Просвјетари пријете протестима

Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске запријетили су јуче чак и протестима просвјетара запослених у основним и средњим школама у РС уколико напокон не буду изједначени коефицијенти за обрачун њихових плата са коефицијентима осталих буџетских корисника.

Република Српска 26.03.2015 | 08:50
Просвјетари пријете протестима

По овом основу, како је истакнуто, наставницима и професорима у основном и средњем образовању плате су ниже у просјеку за око 200 КМ у односу на плате осталих буџетских корисника са њиховом стручном спремом у РС.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, истакао је да на овом изједначавању Синдикат инсистира већ годинама, али, како наводи, без позитивних реакција од Владе РС.

"Ту неправду према просвјетним радницима потребно је исправити. У супротном смо спремни на све облике синдикалне борбе, па и оне најрадикалније", истакао је јуче Гњатић након састанка са министром просвјете и културе Републике Српске Даном Малешевићем.

Према ријечима Гњатића, професори у основном и средњем образовању у РС са високом стручном спремом имају почетне коефицијенте 9,5 и 10, док код других буџетских корисника коефицијент за високу стручну спрему почиње од 11,5, или од 12, а у правосуђу чак и 13.

Из ресорног министарства је јуче након састанка министра Дане Малешевића са синдикалцима из редова просвјете саопштено да ће Министарство разматрати захтјев Синдиката за измјену Закона о платама, те ће урадити потребну финансијску анализу и с овим захтјевом упознати Владу Српске.

"Представници Министарства просвјете и културе и Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске договорили су данас да ће заједно радити на измјени Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе", саопштили су из ресорног министарства.

Синдикат образовања, науке и културе је о захтјеву изједначавања коефицијената просвјетара са буџетским корисницима расправљао и током прошле године, са тадашњим ресорним министром Гораном Мутабџијом.

Он је тада истакао да Влада РС не може испунити њихов захтјев јер је по том основу само за високу стручну спрему запослену у основном и средњем образовању из буџета потребно издвојити око 1,5 милиона КМ мјесечно.

Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС, истакао је јуче за "Независне" да не може да коментарише овај захтјев колега синдикалаца из просвјете.

Синдикат просвјете и културе РС инсистирао је јуче на састанку са представницима ресорног министарства и да се приликом нове најављене могуће оптимизације броја школа у РС мора водити рачуна да нико од запослених не остане без посла.

Како наводе, у просвјети РС нема вишка запослених и сви су прерасподијељени на радна мјеста у складу са законом.

У овом синдикату наводе да током прошле године, након укидања одређених подручних сеоских одјељења, нико од наставника није добио отказ, него су прерасподијељени по другим школама.

ПЛАТЕ ПРОСВЈЕТАРА У ОСНОВНОМ И СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ:

Наставник у основној школи - виша стручна спрема, коефицијент 8,5, плата 850 КМ

Професор у основној школи, висока стручна спрема, коефицијент 9,5, плата 950 КМ

Професор у средњој школи, висока стручна спрема, коефицијент 10, плата 1.000 КМ

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

26.03.2015 07:58

НЕ БИ ВАМ БИЛО НА ОДМЕТ ДА НАУЧИТЕ И ЋИРИЛИЦУ ПА ТЕК ОНДА ДА ШТРАЈКУЈЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

26.03.2015 08:12

Просвјета и култура су запостављене зато што њихова дјелатност није у заштити режима, а режим је увијек на чело овог министарства постављао неспособне, да овај ресор свуку до дна.Треба изједначити плате по стручној спреми!

ОДГОВОРИТЕ