Земље које су збрисане са мапе свијета

Некад моћна царства, која су освајала свет и владала огромним територијама и милионима људи, као и угледне и напредне државе, нестали су с лица света и то недавно, у прошлом веку.

Занимљивости 23.03.2015 | 07:20
Земље које су збрисане са мапе свијета

Мали број људи сећа се свих некада великих државних царстава јер су препуштена забораву. У једном тренутку она су упамћена као нације и по њиховим грађанима који су били приморани да се мењају током тока времена.

Царство које је познато као Турско трајало је вековима. Основано је 1300. и постојало све до 1923. године. Током тих 600 година царство је невероватно расло, од постојећих делова на тлу садашње Турске па све преко Русије, Африке и Блиског истока.

Царство је било најмоћније током 16. и 17. века. Током свог времена контролисало је велике поседе и било у центру источног и западног света. Пратећи његов успех дошли су и киксеви који су довели до колапса. Након што се царство распало дошло је до стварања Турске, која је прогласила независност. Некада моћно Отоманско царство растурено је у нове земље и владавина од 600 година је окончана.

Источна и Западна Немачка биле су центар многих раздора и политичких контроверзи током 20. века. Области су биле подељене у две главне идеологије. Године 1990. две земље су се спојиле у Немачку, елиминишући злогласне поделе између њих. Нова, удружена земља добила је суверенитет од четири окупационе силе, које су елиминисале рестрикције постављене за ова два одвојена народа. Две земље су биле подељене на првом месту због пораза нациста после Другог светског рата и на тај начин, током хладног рата, област је подељена према савезницима и Совјетима. Сада између њих стоји Берлински зид као симбол пограничне завесе.

Иако је Тибет још окупиран, он је промењен после кинеске инвазије 1950. године. Земља је настала у седмом веку, а њени становници живели су релативно безбедно много векова.

Године 1912. династија Кинг престала је да постоји и тако је Тибет прогласио независност, мада га Кина није признала. Сада се, међутим, зове Ксизанг аутономна покрајина Кине.

Занзибар и Тангањика су некада били две одвојене аутономне земље, које су уједињене 1964. године. Тангањика, која се налази код Индијског океана и Афричких великих језера, одржала је своју независност од Велике Британије. То је трајало само неколико година и тако је Занзибар постао Танзанија.

Танзанија је део источне Африке коју посећује на хиљаде туриста сваке године. Подручје има богату историју, са доказима о људској популацији још од пре 20.000 година.

Као две земље спојене недавно, многи људи се и даље сећају како је било док су биле одвојене.

Једна од таквих земаља је и Југославија, која је била састављена од шест социјалистичких република. Југославија се некада звала Краљевина Југославија, али је монархија у земљи расформирана и она је преименована у Федеративну Народну Републику Југославију 1942. године. Држава је прошла кроз низ промена имена током времена, укључујући и назив Социјалистичка Федеративна Република Југославија, како се званично звала све до распада.

СССР је био масивна површина земљишта која је подељена на 15 нових земаља када је пропао. Колапс се догодио 1991. године и нове земље које су настале укључивале су и Русију и Украјину. Док је постојао, СССР је био марксистичко-лењинистичка земља која није имала ниједну странку.

Трајала је отприлике од 1922. године па до пада 1991. Михаил Горбачов је последњи совјетски лидер, а он је био тај који је на крају подстакао народ да се подели. Године 1991. пуч је оркестриран, али није успео, због чега је Комунистичка партија забрањена. Горбачов је поднео оставку, а земља је подељена на нове државе.

Аустроугарско царство растурено је после пораза у Првом светском рату. Обухватало је Аустрију, Мађарску, као и део Чешке, Италије, Пољске и Румуније. Данас није остало ништа од некада моћног царства, осим за земље које су после настале. Да земља није била поражена у Првом свјетском рату, ко зна шта би се десило.

Једна од великих земаља са пуно моћи и утицаја била је Чехословачка. То је била суверена држава и постојала је од 1918. године до 1993. када је распуштена, а то је учињено врло мирно, и подељена је на две нове земље: Чешку и Словачку. Пре поделе, она је мирно уклонила своју владу, а Комунистички покрет је осујећен на другом мјесту. Године 1993. подељена је на две поменуте земље.

Многи људи још не знају како да зову Бурму. Званично, Бурма је променила име у Мјанмар, али доста земаља не признаје ову промену. Иако се промена десила још 1989. године, многе земље, као што су САД, и даље је зову Бурма.

Дом за богате и за оне који желе фасцинантан поглед, Њуфаундленд је покрајина коју многи желе да посете, а многи су и изненађени сазнањем да је то некада била земља одвојена од Канаде. Пре него што се припојила Канади, била је британска колонија. Док је била самостална, имала је владу и законе. Област има богату историју и многи уживају у посети овој покрајини из туристичких разлога.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар