Николић: Гађали су наше благо - нашу дјецу

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања пре 16 година у Алексинцу и поручио да увек опраштамо, али да никад не смемо да заборавимо и да је Србија бранећи себе бранила право и правду, међународне законе и институције.

Србија 24.03.2015 | 22:57
Николић: Гађали су наше благо - нашу дјецу

"Шеснаест година је прошло од како су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге. Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо - нашу децу" рекао је Николић.

Он је подвукао да смо и тада упозоравали да преседан над Србијом отвара Пандорину кутију са страшним последицама по међународну заједницу.

"Усамљен и трагичан, глас Србије изгубио се у какофонији силника који су разарали само биће међународног устројства, најпре речима и одлукама силника, а онда и бомбама. Последице охолих одлука од пре шеснаест година данас осећа и са њима живи читав свет" додао је.

Николић је навео да се Србија сећа своје несреће, памти своје суграђане, броји невине жртве и ради и да се, опет, као и читавог 20. века, подиже из пепела.

"Кад поменемо њихову прошлост, кажу да је важна само лепша будућност. Кад поменемо нашу будућност, кажу да је не заслужујемо због прошлости.Нама није дозвољено да за своју децу градимо лепшу будућност све док се, како кажу, не суочимо са својом прошлошћу и одлукама које смо доносили. Док се не извинимо за све што су нам учинили" рекао је Николић.

Па добро, наставио је председник, ако ова правила суочавања важе за Србију, да ли је то опет из посебне књиге, да ли она важе само за нас.

"Нека нам макар покажу ту књигу правила по којој су пре шеснаест година подигли авионе и данима бацали по нашој земљи бомбе од којих и данас обољевају наша деца. Бомбе које су посејале раздор по целој планети" рекао је Николић.

Србија памти и обележава те дане, чува сећање на своје невине жртве, сврставајући их уз свете великомученике. Они који се нису извинили, који се нису суочили са последицама својих погубних одлука и дела, које ни један суд није позвао на одговорност за смртоносне „колатералне грешке", не заслужују сећање ни опрост.

Када буду, или, ако икада буду изговорили речи извињења и затражили опрост од нас, чуће речи које су нам увек говорили патријарси док су се клањали сенима мртвих на стратиштима: да увек опраштамо али да никад не смемо да заборавимо, рекао је председник.

Како је рекао, нове генерације, неоптерећене предрасудама према Србији, могу да учине дела која би помогла да породице страдалих осете смирење.

Председник Србије је прецизирао да је Алексинац бомбардован у више наврата, чак шест пута био колатерална грешка, а 5. априла, у 21.35, тринаестог дана од почетка агресије на тадашњу СР Југославију, погодили су центар града, убили 11 и ранили 50 грађана и међу њима целу породицу Милић: оца Драгомира, мајку Драгицу и ћерку Снежану.

"Кажу да је мета била касарна надомак града и да су због техничке грешке мало промашили. Како да промаше толико да мету препознају у дечјем парку, шеталишту и тргу који чине центар Алексинца" рекао је Николић.

Како је додао, наредбодавци, извршиоци, помагачи - сви су још увек живи, "неки од њих и сада бомбардују, а Србија оплакује, обележава, отима од заборава и тражи само пристојно људско извињење од силника који су једну земљу у европи бомбардовали пред крај двадесетог века".

"Зар је таква сила, 19 у неправди удружених држава, требало да удари на Србију, а међу њима и оне земље које се поносе својом традицијом правде и права, људских слобода и демократије, слободарских идеја. Да ли је њихова традиција истинита или лажна. Из какве традиције се изродио овакав чин" упитао је Николић.

Он је подвукао да Србија и данас поштује и верује у истинске значајне цивилизацијске вредности и да је пре 16 година пораз доживео њихов лажни облик.

"Још можда и да их замолимо да нам опросте грех што се надамо да ће једног дана, месеца, године, неко у њихово име затражити опрост и упутити извињење породицама за убијене цивиле, за децу, за све наше пострадале грађане које су хладно назвали колатералном грешком" упозорио је Николић.

Како је навео грешка јесте, али не колатерална, "већ њихова историјска и нељудска". На споменику који је подигао народ Србије 1. новембра 1999. године исписана су имена 24 особе које су страдале у НАТО бомбардовању.

Поред Николића, у делегацији је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Венац је положила и делегација Скупштине општине Алексинац. Споменик се налази испред стамбене зграде која је изграђена за људе којима су порушене куће током НАТО бомбардовања.

Извор: Тањуг

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

дејанпд

24.03.2015 12:35

Не могу вјеровати да Тањуг, баш сам одмах погледао потписника, агресију назива бомбардовањем, само 16 година од тог злочина, Нато армаде под кринком мира или хуманости. Ако су цитирали Тому,онда је још горе, као да Тањуг постаје Б92, а Томо Наташа Кандић, Србијо куд оде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

24.03.2015 14:58

Не лупетај !

