Лондон не жели гајде на улицама?

Званичници Лондона су јуче објавили нови кодекс понашања којим се уличним музичарима осим гајди не препоручује ни свирање електричне гитаре и удараљки, као ни коришћење појачала или извођење битбокса, тј. стварања музике помоћу уста.

Занимљивости 25.03.2015 | 08:03
Лондон не жели гајде на улицама?

Посебно се не саветује свирање гајди, инструмента који се највише везује за традиционалну шкотску музику, јер, како је наведено, "брзо замара" публику.

Музичари који знају само три песме позвани су да се удаље са места наступа чим заврше прву туру извођења.

Сви улични извођачи морају да буду на довољном растојању од публике, нарочито у време великих гужви, истиче се у новом кодексу који су лондонске власти донеле у сарадњи са полицијом и музичарима.

Прошле године, градоначелник Лондона Борис Џонсон је упозорио да би услед усвајања све рестриктивнијих правила у 32 градске општине могло да дође до потпуног гашења уличне музике.

„Бојим се да би поједини квартови могли да постану забрањени музичарима“, казао је Џонсон приликом лансирања #БацкБускинг, кампање за подршку уличних музичара.

„Уместо да им загорчавамо живот, требало би да поштујемо њихов допринос градском језгру“, истакао је градоначелник Лондона, подсетивши на статус града као метрополе „живе музике“.


Улични уметници могу слободно да наступају на јавним местима у Лондону, али морају да имају специјалну дозволу да би свирали у метроу, појединим квартовима и испред одређених институција.

Строго им је забрањено да наступају у Ситију, чувеној пословној градској четврти.

Нови кодекст прецизира где и по којима правилима музичари могу да свирају, као и под којим условима полиција може да им заплени инструменте.

Музичари се жале да власти најчешће издају дозволе пантомимичарима и мађионичарима који су дискретнији и много мање бучни.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар