Меркел: Несхватљив потез копилота

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да ће њена земља дати пуну подршку истрази о паду путничког авиона компаније "Џерманвингс" на Алпима и да је улога копилота у овом догађају "несхватљива".

Свијет 26.03.2015 | 17:52
Меркел: Несхватљив потез копилота

Мерклова је изјавила да је шокирана најновијим информацијама и да је то додатан терет за породице жртава.

Француско тужилаштво раније је саопштило, послије преслушавања аудио записа из "црне кутије", да је копилот Андреас Лубиц прије два дана намјерно оборио авион "ербас А320" са 150 путника и чланова посаде.

"Тешко је измјерити патњу коју је ова катастрофа донијела толиким породицама. Данас смо добили новости које су овој трагедији дале нову, немјерљиву и несхватљиву димензију", рекла је Меркелова.

У међувремену, "Шпигл" извјештава да су Лубицови пријатељи изјавили да је он патио од премора или депресије 2009. године и да је морао да направи паузу у обучавању за пилота.

Током "Луфтханзине" конференције за новинаре постављено је питање о овој паузи, али није било јасних одговора.

Карстен Шпор, директор "Луфтханзе", матичне компаније "Џерманвингса", рекао је да је Лубиц послије прекида прошао све тестове и довршио обуку те да је могао да лети без икаквих ограничења или услова.

Чланови Лубицовог летачког клуба "Вестервалд" рекли су да је он био задовољан послом у "Џерманвингсу" и да је остављао утисак срећне особе.

Предсједник овог клуба Петер Ратке изјавио је да не прихвата процјену француског тужилаштва да је копилот намјерно оборио авион. "Не видим како неко може да извуче такав закључак прије завршетка истраге", рекао је Ратке.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цг

26.03.2015 18:31

Луде жене за Бога милога, да сте га проверили како треба вероватно би схватила.

ОДГОВОРИТЕ