Знатан број обољелих од акутних инфекција

У Републици Српској је од 16. до 22. марта пријављено 2.401 лица са акутним респираторним инфекцијама и 740 са обољењима сличним грипу, подаци су републичког Института за јавно здравство.

Република Српска 26.03.2015 | 08:25
Знатан број обољелих од акутних инфекција

Обољења слична грипу учестала су у регији Бањалука, Добој и Требиње, а већина обољелих је предшколског и школског узраста.

Специјалиста епидемиолог Нина Родић Вукмир рекла је Срни да је од новембра до данас, односно од почетка сезоне, у свим домовима здравља Српске регистровано 44.231 обољелих од акутних респираторних инфекција, те 14.939 од болести сличних грипу.

Вукмирова је истакла да у Српској за сада нема пријављених епидемија грипе.

Она је навела да су у болницама Српске од 16. до 22. марта пријављена три случаја тешке респираторне инфекције који су захтијевали хоспитализацију, док је од почетка сезоне укупно пријављено 55 обољелих.

Вукмирова је рекла да из болница у Приједору и Бијељини до сада није није био пријављен ниједан овакав случај, што не значи да није било хоспитализованих који су одговарали тешкој респираторној инфекцији.

"Важно је напоменути да су тешке респираторне инфекције показатељи тежине сезоне инфлуенце у популацији", каже Вукмирова.

Према њеним ријечима, у сезони инфлуенце узимају се узорци од сваког хоспитализованог случаја тешке акутне респираторне инфекције у свим болницама Републике Српске.

"Од до сада пристиглих и тестираних узорака у лабораторији Института, 68 одсто узорака је негативно на вирусе инфлуенце. Од позитивних узорака, највише је утврђено инфлуенце А (Х3) 17 одсто, док је на инфлуенцу А (Х1Н1) позитивно 14 одсто узорака. Први пут у овој сезони утврђен је вирус инфлуенце Б код једног хоспитализованог случаја", рекла је Вукмирова.

Према подацима Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације, активност инфлуенце у Европи је почела да опада, док су средње високу активност пријавиле Њемачка и Шведска.

Из Института за јавно здравство Српске наглашавају да у наредном периоду посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама и особама смјештеним у установама за трајни боравак.

Трајање посјете треба свести на минимум, а у посјету би требало да иде само онај ко је сигуран да нема неку респираторну инфекцију.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар