Хороскопски знаци нису тачни, тврде научници

Услед кретања на небу после настанка 12 хороскопских знака, чак 86 одсто људи није рођено у знаку у коме верују да јесу.

Занимљивости 23.03.2015 | 21:35
Хороскопски знаци нису тачни, тврде научници

Астроном др Радмила Топаловић изјавила је за мрежу ББЦ да силе гравитације Месеца и Сунца изазивају “подрхтавање” Земље, што значи да код већине људи постоји одступање од око месец дана.

“Ако сте, рецимо, рођени крајем јануара, то би значило да је Сунце тада требало да буде у сазвежђу Водолије. Ако бисте, међутим, погледали где се Сунце налази на ваш рођендан, видели бисте да уопште није у Водолији, већ у суседном сазвежђу Јарца”, објашњава др Топаловић.

Ован, на пример, покрива особе рођене између 19. априла и 14. маја, а не, као што смо навикли, рођене од 21. марта до 20 априла.

Постоји и 13. знак, назван Змијоноша, који обухвата рођене између 30. новембра и 18. децембра. Није познато због чега су га астролози изоставили пре више од 2.000 година.
Професор Џон Латанцио, директор Центра за астрофизику Универзитета Монаш, каже да је одавно познато да астролошки знаци нису у складу са кретањима планета.

“Узрок је прецесија Земљине осе”, рекао је он и објаснио да подаци који се односе на одређена сазвежђа у хороскопским знацима више не одговарају чињеницама.

Он каже да је суштинско питање да ли положај звезда у тренутку рођења може да утиче на личност.

“Прво треба да проверите да ли има неког утицаја, а истраживања су показала да нема”, каже Латанцио и додаје да су људи који верују у знаке зодијака заправо жртве “ефекта потврђивања” и да читају оно што желе да верују.

Астролог Хелен Хартли, међутим, не дели његово мишљење. Она каже да је ББЦ објавио “хрпу глупости”, које не узимају обзир начин на који астролози раде.

“Стално се сусрећемо с тиме. Не обраћамо пажњу на аргументе које износе научници”, каже она, истичући да се астролози на ослањају на основне знаке, већ израчунавају индивидуалне хороскопе засноване на тачном времену рођења особе, што им даје дводименузионалну слику неба и како би оно могло да утиче на личност и њене међуљудске односе.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар