Вучић: Желим ближе односе Србије и Српске

Желим што ближе односе Србије са Републиком Српском, али желим и што ближе односе Србије са Босном и Херцеговином, рекао је предсједник Владе Србије Александар Вучић гостујући вечерас у емисији “Пулс” БН ТВ.

Република Српска 19.03.2015 | 21:24
Вучић: Желим ближе односе Србије и Српске

Он је нагласио да се, послије скоро 25 тешких година, мора радити на учвршћивању односа и окретању ка будућности зарад надолазећих генерација.

Иако постоји тиха полемика коме је Србија више помогла, власти или опозицији, на протеклим Општим изборима у Босни и Херцеговини, премијер Србије Александар Вучић каже да Србија није стала ни на једну страну, и да само они који су страначки острашћени не желе да виде да је Србија одиграла умирујућу, помирујућу и поштену улогу у цијелом том процесу поштујући искључиво вољу народа.

“Моји пријатељи сједе и у власти и у опозицији. Хоћете ли да кажем да ми господин Босић или господин Тадић нису пријатељи? Па јесу. И у страначком смислу су ми били ближи него људи из партије СНСД-а. Да кажем да не поштујем предсједника Републике Српске Милорада Додика, није реално”, каже Вучић и додаје:

“Разлика и на једном и на другом нивоу је била неколико хиљада гласова, па сад ми реците да није Србија на једном нивоу подржавала једну, а на другом нивуо другу страну. Подршка Србије је увијек за мир, стабилност и демократију у Републици Српској, увијек ћемо поштовати вољу народа, радићемо са легално и легитимно изабраним органима власти. Примио сам у Београду и Милорада Додика, примио сам и Младена Иванића, увијек ћу примити кад буду у Београду и господина Тадића и господина Босића, ја немам проблем са тим”.

Упркос залагању појединих политичара у Босни и Херцеговини за стварање трећег ентитета, премијер Вучић каже да Србија поштује сваки договор, и наглашава да је једино битно да Република Српска постоји у оквиру Босне и Херцеговоне и да се поштује територијални интегритет.

“Србија поштује Дејтонски мировни споразум и Србија поштује сваки договор три конститутивна народа. Ми желимо успијех Босни и Херцеговини, волимо Републику Српску и не желимо да на било који начин нарушавамо унутрашње односе у БиХ. Ако можемо помоћемо, ако не можемо ништа лоше нећемо да учинимо”, каже Вучић и додаје:

“За мене је важно да Република Српска постоји у оквиру БиХ, и да се поштује територијални интегритет и Босне и Херцеговине као државе и Републике Српске као њеног ентитета и за нас је важно као припаднике српског народа да права Срба не буду угрожена, и желимо што боље односе и са Хрватима и са Бошњацима”.

Вучић је поновио да је стратешко опредељење Србије да остане на европском путу, те економска и политичка стабилност. Србија ће, поручио је Вучић, учитини најбоље што може да одржи стабилност не само код себе, већ у читавом региону и изразио уверење да ће Србија економски већ ове године боље стајати.

“ММФ је рекао ако нам прође овај план да ове године очекује да имамо смањење фискалног дефицита на 4.5%, сљедеће на 3.5% , ми имамо уређене јавне финансије.  Шта нам остаје као проблем? То је раст бруто домаћег производа. Ми зато гурамо све домаће капиталне инвестиције, покушавамо да уложимо што више у пругу Београд-Будимпешта, у аутопутеве, у термоелектране, у све инвестиционе подухвате, да бисмо сами као држава допринијели јачању БДП, зато нам је “Железара” била од суштинског значаја”.

Гостујући у емисији Пулс БН ТВ, премијер Србије је још једном подсјетио да је посебно емотивно везан за Републику Српску и Босну и Херцеговину и да велики дио његове фамилије живи управо овдје.

“Сви су ми у Републици Српској, од Приједора, Градишке, Бањалуке, читава фамилија, ми Вучићи смо подијељени на Републику Српску и на Србију, има нас и са једне и са друге стране”, каже премијер Србије и додаје:

“Људи у Србији често не могу лако да разумију колика љубав постоји код људи у Републици Српској према Србији, као што људи из Српске не могу да разумију колика је љубав оних који су поријеклом западно од Дрине према Српској и према јединству нашег народа”.

БН ТВ

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

петар

19.03.2015 20:35

Празне прице само, к'о и увјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЕЕ

19.03.2015 20:37

Много више сам се надао од тебе?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

19.03.2015 20:52

Додика сте требали довести јос :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

заледје

19.03.2015 20:52

Онда не знас ни ти ста зелис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

19.03.2015 21:06

А да нас пустите да живимо свој живот?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИНГА

19.03.2015 21:14

МОЈ ВУЦИЦУ ТО СТО ТИ ПАКУЈЕС У ФИНУ АМБАЛАЗУ ДРАСКОВИЦ ЈЕ ОТПАКОВАО ВРЛО ЈЕДНОСТАВНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.03.2015 21:14

Отварајте радна мјеста и запосљавајте људе сто прије и маните се емотивних прица. Повецавајте плате и пензије, а не да их смањујете. Сто би се рекло прво материјална база па духовна надградња. Народу требају конктретни потези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

19.03.2015 21:23

Цеститам на емисији и на госту, нема Вам равних.Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

19.03.2015 21:43

Вјеровао сам да ће овај човјек нешто урадити за нашу Србију у позитивном смислу.Сада у то више не вјерујем.Чак напротив мислим да је изгубио компас.Довести Блера да нешто савјетује у земљи коју је бесмучно рушио бомбама са осиромашеним уранијумом,је шамар за цијели наш народ.Постао је популаран у народу зато што је хапсио оне што су се обогатили на грбачи овог народа,али нико још није осуђен.То је у најмању руку симптоматично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

19.03.2015 22:13

Чим се због њега блокира саобраћај, нема ту среће. А да не питам ко ће платити прековремени рад полицајаца на свакој раскрсници до Раче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

19.03.2015 22:28

Андриц је лепо рекао "Додју тако времена када памет зацути,будала проговори, а фукара се обогати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагаји

19.03.2015 22:28

Желим што ближе односе Србије са Републиком Српском, али желим и што ближе односе Србије са Босном и Херцеговином, рекао је предсједник Владе Србије Александар Вучић гостујући вечерас у емисији “Пулс” БН ТВ.Па докле висе то понављати,срамота папагаји једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица

19.03.2015 22:35

Рационални циљ Србије је да смени једну стетоцинску,лазовску и неспособну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

19.03.2015 22:41

Како се буде ближила финализација отимачине колевке српства, Косова и Метохије, пред данашњим лидерима и властодржцима у Србији, а заправо само извршиоцима задатака, биће нова мисија, урушавање Републике Српске. У пројекту не само признавања него одрицања од КиМ, показали су "кооперативност" каквој се нису надали ни они који им задају шта им је чинити. Већ се припрема терен, за следећи корак, и да се крене на Српску. Ту је матрица позната и очекивати ју је за коју годину, прво ће ту режимски српски медији одрадити посао, оклеветаће Српску и Србе у Српској за бројне "грехе" (баш као што то учинише са онима на КиМ), ту увек пали прича о криминалу, и "греси" ВРС ће се до бесвести понављати, мало ће се провући да су Срби са ове стране Дрине задрти, неразумни и рђави људи од којих се пожељно дистанцирати. Већ се мењају ставови српских званичника, и овом приликом, Српска се тако неодређено помиње, и све више БиХ, раније су обавезно из Србије долазиле поруке да ће поштовати сваки договор "два ентитета" у БиХ, сада је то већ "јерес" поменути, па се каже да ће поштовати сваки договор "3 народа" (и тако вешто из дискурса Српску елиминишу). Има ту и много других порука, рецимо већ 3 године приликом Дана Републике Српске 9.јануара нема ту званичника из Србије, или приликом обележавања годишњице подсећања на највеће српско стратиште Јасеновац у Д.Градини. Раније на таквим манифестацијама се подразумевало присуство лидера Србије, данас их не видимо. Како год, ваља се припремити на време које долази, пред Српском која год опција била, следиће искушења и притисци. Истина, очекивати је ударе и подлости од оних у бошњачком делу фед.БиХ,али биће их и од оних од којих боли, од лидера у Србији, ту ће и овај лик који нас ето подсећа да има родбину у Српској, и који и нема баш неку аутономност у деловању, одрадити што је до њега, и како му већ газде кажу. Али добро, предевераће се и то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ессегессе

20.03.2015 07:29

Браво.

Name

Анонимус

20.03.2015 09:23

Сасвим тачна и прецизна анализа. Бивши радикали ће ставити тачку на КиМ и покушати да то исто ураде са Српском. А нас у Србији су већ развалили. И шта мислите зашто је дошао Блер. После 15 минута емисије, пребацио сам на други канал. Нисам могао да даље слушам празне речи и празну демагогију. Нека нам је, са обе стране Дрине, Бог на помоћи.

Name

Забац

19.03.2015 23:03

Месао се он итекако у кампању! Босица је подрзавао тајно,а Додика јавно сликајуци се са њим где је год стигао! Колико је пара примио да предје преко надимка "политицки побацај"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

19.03.2015 23:04

ГОСПОДИНЕ ВУЦИЦУ, ВАСА ЕНЕРГИЈА ЈЕ ИЗУЗЕТНА, ВИДИМО БОРИТЕ СЕ СА ''КОЦКАСТИМ МОЗГОВИМА У СРБИЈИ'', КОМУНИСТИМА.....ИТД, А ПОКУСАВАТЕ ЉУДИМА ЛИЦНИМ ПРИМЈЕРОМ ПОКАЗАТИ ДА СЕ МОРА РАДИТИ ОД 07 ДО 18х....ТЕСКО ТО СРБИМА ИДЕ ''У ГЛАВУ''. А СТО СЕ ТИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ТУГА И ЈАД, СВАКО КО ИОЛЕ ВРИЈЕДИ ОДЕ ПРВО ДО СРБИЈЕ,,,,ПА У ЕУ.....А САМ НАЗИВ '' ПАРА ЛЕЛНЕ ВЕЗЕ''...УВИЈЕК МЕ НАСМИЈЕ....КОЛИКО ЗНАМ ПАРАЛЕЛЕ СЕ НИКАДА НЕ ДОДИРНУ, КАО СИНЕ НА ПРУЗИ....ОДНОСИ СУ БАС ПАРАЛЕ-ЛНИ,,,,,Р,СРПСКА СВЕ ФИРМЕ КОЈЕ ИЗ СРБИЈЕ СУ РАДИЛЕ........ПОСЛЕ 8 ДО 11 ГОДИНА СУДСКИХ ПРОЦЕСА СПАКОВАЛА У У Н У Т Р А С Н Ј И Д У Г.....СТРАСНО, ПО КОМ ЗАКОНУ,НЕЗНАЈУ ПРАВНИЦИ У СРПСКОЈ.....ТО ЈЕ ИСТИНА,,,ТУЗНА... ТАКО ДА ВИ ИЗ СРБИЈЕ ПРЕДУЗЕТНИЦИ СТО СТЕ ДАЉЕ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,,,,,ОПСТАЦЕТЕ,,,,,,ТО ЈЕ ГОЛА СТРАСНА ИСТИНА....... И ТО ПАРАЛЕЛНА,,,,,А ТОГА КОЈИ ЈЕ ПРЕДЛОЗИО П.В....У АПС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

20.03.2015 05:58

СВАКА ЦАСТ ВУЦИЦУ МИСЛИМ ДА СИ ЈЕДАН ОД РИЈЕТКИХ КОЈИ ВОЛИ СВОЈУ ЗЕМЉУ И СВОЈ НАРОД САМО НАСТАВИ РЕЗУЛТАТ ЦЕ ДОЦИ БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

20.03.2015 07:29

Е мој Вуцко, прицам ти прицу. Казес везана Србија и српски народ са Српском, глупости, мозда јеси ти посто ти фамилија потице одвде али народ у Србији није, гледам 90 одсто београдјана и из цијеле Србије не мозе Српску оцима гледати, па гледај Ове Србе протјеране из Хрватске, јадно и залосно их је мајка Србија примила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јулиу

20.03.2015 08:35

То су исти Срби као и ти , прави Срби воле Србе и није важно са које стране Дрине су и где да су.

Name

осло

20.03.2015 07:40

Велико разочарење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

20.03.2015 07:43

Господин Вуциц прица бајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народе

20.03.2015 07:53

Ви који сте мислили да це Вуциц помоци опозицији да сруси рудоњу сте једни обицни критицари, којима нико не ваља. Сјетите се просле године и гостовања Вуцица пред изборе у Србији,какви су коментари били? Ста је требао реци да је Босиц постен а Миле лопов?Хоцемо ми све на длану зато цемо јос дуго бити заробљени у бајиним кандзама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОБЛЕМ

20.03.2015 08:19

Сви Срби изван Србије за Србе у Србији су назалост Срби низе класе.Ми смо највисе криви за то,јер им у свакој прилици показујемо да смо спремни за њих све урадити само да би им доказали да су нам испред свега.Нама су вазније њиве у Нису преко којих мозда никад нецемо проци од комсијских њива преко којих морамо доци до својих њива.Ако овако у наредних 20 година будемо зивјели,мислим да Ребулика Српска це економски бити потпуно унистена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

20.03.2015 08:40

Господинуе Вучићу, Ваш велики проблем је социјална биједа, незапосленост,корупција и задуженост од 24 милијарде! Кад ријешите побројане проблеме, тад ћете помоћи РС И БиХ. До тад крените на посао, јер сте потрошоли узалуд 3 године мандата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан

20.03.2015 11:07

Цитајуци ове коментаре нисам имао преставу какав је вас однос према нама из Србије, просто не могу да верујем ја сам из Цацка и добро знам колико је избеглица досло овде из свих крајева па и из Босне и колико смо им помогли...па сад смо ми постали избеглице у насим крајевима,не буним се али мислим да просто је узасно да се прица лосе о Србији код вас...тренутно не моземо много да помогнемо,али је сигурно да ко год је на власти у Београду народ Србије му неце дозволити да уради било ста против Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријана

20.03.2015 13:28

Немојте ви цувати нас.Цувајте ви вас.

