Обогатио се од изгубљених ствари

Уколико неко изгуби ствари док путује кроз Швајцарску и никада их више не види, велика је шанса да ће оне завршити у рукама једног човека у Цириху.

Занимљивости 22.03.2015 | 09:02
Обогатио се од изгубљених ствари

"Сваког месеца добијемо око 8.000 пронађених ствари. Уобичајена ствар коју добијам су наочаре. Сваки дан добијамо око 20 пари," каже Роланд Видмер док спушта сандук са полица своје продавнице у Цириху.

Видмер је оседели директор "Фундсахенферкауфа", компаније коју је покренуо 2005. године да би се обогатио од ствари које иза себе остављају заборавни путници. До сада се ово показало као успешан пословни модел. За сваку палету, коју овај педесетпетогодишњак добија од аеродрома Цирих или швајцарских "Пошта", он плаћа исту цену. И иако у њима има доста "смећа", такође има и доста вредних ствари.

"У овом тренутку имамо огрлицу вредну 27.000 долара и сат од 36.000. Тамо се могу наћи квалитетне и скупе ствари," рекао је Видмар.

Дизајнерска одећа, наочаре, лаптоп рачунари па чак и музички инструменти су ствари које се редовно губе у земљи која се сматра једном од најбогатијих на свету. Нарочито се на аеродромима може пронаћи право богатство.

У Швајцарској путници могу у року од једног до три месеца да потраже своје изгубљене ствари, зависно од њихове вредности.

"Оне које вреде до 52 долара, месец дана након проналаска шаљу се у поменуту продавницу. Све што је скупље од те вредности чува се три месеца," каже Донатела дел Векио, портпарол швајцарске железничке компаније СББ.

Прошле године ова компанија је сакупила више од 100.000 изгубљених ствари, од којих су најчешће мобилни телефони, кључеви, капе и ташне. Управо је СББ била та која је пдстакла Видмера да отвори продавницу пре десет година. Он и дан-данас две трећине ствари добија из железнице док остало стиже са аеродрома, поште и аутобуса.

Понекад се након три месеца људи жале Видмеру и некада знају имати среће.

"Уколико продамо њихове ствари, они их, наравно, не могу добити назад, али ми тада враћамо новац," каже он.

Неке од његових најнеобичајених ствари укључују ужад из шездесетих година прошлог века, затворску униформу, урну и протетичка нога. Ипак, највише му је омиљен прстен у коме се налази отров.

"Са њим се убијају мужеви," шали се времешни Швајцарац. Некада се не може одвојити од понађених ствари.

"Сакупљам необичне примерке. Један од таквих је и колекција четки за чишћење димњака," рекао је Видмер.

У задњем делу продавнице троје радника ужурбано ради. Меморија свих лаптоп рачунара и електронике се брише. Специјалисти чак раде на поправци накита и рециклирању накита и тако креирају јединствена дела из оштећеног прстења, појединачних минђуша, тученог злата и привезака.

"У нашем бизнису практикујемо веома интересантан облик рециклирања," каже Видмар.

Рециклирање је веома важно за садашњост и будућност. Неке ствари се продају путем интернета и знају достићи велику цену као што је "булгари" прстен од 15.000 долара и ручно направљен шаховски сет за 2.500 долара. Ипак, за многе је много интересантније да "крстаре" поред полица са мноштвом чудних ствари у продавници у Цириху, где бицикли висе са плафона, рукавице су закачене за штипаљке док у једном углу стоји маска са Венецијанског карневала. Продавница има 18 запослених укључујући Видмерову жену која контролише финансије.

"Наравно да се надам профиту, али највише ме веселе задовољни купци," рекла је она.

У међувремену они који су изгубили ствари могу можда имати утеху да ће њихове изгубљене ствари имати нову сврху у свом новом животу.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар