Листа запослених подваљена као списак ратних злочинаца

Стотине бивших полицајаца и војника из Републике Српске стављено је на јавну потјерницу под оптужбама за ратне злочине, иако многи од њих нису били ни близу Сребренице и других подручја на којима су злочини почињени.

Република Српска 26.03.2015 | 22:54
Листа запослених подваљена као списак ратних злочинаца

Списак са 810 имена објавили су поједини медији и удружења из ФБиХ, представљајући га као "листу осумњичених за геноцид над Бошњацима у Сребреници 1995. године". За 400 њих је наведено да упркос томе раде у Полицији Републике Српске, Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и у Оружаним снагама БиХ. Списак је и јуче кружио порталима, као одговор на текстове и фотографију на којој су полицајци Полицијске станице Власеница са ратном заставом Армије РБиХ.

- Списак са 810 имена особа које су представљене као починиоци ратних злочина над Бошњацима у Сребреници 1995. заправо је досије запослених лица која су се те године налазила на потезу од Зворника до Вишеграда. Сулудо је тврдити да су сви починили ратне злочине - рекао је "Гласу Српске" члан мјешовите комисије Владе Републике Српске, ФБиХ и представника међународне заједнице која је сачинила овај списак у марту 2005. године.

Он је истакао да је списак злоупотријебљен у пропаганду и да су невини људи стављени на јавну потјерницу.

- На списку је првобитно било чак 23.000 људи, али је на крају сведен на 810 оних који су били на буџету, односно у војсци или полицији. То није никакав списак људи који су починили ратне злочине - каже саговорник и додаје да је ОХР својевремено с посла суспендовао полицајце који су били на том списку, али да су сви враћени на посао.

У више наврата су и удружења из ФБиХ тражила да одређена лица са тог списка буду суспендована с посла или смијењена. На списку су уз имена објављени матични бројеви, из којих се види да су појединци са те листе у вријеме када су почињени злочини у Сребреници били малољетни и као такви нису могли бити у саставу МУП-а.

Представници институција и удружења у Републици Српској осудили су злоупотребу списка и изношење личних података људи који су без доказа названи ратним злочинцима.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић каже да се ради о још једном покушају приписивања колективне одговорности за злочине почињене у протеклом рату.

- Ту су углавном наведени људи који су се водили у јединицама у том периоду, а доста је оних који тада нису били ни близу Сребренице. Тиме је угрожена приватност и безбједност појединаца за које није утврђено да су одговорни за било шта. Онај ко је тај списак доставио медијима треба да одговара - каже Којић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић је рекао да је ријеч о невиђеним манипулацијама ради стварања психолошког притиска да се Срби иселе из Братунца, Сребренице, Милића, Власенице и Зворника.

- Ријеч је о страшној злоупотреби. Треба истражити ко то и на који начин пласира и ко врши злоупотребу објављивања личних података. Сваког ко је на такав начин поменут институције треба да заштите - каже Продановић и наводи да је то и дио психолошког притиска на српске припаднике СИПА.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић изјавила је да се ради о бескрупулозном етикетирању људи.

- Очекујем да ће се огласити Тужилаштво БиХ и рећи да ли је тај списак вјеродостојан и истражити како је могуће да нечији матични бројеви доспијевају у јавност и то да их објављују поједини медији. Ово је чисто етикетирање људи чија је безбједност сада угрожена - истакла је Пандуревићева.

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајлица сматра да је циљ појединих бошњачких политичких и безбједносних структура слабљење и дестабилизација Републике Српске те да су за те структуре сви Срби ратни злочинци.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић каже да објављивање списка и то што су три полицајца Бошњака махала ратном заставом Армије РБиХ показује да БиХ није држава.

- Једни позивају на рат, а други су одмах кривци само ако су прошли путем до Сребренице - навела је Рајилићева.

У саопштењу Савеза логораша Републике Српске истакнуто је да се изношењем нових неистина о сребреничким догађајима, којим се поновно сатанизују Републике Српске и њена Војска и МУП, жели под тепих сакрити истина о све присутнијим облицима терористичког организовања и дјеловања у БиХ.

Борци и породице несталих

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да је објављивање списка урађено с циљем слабљења притиска за смјену предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефика Џферовића, који се доводи у везу са ратним злочинима почињеним над Србима у региону Зенице.

- Бошњаци, оптужујући припаднике Војске и Полиције РС за ратне злочине, желе сатанизовати Републику Српску, али борци то неће дозволити - истакао је предсједник Предсједништва Борачке организације Српске Душко Милетић.

Извор: Глас Српске

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

То су као

26.03.2015 20:02

И листе наставника које су допале у руке босњацкој страни. Ја немам висе снаге да се браним. Посто мојој мајци нико никад ниста није дао осим мене и брата моја наставницка ратна плата је била брасно, уље, сапун. Тако је како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

26.03.2015 20:10

А гдје су Кравице то нико не казе и остала мјеста, лопови да вам није било војске сад не би мирно сетали него би клањали а сад Србе продадосте. Све вас треба побити издајници српског рода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

26.03.2015 20:12

Јос један у низу разлога засто нам треба озбиљан правосудни систем. Да истрази и оптузи стварне кривце и осуди их по доказаној кривици, али и да спријеци хајке које злонамјерници праве у циљу збуњивања јавности, сирења нетрпељивости и прикривања стварних злоцина. Овдје мислим на све стране. Покварени политицари своје криминалне радње и злоцине маскирају оваквим уопстеним и преобимним оптузбама, које имају јко слабо утемељење. Циљ им је на тузиластва натоварити хиљаде непостојецих слуцајева да би се тиме тузиластво бавило наредних 10-15 година, а не криминалом и корупцијом која нас уби. Да би се истразило 800 и кусур појединацних оптузби треба нам хиљаде истразитеља и милиони марака у будзету, које немамо. Злонамјернике који овако дизу јеосноване оптузнице треба истразити и судити за ометање правосудја. Јос једном цеститам господину Босицу који је као прави легалиста дао свима примјер у слуцају Дзаферовиц, да док се тузиластво и судство не оцитује, он нема коментаре на слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

26.03.2015 21:27

С обзиром да се због тривијалних и баналних разлога медији сатанизују, крсе се њихова права итд, засто не би сад урадили тако несто и, премда не би било по Закону, али медије који су објавили информацију претрести, изузети им опрему и саслусати, затворити на 48 сати и сл., ако не зеле да открију извор, јер овде вец није ријец о праву на заститу извора информација, овде су медији изасли из оквира својих законских права и да је права, вјероватно би били угасени те власницима изрецене мјере.

ОДГОВОРИТЕ