Заставе ЕУ спуштене су на пола копља

Заставе Европске уније испред европских институција у Бриселу спуштене се јутрос на пола копља у знак жалости због авионске несреће у Француској у којој је погинуло 150 особа.

Свијет 25.03.2015 | 10:40
Заставе ЕУ спуштене су на пола копља

Заставе ће бити спуштене и у свим дипломатским представништвима ЕУ у свету, најављено је из Европске комисије.

Специјалне екипе јутрос су наставиле операцију потраге на француским Алпима, послије јучерашњег пада путничког авиона компаније "Џерманвингс" са 144 путника и шест чланова посаде.

Званичници су упозорили да би операција могла да траје данима у тешко приступачном планинском терену на југу Француске, између мјеста Диње и Барселонет.

Лидери Њемачке, Француске и Шпаније током дана би требало да посјете мјесто несреће, пренио је Би-Би-Си.

"Ербас А320", на лету од Барселоне према Диселдорфу, срушио се послије осмоминутног понирања. Званичници су рекли да вјероватно нема преживјелих.

У авиону је било 67 држављана Њемачке, укључујући 16 ученика који су се враћали из Шпаније, потом 45 лица са шпанским презименима, а на листи путника су и држављани Аустралије, Турске, Данске, Холандије, Белгије и Велике Британије.

Екипе на лицу мјеста су уз помоћ хеликоптера успјеле да пронађу "црну кутију", односно уређај за снимање параметара лета, који је кључан за утврђивање узрока пада авиона.

Спасиоци су се надали да ће пронаћи и уређај за снимање разговора у кабини, али су синоћ морали да прекину потрагу због мрака.

Све опције морају се узети у обзир да би се објаснио пад њемачког путничког авиона на француским Алпима, али терористички напад није највјероватнији сценарио, изјавио је данас француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Казнев је потврдио радију РТЛ да је "црна кутија", која је јуче пронађена на мјесту пада авиона, уређај за снимање гласова у кабини.

Он је рекао да је апарат оштећен, али да се из њега могу извући информације. Уређај за снимање параметара лета још није пронађен.

Више од 300 полицајаца, 380 ватрогасаца и 30 припадница специјалне планинске полицијске јединице мобилисано је у акцији претраживања мјеста пада авиона у планинском подручју на југу Француске.

Пет истражилаца провело је ноћ на мјесту пада авиона.

Коментари / 0

Оставите коментар