Шта значи споразум Србије и НАТО?

НАТО војници убудуће би требало да имају слободан транзит кроз Србију и буду "заштићени" посебним статусом, пишу "Вечерње новости".

Србија 21.03.2015 | 15:07
Шта значи споразум Србије и НАТО?

Како пише лист, њима је потписивањем Индивидуалног партнерског акционог плана омогућено и коришћење војне инфраструктуре у земљи.

ИПАП, између осталог, подразумева потписивање тзв. СОФА споразума (који већ имамо са САД) са чланицама НАТО, а којим се регулише прелазак границе и ниво имунитета за припаднике Алијансе док су у Србији и приступ војним објектима.

Србија се, такође, обавезала и да регионални центар за обуку "Југ", код Бујановца, буде отворен за све земље чланице Партнерства за мир и НАТО, да постепено усклађује своје прописе у области одбране са ЕУ, уништава вишкове наоружања.

Како пишу "Новости", посебно је интригантна обавезна ставка о сарадњи са НАТО на пољу јавне дипломатије, али то, како тврде наши саговорници, не значи да Србија треба "слепо" да следи НАТО војну доктрину, акције и спољну и безбедносну политику, већ да сарађује на подизању свести о НАТО стандардима, активностима у оквиру Партнерства за мир и промоцији регионалне стабилности.

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је боравио у Бриселу у седишту НАТО са министром одбране Братиславом Гашићем, рекао је да подизање сарадње са НАТО на највиши политички ниво ни на који начин не обавезује Србију да постане чланица, нити доводи у питање нашу војну неутралност:"Ово је најдаљи корак који ће Србија учинити ка НАТО", поручио је Дачић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Радан

21.03.2015 14:16

Како, ста знаци? Сарадња са непријатељем... Када вец сарадјују са НАТО могли би и Косово признати. Неразумијем ту Србију! Хоце у НАТО, ЕУ, сарадњу са Русијом. Мало превисе апетита за такву микро дрзавицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

21.03.2015 16:11

Па признали су Косово. Хајде нека неки политичар оде на Косово без дозволе косовских власти. Докле да се лажемо.

Name

ВРС РВИ

21.03.2015 14:43

Е мој Дачићу, и не треба више корака када сте пристали на све. НАТО ће вам шврљати по Србијии користити ваше војне објекте. И опет ће Руси бити криви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XПС

21.03.2015 17:03

А опет да смо са Русијом потписали овако несто урадили би то са неким који је само посматрако како Србију бомбардујуи говорио ми се противимо и то је то. Јадан је онај кога Рус брани :-)))

Name

Боки

21.03.2015 15:49

Јасно ко дан ста знаци.Ропство за вијек вјекова,јефтина радна снага тј модерни робови које у својим градјанима немогу пронаци и немојте висе никад спомињати субдрену и слободну Србију.Тога висе нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.03.2015 15:52

Комуниста Милосевиц је унистио Србију сад је остао његов пионир Дациц да доврси посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато

21.03.2015 16:05

Наравно да це се прикљуцити а потом и Бих. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

21.03.2015 16:06

Глупост зашто нисмо у натоу јер овако је иста ствар. Све капаците користе исто као да смо у НАТО-у.Ја мислим да је то ок јер боље с њима него Русима ал зашто то отворено не кажу. Браво корак у добро смјеру идемо у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иванио

