И у позним годинама живе пуним плућима

Они живе живот пуним плућима – боље од многих младих људи.

Свијет 22.03.2015 | 13:23
И у позним годинама живе пуним плућима

Руски фотограф Владимир Јаковљев покренуо је пројекат "Доба среће" у коме се бави причама најзанимљивијих сениора на свету који дају све од себе да сруше стереотипе о старим људима. Они нису класичне баке и деке о којима се неко стара и којима треба помоћ за све... Заправо, они су инспиративни сениори који чине да омладину буде срамота.

Представљамо вам Грету Понтарели (61), која се бави играњем око шипке. Она каже да јој нису јасни четрдесетогодишњаци који кажу да су престари да би почели нешто ново. Она је први пут "ухватила шипку" у 59. години.

Гао Минуан има 67 година и смешка се док ради ОВО! Многе двадесетогодишњаке би однели са све шипком право у Ургентни. Тврди да је разгибавање најбитније, као и да је живот много забавнији када је човек здрав.

 

Лојд Кан има 78 година и ради шта жели. У 65. години решио је да се опроба у скејтбордингу. Стао је на даску и – одмах пао. Али је и устао и разумно решио да би у тим годинама морао да носи заштитну опрему. Ставио је штитнике и поново се попео на даску. Тринаест година касније, он и даље вози скејт по Калифорнији.

 

Ивон Доулен је у 80. години доживела саобраћајну несрећу и задобила је тежак потрес мозга. Доктор јој је рекао да окачи клизаљке на клин и да је њена атлетска каријера готова. Ипак, шест година касније (да, има 86 година), она је поново на леду. Такмичи се већ 70 година, а у паузи такмичења тренира децу у уметничком клизању.

У овој женској аикидо групи из Новосибирска најмлађа чланица има 55 година, а најстарија 75. Њихов поносни тренер Виталиј Подобјев изјавио је да његове ученице од почетка руше стереотип јер не седе испред ТВ-а и не прате сапунице.

Фауџа Синг има округло 100 година и рекордер је у трчању маратона по Великој Британији. Тако је и постао једно од заштитних лица компаније Адидас.

 

Грејс Кук је британска рок звезда! Има 84 године и док наступа жонглира штапом – оним који користи у свакодневном животу.

 

Игор Голман има 77 година. Овај научник диже тегове. Да, он је истраживач при руској академији наука и бави се генетском биологијом, а уједно је у 70. години поставио и светски рекорд у подизању тегова из бенча.

 

Дима Пјасик има 82 године и летос се попео на Мон Блан, највиши врх Европе. Пење се на све на шта се попети може, а једном недељно претрчи 10 километара. Планира да се и овог лета попне на Мон Блан.

Да физичка активност у тим годинама није нимало страна или, чак, немогуће, доказала је и неустрашива Џорџина Харвуд која је 100. рођендан прославила на веома занимљив начин.

Извор: Србија Данас

Коментари / 0

Оставите коментар