Има ли правде за раднике РАОП-а?

Бивши радници РАОП-а из Источног Сарајева настављају са протестима. Траже исплату вишегодишњих зарада, за шта имају и правоснажне судске пресуде, те повезивање радног стажа. 

Република Српска 26.03.2015 | 22:55
Има ли правде за раднике РАОП-а?

Захтјевају и да им се достави Уговор о приватизацији РАОП-а да би знали каква су њихова права, али и тај уговор је изгледа мистериозно нестао.

Годинама су радници Расклопне опреме из Источног Сарајева, некадашњег привредног гиганта, умјесто плата добјали обећања.

Предсједник Српске Милорад Додик обећао је прије три године да ће Влада Републике Српске купити РАОП.

Годину дана након тога бивши министар индустрије Жељко Ковачевић рекао је да Влада тражи рјешење за РАОП. Прије годину премијер Српске Жељка Цвијановић обећала је и нова запошљавања у РАОП-у јер су, како је рекла, нова радна мјеста политика СНСД-а.

На почетку изборне кампање за октобарске опште изборе предсједник Републике Милорад Додик рекао је да "својим образом" гарантује за исплату свих радника по судским пресудама.

Након година лажних обећања, саопштена им је сурова истина.

Прије мјесец дана министар индустрије Петар Ђокоћ радницима је поручио да су измирене све обавезе које су Уговорим о продају РАОП-а имали премарадницима.

А фамозни Уговор, по којем су све обавезе према радницима РАОП-а извршене, изгледа да ће доживјети судбину Уговора о приватизацији Боске.

"Годину и по тражимо да видимо тај уговор. Не знамо зашто је то тајна, шта тамо пише. Помоћник министра индустрије, неки господин Мотика, нам је поручио ко смо ми да он нама доставља уговор'', каже бивши радник РАОП-а Мишо Вукадин и додаје да је огорчен понашањем власти.

Превареним радницима РАОП-а покушаће помоћи посланик СДС-а у Народној скупштини Маринко Божовић који од Владе Републике Српске тражи на увид све уговоре о приватизацији РАОП-а од 2006. До 2013.године.

"Да тачно видимо шта се тамо дешава, односно које су обавезе ових који су приватизовали РАОП и Владе Српске. Морамо рашчистити ситуацију око РАОП-а и права радника'', каже Божовић.

Непокретна имовина РАОП-а је у августу 2013. године продата руско-српској фирми Електроинжењеринг за трећину процијењене вриједности, односно нешто мање од 8 милиона марака. То званично није било довољно да се исплате дугови свим радницима, иако за своја потраживања имају и правоснажне судске пресуде. Они захтјевају да се обавезе према њима испоштују продајом покретне имовине.

,,Нико не зна шта је са том имовино.Прво кажу да је и она продата,па онда кажу није.Затим кажу да је уступљена,па онда као није уступљена него поклоњена.Углавном ради се о више од 8 милиона марака. Од тог новца довољан је милион да се исплате радници и да нам се повеже радни стаж и више се никада нећемо окупљати пред капијим фабрије'',поручује бивши радник РАОП-а Зорица Петровић.

Народни посланик Маринко Божовић пита се како је могуће да неко поклни имовину,а да нису исплаћене обавезе према радницима?

,,То је очигледан примјер не функционисања система у Српској или нешто још горе.Очигледан примјер класичног криминала'',истиче Божовић.

Преварени радници РАОП-а поручују да неће одустати од протеста.Траже само оно што су зарадили и што им по закону припада.

Од министра правде Републике Српске Антона Касиповића захтјевају да нареди да се судске одлуке у њихову корист испоштују и подсјећају га да је недавно коментаришући судски пресуду једном функцинеру рекао:
"Судске одлуке се не коментаришу него проводе''.

Да ли то важи и за раднике РАОП-а?

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

вуле

26.03.2015 17:00

Већина ових се само слика а да им је до посла нашли би га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

26.03.2015 17:25

Медју овим радницима има доста оних ције цланове породице је запослио СНСД. Нису они економски угрозени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимна

26.03.2015 20:24

Вецина ових радника је у годинама, теско да могу наци посао, тразе само оно сто су зарадили, исли на посао годинама а нису примали плату, сада треба допустити да им то пропадне, наравно да се треба борити, а не сутити и пустити криминалце да нас шправе будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиле

28.03.2015 09:29

Ста сад кукате, а у октобру је вас 90 % гласало за Милорада и његове мундире. Кога видим на БН тв неце добити ниста...

ОДГОВОРИТЕ