22.03.2015 03:22

МОМЦИ МОМЦИ.. ЈЕДНА СТВАР КАЗЕ ОВАКО...КАД СА ДЕТЕТОМ МАЛИМ СПАВАС У КРЕВЕТУ УЈУТРО КАД УСТАЈЕС ... УСТАНЕС .. УС.АН..ИЛИ ДРУГА .. КОЈА МЛАДА ПТИЦА ПОЛЕТИ ВИСОКО БРЗО ПАДНЕ..ПОНЕКАД МИ ЈЕ ЗАО ЉУДИ СА ПОГРЕСНИМ КОМЕНТАРИМА И ЗНАМ ДА ЈЕ ТО БИЛО НАВИЈАЦКИ ЗАТИМ ТЕК САД НЕ ЗАМЕРИМ ЈЕЛ ВИДИМ ДА НЕМА ВИСЕ НАВИЈАЦКИХ КОМЕНТАРА ЈЕ Л ТИ ЉУДИ СУ САД СХВАТИЛИ ДА СУ ГРЕСИЛИ СА КОМЕНТАРИМА..АЛИ ТО НА СТРАНУ .. ЗАСТО ЈЕ СРБИЈА ДЕФИНИТИВНО У НАТУ..ПА СВИ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ .. ДА НЕ МОЗЕ НИКО ТУ ДОЦИ СА ВОЈНЕ СТРАНЕ И СА СТРАНЕ ДРУГИХ ПА ДА БИЛО СТА РАДЕ..ДРУГО САД ЈЕ ЗА СИГУРНО ДА СРБИЈА НЕЦЕ НИКОГА НАПАСТИ А АКО БИ ЈЕ ИКО НАПАО НАТО ЈЕ ТУ А С ДРУГЕ СТРАНЕ СРБИЈА ЈЕ ВЕЦ У ЕВРОПИ А И БОЉЕ СТОЈЕ ТО ТАКО ЈЕ Л ДОСТА ЈЕ ВИСЕ БИЛО ДА СРБИ СТРАДАВАЈУ БЕЗ ИКАКВЕ ТЕОРИЈЕ . ДРУГО СА ТИМ САД РУСИ НЕ МОГУ ДОЦИ ДА ПОСТАВЕ СВОЈЕ БАЗЕ У СРБИЈИ..БАР ЈЕ ТО МОЈЕ МИСЉЕЊЕ... СРБИЈА ЈЕ БОГАТА ЗЕМЉА БОГАТУ ЗЕМЉУ ИМА САМА СЕБЕ МОЗЕ ХРАНИТИ И ЦАК ПОЛА ЕВРОПЕ МОЗЕ СНАДБЈЕВАТИ СА ХРАНОМ .. ТАКО КАД ДЕФИНИТИВНО УДЈЕ У ЗАПАД МОГУЦНОСТ ТЕ ЗЕМЉЕ ЈЕ ЈАКО ВЕЛИКА..СЛУСАЈТЕ МЕ.. ХРВАТ САМ... ВОЛИМ СРБИЈУ ВОЛИМ ТАЈ НАРОД ВОЛИМ КРАЈИНУ НЕКАДАСЊУ А САД ЈЕ ХРВАТСКА СТО ЈЕ ВОЛИМ ДАБОМЕ ВОЛИМ ЦЕЛИ НАРОД У БОСНИ .. АЛИ ВОЛИМ БОГАМИ И РУСЕ И ЦЈЕНИМ ТАЈ НАРОД ВОЛИМ ПУТИНА..АЛИ ЗАПАД И ЊЕМАЦКУ ВОЛИМ КАО И СВЕ ОСТАЛЕ ..СТО ЗНАЦИ ИПАК НЕМЦИ СУ НЕМЦИ БИЛИ И ОСТАЛИ...ДАЈ БОЗЕ ДА СЕ СВИ УЈЕДИНИМО И ЗАЈЕДНО РАДИМО БИЦЕ НАМ БОЉЕ И ЈЕФТИНИЈЕ..БАР МОЗЕМО ДА ТРАЗИМО ПОСАО ГДЕ ТИ ЈЕ СРЦУ ДРАГО..АКО НЕ ГРЕСИМ.. МАДА ПОЦЕТАК ЈЕ НАЈТЕЗИ КОРАК КА БУДУЦНОСТИ,.АЛИ ТУ БУДУЦНОСТ ПРАВИМО НАСОЈ ДЈЕЦИ.. АКО ИМА НЕКИХ МОЈИХ ПРОПУСТА У МОМЕ МИСЉЕЊУ МОЛИМ ВАС ИСПРАВИТЕ МЕ.. СВОМ НАСЕМ НАРОДУ ЗЕЛИМ МИР И БОЉУ БУДУЦНОСТ ... ПОЗЗЗЗЗЗ

Name

Неђо 22.Март 2015

22.03.2015 10:03

Питајте народ за пролазак Натових јединица да ли заслужују да прођу кроз државу што су је уништили у бомбардовању.Питам се да ли би Нато пустио српску војску да је она бомбардовала њихове државе.Не дајте фашистима да прођу кроз Србију.Ако то дозволите,Србија није држава,него је заморче за свет.Ако уради то,Србија уложићу молбу суду да се одрекне, српства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немир

24.03.2015 18:00

..Ко пита жабе кад се бара затрпава..

ОДГОВОРИТЕ