Посјетиоци једу експонате у музеју чоколаде

Управа Националног историјског музеја у Минску у склопу кога је у децембру прошле године отворен Музеј чоколаде, била је присиљена да замоли посетиоце да престану да једу експонате.

Занимљивости 23.03.2015 | 10:49
Посјетиоци једу експонате у музеју чоколаде

Портпаролка музеја Љубов Иванова локалним медијима је објаснила да је проблем у томе што људи не верују да су експонати заиста направљени од чоколаде па желе лично да се увере тако што откину комадић.

"Ево, пре пар дана једна госпођа је испред мене у неверици узела у руку чоколадни тигањ и рекла ми да 'нема шансе' да није прави притом отргнувши ручку. Јесте, извинила се али експонат је уништен", рекла је Иванова.

Николај Попов, аутор свих чоколадних ремек дела, посластичар пореклом с Крима који је кондиторско умеће довео до савршенства на пољским и француским посластичарским академијама страхује да, уколико посетиоци наставе да игноришу молбе организатора, од експоната неће остати ништа.

"Људи су попут деце, кад виде друге да пробају, не могу ни сами да одоле", каже Попов, признајући да и сам радо "чупне" комадић чоколаде док ствара, али не у музеју. Девастација изложбених примерака Николаја је присилила да ангажује помоћнике који готово свакодневно "рестаурирају" уметничка дела.

Посетиоци могу да виде готово 200 чоколадних ремек дела, међу којима су клавир од беле и црне чоколаде у природној величини, карта Белорусије направљена од разних врста чоколаде, Фабержеова јаја, круне руске царске обитељи, а посебно им је примамљива два метра висока реплика Ајфеловог торња направљена од 512 делова, тешка 45 килограма и најпримамљивија знатижељним посетиоцима.

Извор: Н 1

Коментари / 0

Оставите коментар