Који бројеви су уклети и доносе несрећу?

Број 13 није међу њима, а нека су веровања о уклетим бројевима толико јака да због њих људи избегавају те телефонске бројеве, адресе, а сматрају се и увредом.

Свијет 22.03.2015 | 18:29
Који бројеви су уклети и доносе несрећу?

Број 13 се широм света сматра несрећним, али чини се како је стекао незаслужену славу и да се бројни други бројеви сматрају "уклетијим" од њега.

Они се у неким културама потпуно избегавају, а све због разних легенди и прича услед којих су добили придев "несрећних”.

Број 191
Иако многи верују да је свако повезивање бројева с несрећом случајно, неки случајеви су заиста сабласни. Од 1960-их, пет је различитих авиона под бројем 191 доживело катастрофалне несреће , а најгора је била она која је задесила Америцан Аирлинес лет из 1979. који се срушио на аеродрому у Чикагу. Тада су живот изгубиле 273 особе. Летови под тим бројем више не постоје за авио-компанију Делта и Америцан Аирлинес, пише Листверсе.

Број 26
Овај број се у Индији сматра врло несрећним, а то веровање је додатно учврстио катастрофалан земљотрес 26. јануара 2001. у Гујарату, у којем је страдало преко 20 хиљада људи. Цунами у Индијском океану из 2004. који је у свету убио преко 230 хиљаде људи догодио се 26. децембра, 26. маја је експлодирало неколико бомби у граду Гувахти, а 26. новембра2008. био је и терористички напад у Мумбаију.Према нумерологији, збир бројева два и шест доводи до несрећног броја осам, за који се верује да је број уништења и несреће, па се у Индији не саветује склапање брака на било који 8. у месецу.

Број 7
Док се у бројним културама седмица сматра срећним бројем, то не важи и за Кину у којој он има значење напуштања, љутње и смрти. Седми месец кинеског календара још се назива и "месец духова". Тај број повезује се и са бројним несрећама авиона, а 2014. почевши од 7. јула у периоду од седам дана пало је неколико авиона - лет МХ17 срушен је у тачно 17 сати и 17 минута у источној Украјини, пао је и индијски војни хеликоптер у 17 сати при чему је страдало свих седам путника, иста судбина је снашла и хеликоптер вијетнамске војске Ми-171 који је пао у 7 сати и 37 минута...Прошла година је била кобна за авионски саобраћај, а један од најпознатијих случајева је и нестанак малезијског авиона МХ370.

Број 250
Овај се број у Кини не сматра само несрећним, већ и увредом. На мандаринском, он се изговора као "ер-баи-ву" што значи имбецил. Порекло коришћења бројева као увреда потиче из античке Кине кад су се још користили бакрени новчићи. Стандардна мера је била 1000 новчића, а број 500 или половина од тога односила се на некога или нешто инфериорно, док је 250 комплетно инфериоран.

Број 17
У Италији се овај број види као несрећан и као симбол смрти јер се римским бројкама пише XВИИ, што се може пресложити у "ВИXИ", што значи "Живео сам". Тај се натпис често може наћи у римским гробницама. Митологија о несрећи броја 17 потиче још из Библије, где се као почетак великог потопа наводи 17. фебруара. Неке хотелске собе у Италији уопште немају собу број 17, а неки авиони компаније Алиталиа немају 17. ред.

Број 0888 888 888
Бугарска мобилна компаније Мобител укинула је коришћење броја након што је у кратком року троје њихових корисника с бројем 0888 888 888 преминуло. Један од њих је и бивши директор компаније, за ког се нагађа да га је отровао пословни конкурент. Друга жртва је био лорд Константин Димитров, ког су у Холандији убили чланови руске мафије. Трећи човек који је користио тај број је био шверцер дрогом и главешина у свету продаје некретнина, а након што је убијен на путу испред ресторана, број је службено укинут па се тако не додељује ни на захтев.

Број 39
У Авганистану се верује у проклетство тог броја, а највише се избегава у главном граду Кабулу. Према миту, наводно је један сводник имао аутомобил с бројем 39 на таблици и живео је на адреси с кућним бројем 39, а он му је донео бруталну смрт и мучење пре тога. Постоје нагађања да је 39 број мржње према старом начину рачунања који се зове абјад. Авганистанци овај број избегавају на таблицама, у телефонским бројевима и у адресама. То сеже толико далеко да ће се аутомобил с тим бројем на таблици продати за упола мању цену, а људи који имају 39 година неће то рећи ако их питају, већ "имам још годину до 40"

Извор: 24сата.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

број 7

22.03.2015 17:56

У ирану се сматра сретним. Људи потајно имају олтаре на којим је 7 зељених ствари. о томе висе ускоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

22.03.2015 18:38

За мене је бројан 13 несретан. Јос никад нисам добио 13 плату а ове године не знам хоћу ли добити и пету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

22.03.2015 20:02

Ирански ритуал се збио просли Петак. Иранац је запалио свијецу, поставио на столиц: једну јабуку, пар новцица, мало псенице, огледало итд. 7 ствари. Лици на олтар. Казе у Ирану масовно то практикују али тајно. Онда смо позељели зељу. Ја, богами, о одстети. Казе ми, не знајуци ста хоцу, да је пут био дуг и скоро је крај. Велика радост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

23.03.2015 09:00

Ја се венцала на петак 13 бас ми је брак супер тако да не вјерујем у те будаластине.

ОДГОВОРИТЕ