Спектакл: Плима вијека

Након помрачења Сунца, очекује се да ће ретко поклапање астрономских фактора вечерас изазвати "плиму века", природни феномен који ће посебно бити спектакуларан у француском заливу Сен-Мало, у Ламаншу. На хиљаде знатижељника хрли да посматра ниво воде који би требало да достигне висину четвороспратнице.

Свијет 22.03.2015 | 14:13
Спектакл: Плима вијека

На хиљаде знатижељника похрлило је тим поводом на острво Мон Сен Мишел које је једна од најзнаменитијих француских туристичких атракција.

Мон Сен Мишел је друго место у свету, после залива Фанди у Канади, где је разлика између плиме и осеке највећа. Биће веома импресивно и спектакуларно.

Надоћи ће велика маса воде која ће са потом повући, изјавио је Никола Вебер, стручњак за плиме при СХОМ-у, преносе француски медији.

Он је, ипак, позвао на опрезност, јер ће "море надоћи веома брзо" и подсетио на локалну пословицу која каже да "море у Мон Сен Мишелу напредује брзином коња у галопу". "Можда не баш као коњ у галопу, али свакако као човек у трку", прецизирао је Вебер. Супротно свом називу, "плима века" се догађа отприлике сваких 18 година.

Извор: Мондо.РС/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар