Црно-бели јуриш на Куп без примљеног гола!

Партизану то није успело за 70 година, а сад му недостаје само 180 минута! „Лепо је бити део историје и верујем да овај тим има квалитета да се упише у алманахе нашег фудбала“, каже голман Живко Живковић.

Фудбал 21.03.2015 | 17:00
Црно-бели јуриш на Куп без примљеног гола!

У години јубилеја може да се постави и клупски рекорд. Актуелна генерација Партизанових фудбалера има шансу да уради нешто што за 70 година постојања није ниједна претходна: да освоји Куп без примљеног гола.

Сигурном победом у првом полуфиналном сусрету, екипа Марка Николића је стекла капитал који јој гарантује миран реванш у Јагодини, а под условом да 8. априла под Ђурђевим брдом сачува мрежу и исто учини у финалној представи на стадиону „Рајко Митић“ 20. маја уписаће се у клупске алманахе као тим који је 13. пехар масовнијег такмичења унео у музеј са „нулом“.

До својеврсног подвига Сашу Илића и његове саиграче дели 180 (а у најгорем случају 210) минута, после чега би постали тек трећи клуб, рачунајући и некадашњу Југославију, који је успео да на путу до пехара сачува мрежу нетакнутом. То је претходно пошло за ногом фудбалерима Црвене звезде (чак три пута, 1971, 2000. и 2004), али и играчима сплитског Хајдука (1974. године).
„Пошто кађу да је куп специфично такмичење у коме су изненађења учесталија него у првенственим дуелима, можда нам је баш због тога ниво концентрације повећан до горњих граница. За сада се то испоставило кључним, јер нисмо примили гол у четири меча. Нећемо да се оптерећујемо подацима, јер нам је пресваходни циљ освајање дупле круне, међутим ако се укаже шанса да пехар Купа подигнемо као екипа која није примила гол, свакако ћемо је искористити. Уосталом, лепо је бити део историје и верујем да овај тим има квалитета да се упише у алманахе нашег фудбала“, поручује у разговору за МОЗЗАРТ Спорт Живко Живковић, голман Партизана.

Црно-бели су у почетним рундама Купа савладали прволигаша Бежанију (1:0) и Слогу из Петровца на Млави (3:0), у четвртфиналу савладали Рад (1:0), а у среду вече разоружали Јагодину (3:0), па их још корак и по дели до трофеја из којег су последњи пут слављенички шампањац пили 2011. године.
„Фудбал је чудна игра, без обзира на убедљиву предност из првог меча са Јагодином ништа још није готово. Завршили смо „прво полувреме“, а 8. априла покушаћемо да одиграмо још један квалитетан меч и изборимо пласман у завршну представу“, додаје Живковић, који је шансу да брани добио изненада, после повреде Милана Лукача на премијерном пролећном дуелу са Вождовцем.

Испоставило се да је принудна рокада значила и њему и Партизану, па је сигурним одбранама, нарочитио удараца са дистанце, сачувао мрежу нетакнутом на три од четири меча (матирао га само Дарко Спалевић из Доњег Срема) те је сад први избор Марка Николића међу стативама. И каже да је мотивисан као никад раније.
„Провео сам деценију у Партизану, освајао трофеје, био део тима који је играо европска такмичења, међутим, никад нисам имао конкретан учинак, допринос на терену. Сад је другачије, па се надам да ћу својим одбранама помоћи клубу да освоји дуплу круну. За то имамо квалитета.Подсећам да смо два дана пред почетак првенства остали без два нападача, да су стигли нови штопер и десни бек, да се вратио Бабовић, тако да је било потребно мало времена да се уиграмо. Сад је све далеко уверљивије него на почетку пролећа и надам се да ће се тај транд добрих игара наставити и на врло важном гостовању Чукаричком“, додао је Живковић.

Њему сарадња са црно-белима истиче на лето, има наговештаја да ће она бити продужена, а из речи статистог Ужичанина, који се доказивао на позајмицама у Телеоптику и Металцу, да се закључити како не жури у иностранство.
„Војник сам Партизана и научен сам да нико није изнад клуба. Тако да, ако и кад буде приче о томе, верујем да неће бити проблема да се о свему договоримо“, закључио је Живковић.

Оригинална прослава гола Петра Грбића привукла је огромну пажњу јавности и практично бацила победу Партизана над Јагодином у други план. Живковић каже да је обување две леве копачке интерни договор из свлачионице који би, чак и да је неко други постигао први гол, спровео у дело. Чак има назнака да су фудбалери црно-белих који су са клупе за резерве посматрали дуел после поготка Грбића певали: „ми леваци бићемо прваци“.
„Грбић је само одлучио да уради оно што смо се договорили у свлачионици. Не знам због чега се дигла толика прашина у јавности. Сетите се само да је Роби Фаулер својевремено прославио погодак за Ливерпул „шмркањем“ траве са гол-аут линије. Свако има свој стил, ништа више“, објаснио је Живко Живковић.

Коментари / 0

Оставите коментар