Анализа: Потпуни слом енглеског фудбала!

Пре седам година имали су финалисте Лиге шампиона, а сад их нема ни међу осам најбољих! Толико новца, толико квалитетних играча и ниједан представник Премијер лиге у четвртфиналу. Необјашњиво!

Фудбал 19.03.2015 | 23:40
Анализа: Потпуни слом енглеског фудбала!

Као кегле у куглању попадаше енглески клубови у Лиги шампиона! Давно отписаном Ливерпулу, који је у групној фази успео да добије једну једину утакмицу, у размаку од седам дана придружили су се Челси, Арсенал и Манчестер Сити, па Премијер лига, годинама карактерисана за најјачу у свету фудбала, неће имати ниједног представника у борби за првака Европе.

Руку на срце, нико није ни очекивао да Грађани, без обзира што су актуелни шампиони Енглеске, елиминишу Барселону због пораза у првом мечу, међутим, после још једног неуспеха, овога пута у Каталонији, јасно је да је острвски фудбал у кризи. Јер, тек други пут у последњих 11 година Велика Британија нема представника међу осам најбољих клубова континента. Иако тамо, ако се изузму Кристијано Роналдо и Лионел Меси, признају сви, играју неки од најбољих фудбалера планете.

Премијерни неуспех Енглезима се десио пре две године, кад је Челси, само неколико месеци пошто је освојио такмичење, испао у групи са Јувентусом, Шахтјором и Нордсјеландом (али је касније освојио Лигу Европе), Манчестер Сити је успео да сакупи тек три бода у конкуренцији Борусије Дортмунд, Реала и Ајакса, па му је измакао пласман у утешно такмичење, док су Манчестер јунајтед и Арсенал наишли на превисок зид у виду Реал Мадрида и Бајерна, који је те сезоне мело све пред собом и на Вемблију наплатио патњу стару годину дана, кад је изгубио финале на својој Алијанц арени.

Енглезима само чежњиво могу да гледају у златно доба њиховог фудбала у Лиги шампиона, кад су у две везане сезоне (2007/2008 и 2008/2009) имали по четири представника у четвртфиналима (максимум). И то каква: Челси, Арсенал, Манчестер јунајтед и Ливерпул. С тим што су 2008. Црвени ђаволи савладали Плавце бољим извођењем једанаестераца у Москви, а годину дана касније изгубили трофеј у Риму (Барселона славила 2:0).

Кад се томе додају два финала Ливепрула (2005. победник, 2007. му се Милан реванширао), те још по једно Арсенала и Манчестер јунајтеда (у оба случаја успешнија Барселона), те невероватан поход Ди Матеовог Челсија до трофеја 2012. јасно је да Енглези могу само да премотавају филм са тих утакмица и заваљени у фотељу гледају како се Реал, Барселона, Атлетико, Бајерн, ПСЖ, Монако, Јувентус и Порто боре за славу.

А да, кад већ имајуи времена, а немају квалитет да се носе са конкуренцијом, стисну палчеве фудбалерима Евертона да у четвртак издрже у Кијеву (добили први меч 2:1), у реваншу осмине финала Лиге Европе против Динама, како би макар мало сачували образ енглеског фудбала на међународној сцени.

Ако је то икако могуће...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

скелетор

20.03.2015 06:28

Паде и Евертон...пропада Енглески фудбал

ОДГОВОРИТЕ