Могерини: ЕУ не гледа кроз прсте Београду

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини најавила је да ће са српским званичницима данас разговарати о изазовима који се налазе пред Србијом и да ће њена порука бити да је та држава чврсто на путу ка ЕУ, али да треба хитно проводити реформе.

Свијет 27.03.2015 | 10:02
Могерини: ЕУ не гледа кроз прсте Београду

"ЕУ жели да поглавља из преговора о чланству буду отворена што је прије могуће, а уз приврженост и политичку вољу, коју је Београд већ показао, то се може остварити", рекла је за "Данас" Могеринијева, која стиже у прву званичну посјету Београду.

Могерини је, коментаришући одбијање српских власти да ускладе спољну политику са Бриселом и уведу санкције Русији, рекла да очекује да Београд испуни правне обавезе које је преузео процесом приступања ЕУ.

Она је навела да је Србија прокламовала процес приступања пуноправном чланству у ЕУ за свој кључни стратешки циљ и да очекује да ће српске власти показати да се тога држе.

Могеринијева је одбацила наводе да ЕУ "гледа кроз прсте" Београду када је ријеч о унутрашњим реформама, због спремности да ријеши питање Косова.

Коментаришући став америчког званичника Џона Керија да је Србија на линији ватре Москве и Вашингтона, Могернијева је рекла да Унија има кооперативан, а не конфронтирајући став према свим својим сусједима, па и Русији, и да је одлучна да не дозволи интензивирање приче о сукобу ЕУ и Русије, али да украјински суверенитет мора бити поштован.

"Вечерње новости" пишу да су повратак Срба у приштинске институције, провођење договора из Брисела, посебно о правосуђу, те заказивање нове рунде дијалога Београда и Приштине три захтјева са којима Могеринијева данас долази у прву званичну посјету Србији.

Према информацијама листа, Могеринијева, која ће се у Београду срести са највишим руководством Србије, тражиће да се убрза провођење споразума и тачно утврдидневни ред наредног сусрета у Бриселу.

Српска страна ће, према писању "Вечерњих новости", као тему покушати да наметне и формирање заједнице српских општина, што Приштина већ дуже вријеме опструише.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

27.03.2015 09:37

ЕВРОПСКА УНИЈА=ВЕЛИКА АЛБАНИЈА! ЧУВАЈ СЕ СРБИЈО ОД СЕБЕ! ЧЧЧУУУВВВАААЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ СССССССССССССЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.03.2015 12:58

Прави ЕУ уступке, зато ће на крају бити услов за улазак у ЕУ званично признање Косова јер су га ове "патриоте" изгледа већ признали овима у Бриселу.

ОДГОВОРИТЕ