Name

КОМЕНТАТОР

24.03.2015 12:40

Добро се сјећам свега с***али су ми прославу мог родјендана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

24.03.2015 13:19

Твоје изјаве и твој говор немају никаквог смисла и постале су отрцане фразе. Прије само неколико дана сте потписали војни уговор са онима који су вас бомбардовали. А двођењем Блера сте пљунули на све жртве НАТО агресије. Ти и Вучић сте обични издајници сопственог народа... Гњиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.03.2015 13:26

Искрено саучешће свим онима који су изгубили своје најмилије у агресији НАТО, у Србији и Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОВАЧ

24.03.2015 13:48

Николић само кује медаље Путину,Баји и својим црвеним поповима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДВЕРИ

24.03.2015 14:16

КУДА ИДЕС СРБИЈО НЕ ЗАБОРАВИ АЛИ НАСТАВИ ДА ЗИВИС.ГЛЕДАЈ НАПРИЈЕД СРБИЈО И ЗАВРСИ СА АВЕТИМА ПРОСЛОСТИ ОПРЕДЈЕЛИ СЕ ХОЦЕС ЛИ У ЕУ ИЛИ ПУТИНУ ПОД НОГЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар мириц

24.03.2015 14:33

Убијаце вам дјецу поново,ако буде требало.Не вриједи сто им вирите из...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.03.2015 15:02

НАТО је доказао велику храброст против Србије.Саучешће породицама страдалих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

25.03.2015 09:49

Зар мозете дати минус коментару у којем цовјек зали за зртвама бомбардовања? ...дно сте дна! Фуј! Напријед Србијо!

Name

Лија поново

24.03.2015 15:23

Ови минуси на мој коментар говоре много о онима који не поштују невино настрадале из другог народа.Ексклузивно право на жртву имају они који само кукумаучу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

24.03.2015 19:51

Лијо и ја се чудим колико има болесника нпр овај што се потисао као Кербер или радују се данас авионској несрећи И слично !

Name

незаборавити

24.03.2015 15:35

Никада не заборавити овако велики злочин.За то никада у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад

24.03.2015 16:25

Не у НАТО идемо у Камено доба.

Name

стево

24.03.2015 16:02

Знамо сви даје то луда нација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

24.03.2015 16:24

Ово није ниста у успоредби ста Америка ради годинама бомбардујуци дрзаве са муслиманском вецином,убијајуци хиљаде људи.Један Американац је вазнији од хиљаде других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Л.24.03.2015

24.03.2015 16:52

Ма ћути срам да вас буде и тебе и Вучића грлите се и љубите се с Блером који је слао авионе да нас гађају са уранијумом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

24.03.2015 17:02

Зашто је Кирбију тешко да се извини? Није тешко бити фин. Ми никада бре не смемо заборавити НАТО бомбардовање 1999 и смрт мале Милице Ракиц и зртве бомбардовања. Мислим да би требало да се огласе сирене вечерас у време када су се први пут огласиле 24.3.1999. .Знам да нико не воли тај одвратан звук, али то је нешто што исто бре не смемо да заборавимо. Ја сам од оних који ће пре заборавити датум сопственог рођендана него датум почетак НАТО агрсије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте вала..

24.03.2015 17:59

Е и овај сто се зове Николиц се исприца овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

24.03.2015 18:11

Нато психопатске убице одувјек бирају зртве које нису способне да се одбране Србију,Либију,Ирак,Сирију...крсеци све законе и норме медјународног права док у сироком луку,као расне кукавице заобилазе дрзаве за које знају да це им адекватно одговорити те поломити зубе Иран,Сјеверну Кореју,Вијетнам,Русију,Кину,Индију...Изволите јунацине бомбардујте Русију те им отмите Крим, мамицу вам кукавицку,пљацкаску....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипломата,

24.03.2015 19:02

Шта ће Баја данас у Београду са Николићем? Да није дошао да спашава Шкрбића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кербер

24.03.2015 19:23

Ајде балијаци, ујаци, албанци и остали монструми, па будите једном реални у зивоту српски војни циљеви нису били у Београду , Новом Саду, и другим србијанским градовима убијали су српску децу нејац цивиле и то је вама за похвалу.Па ви балијаци зелембаци и остали србомрзци имате ли ви децу, мајке сесте, породице, дали би сте зелели да то вама неко уради ето рецимо руски бомардери и Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

24.03.2015 19:48

А ти спадаш у остале а што се тиче жртава свака жртва је велика,болна и ненадокнадива и искрено саучешће породицама и нека им је вечна слава !

Name

дипломата

25.03.2015 09:10

Хало Томо, хоће ли бити одштете? 100 милиарди евра штете.. престани да причаш и почни да тужиш..

ОДГОВОРИТЕ