Директор Ветеринарске станице одговоран за тровање трихинелом?

Полиција у Вишеграду поднијела је извјештај Окружном тужилаштву против Неше Илића, директора Ветеринарске станице у овој општини, због сумње у малверзације у вези са контролом меса на бактерију трихинелу, а због које је око 30 људи из овог мјеста завршило у болници на лијечењу.

Република Српска 23.03.2015 | 20:39
Директор Ветеринарске станице одговоран за тровање трихинелом?

Како се сумња, он је у јануару ове године дозволио и вршио услуге прегледа сировог меса на присуство трихине иако Ветеринарска станица у Вишеграду није опремљена адекватном опремом за те намјене.

Због тог пропуста није уочена трихина у месу дивљих свиња које је прегледано у станици, а које је даље заражено завршило на тржишту.

У саопштењу ЦЈБ Источно Сарајево, наводећи његове иницијале, кажу како је осумњичен да је починио кривично дјело несавјесног вршења прегледа животних намирница, те да постоје основане сумње да је на штету више грађана општине Вишеград и других општина починио наведено кривично дјело.

"Постоје основи сумње да 26. јануара 2015. године као одговорно лице у правном лицу није поступао у складу са Правилником о мјерама за сузбијање и искорјењивање трихинелозе животиња", стоји у саопштењу ЦЈБ Источно Сарајево.

Подсјећамо, у Универзитетској болници у Фочи код 25 пацијената овог мјесеца је уврђено присуство трихине и примали су терапију, док је њих седам задржано на лијечењу, а сви су јели кобасице прављене од меса дивље и домаће свиње.

Занимљиво је и то да су ловац који је уловио дивљу свињу и месар који је правио кобасице, а који су такође заражени трихинелозом, казали недавно да су имали потврду ветеринара да је месо обје свиње прегледано и да је исправно, што је након свега наведеног највјероватније и истина.

Иако су новинари током јучерашњег дана више пута покушали да добију било кога из Ветеринарске станице у Вишеграду ко би објаснио на који начин су вршили преглед меса с обзиром на то да немају опрему прописану правилником, на телефон се нико није јављао.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хаха

24.03.2015 07:35

Трихинела није бактерија!

ОДГОВОРИТЕ