

Оставите коментар