Name

крајисник из Србије

20.03.2015 12:21

Цитас коментаре и схватис да је истина о флоскули ,Не дај Бозе да се срби слозе,а када се слозе сацувај.ме Бозе, апсолутно.истинита. казе се Срби.из Србије не постују РС,лаз!, ја први који зивим.у Србији и то не зато.сто сто.имам коријене из РС,волим Српску а воле је и они.који немају везе преко.Дрине.Казете београдјани,па београдјани не виде даље од свог краја.у ком су одрасли а камоли несто.висе. Оно.сто.је премијер Вуциц.рекао.је политицки коректно,али.цитајте измедју редова. БиХ је призната као.дрзава,назалост,и то.казем јер мислим да ниједан од народа није срецан.због тога,а и.историјски никад је није било.Из тог разлога се мора увек говорити о БиХ али потпуно.једнако.и.емотивније.о.РС. Хрвати.би се сутра изјаснили да се потез у херцеговини.где их највисе има,припоји матици ,и то.је.нормално.Као сто.би најлепсе.било сви срби.у једној дрзави,знаци Српска.да се припоји.Србији,са једним.премијером и једним председником,или јос боље Краљем,али.... Да ли би се искрено,власти.Српске одрекле својих фотеља.и титула и прихватио.власт у Београду као.једину,или макар да буде као.АПВ са својом покрајинском владом.Али.замислите ту глупост Аутономна покрајина Српска,нидје везе. Е па из тих разлога,немојте мрзети.нас Србе из Србије,који.су пуни.љубави и везани за Српску,и немојте нас звати србијанцима,јер ни.ми Вас не зовемо српскијанци,браца се воле и помазу,понекад.потуку ,то нам је део.фолклора,али један за другог зивот дају без обзира на.све. На крају докле год постоји,постујем БиХ,волим Српску,волим Србију јер,Сбија и.Српска то.је.једна дрзава,ако.Бог да ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Равна Семберија

20.03.2015 12:27

Дејане, не узрујавај се превише, те коментаре пишу "Бошњаци" како би на овако јадан и провидан начин покушали да заваде Србе с леве и десне стране Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

20.03.2015 12:29

Свака цаст Вуцицу. Само напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Дејана

20.03.2015 12:39

Гледање из твог угла,сасвим је уреду сто си написао.Био сам избјеглица у Србији и ниси свјестан какве смо проблеме у свакодневници имали.Није довољно неком дати кревет за спавање и несто да се поједе,па да буде задовољан.То има свака домаца зивитиња.Замисли млад цовјек хоце да ради, да буде равноправан по питању: Посла,мисљења,сколовања,осјецаја да си на своме и у својој домовини,да се осјецас прихваценим у средини,да не говорим о исмијавањима по кафицима на нас рацун, итд.То ме је све натјерало да се вратим поново назад и да поцнем од нуле,јер зивјети свакодневно да си низи од својих комсија у сваком погледу је узасно теско.Ми волимо Србију онолико колико ви Републику Српску,али свако треба да води рацуна о себи па тек онда о другоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан

20.03.2015 13:53

Ок, разумем ја то, десавало се вероватно, ал ја прицам за овај део Србије то сигурно овде није био слцај јер знам ста се овде десава, ти људи имају своје куце, послове обицно у дрзави,ал добро... Слика Србије није Београд него централна Србија одавде све креце јер у овој земљи ниста се није променило из Београда него све креце одавде..само се пласим тренутка кад нама из Цацка,Краљева,Узица..буде доста и постанемо равнодусни и према Косову и Републици Српској...а мозда би то и било најбоље да једном у својо историји гледамо наса посла,јер ми одавде немамо где..позз.

Name

хдз

20.03.2015 14:28

Цовјек не зна ста прица, цијела му се прица састији од "они ово,они оно" а никако да казе ко су ти они, мислим да је нас Баја пуно конкретнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗО

21.03.2015 13:01

Кратко и јасно , не мијешај се у политику РС иначе ћемо завршити као Косово-

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

21.03.2015 21:12

Свак о себи.

ОДГОВОРИТЕ