Небојша Вукановић: Мој одговор њима

Чињенице говоре да сам тренутно највећи, или бар један од најтежих криминалаца, преступника и проблема у Херцеговини.

Република Српска 18.03.2015 | 17:38
Небојша Вукановић: Мој одговор њима

У Требињу и Подгорици тренутно се против мене води седам судских спорова вриједних више од 50 000 марака, јер сам локалним моћницима, угледним и честитим људима нанио душевне боли.

Од како сам у мају напустио БН телевизију, а у октобру и Херцеговину, нестао је и реметилачки фактор који је годинама кварио складан однос власти и својих пооданика, а Херцеговина је постала рајско поднебље у коме су сви срећни и задовољни.

Ипак, помало сам се изненадио након сазнања да сам међу најгорим у цијелој држави.

Колеге из Гласа Српске, Народних новина и других дворских медија пишу о мојој тобожњој издаји, интересују се колико ми је велика плата, колики сам тежак терет на плећима сиромашних грађана, и на тај начин вјероватно желе праведно да компензују чињеницу да у току кампање нису нашли простора да бар у најпростијој реченици помену моју Листу.

Поједини „ботови", сакривени иза анонимних корисничких имена или лажних профила, по наређењу локалоног субаше муњевито пишу најувредљивије коментаре чим неки сајт пренесе мој текст. Истичу како сам тобоже велики издајник, плаћеник и неморална особа, која по њиховим високим моралним начелима не би смјела нигдје да се појављује и јавно оглашава.

Ко о чему, курва о поштењу, и сматрам да се као и претходних година не треба превише обазирати на увреде и прозивке анонимних локалних улизица, али је врло индикативан страх код локалних моћника који су помислили да су ријешили велики проблем тако што су невиђеним злоупотребама јавних ресурса и предузећа, уцјенама, притисцима и куповином гласова, ипак онемогућили моју Листу да уђе у Народну скупштину.

Очито су били свјесни опасности и разарања њиховог накарадног система, и изгледа да их страх и паника повратила како је почело раскринкавање великих злоупотреба и криминала из предизборне кампање, и утврђивање правих разлога за поскупљење струје и разарање енергетског сектора.

Било је потребно прећи дуг пут и имати бројна горка искуства како бих схватило колико има лицемјерства око нас.

Још прије шест година, када ме је испред џамије у центру Требиња малтретирала група младића избуцавши ми кошуљу и сако наочиглед полиције и двадесетак окупљних суграђана који су све мирно и нијемо посматрали са дистанце, запитао сам се јесам ли ја наивна будала која себи, породици и пријатељима прави велике проблеме нападајући најмоћније особе, штитећи угњетаване и понижене, а да осим матичне куће и Удружења новинара нико никада није био спреман да бар неком простом реченицом стане у моју заштиту.

Тада сам пресјекао и одлучио да упркос свему нећу одустати, да ме понашање других не интересује, и да све радим због себе а не осталих.

Као што раније ни у сну нисам могао помислити да ће ми нож у леђа забијати они којима сам помогао и за које сам се свим срцем истински годинама борио, тако ни сада нисам могао вјеровати да ће најнеморалније и најнеобразованије особе добијати и по 15 пута више гласова од угледних интелектуалаца универзитских професора или доктораната са Ломоносова.

Андрић је давно написао да дуготрајно робовање и рђава управа могу толико унаказити схватање једног народа да здрав разум и прав суд ослаби и да због тога већина не може разликовати добро од зла и сопствену кортист од очигледне штете.

Уложио сам максималан напор и урадио колико сам знао и могао. И док огромна већина није спремна да поднесе ни најмању жртву због колективних интереса и општег добра, ја сам оставио посао, професију и веома лагодан живот, заложио имовину, написао књигу и детаљан програм опоравка, и што је најважније окупио групу веома угледних, поштених људи и интелектуалаца на коју сам неизмјерно поносан.

Водили смо више него коректну, поштену и скромну кампању, и уложили максималан напор да грађанима након више деценија понудимо нешто истински ново и другачије. Више од тога се није могло урадити, а ја не могу утицати на чињеницу да је већини грађана упркос свему и даље лијепо и да не желе ништа да промијене и пруже бар једну шансу новим људима.

Народ је рекао своје и историја се поновила. За вријеме Краљевине Југославије Херцеговци никада нису на изборима дали подршку својим угледним првацима попут Петра Иванишевића, Владимира Ћоровића, Шоле или Гаћиновића, већ је упорно побјеђивао Пашићев емисар, анонимни и корумпирани Србијанац Лазица Марковић.

Због тога смо још тада смо изгубили Суторину, Мостар и долину Неретве који су припали већински хрватској Приморској бановини. Из истих разлога ни данас нажалост немамо утицајних људи из Херцеговине који би бар као помоћници министра или на некој другој утицајној позицији покушали да поправе ситуацију у најсиромашнијој и најнеразвијеној регији.

Као што то нисам радио ни претходних година, тако ни сада немам потребу да се расправљам и објашњавам са анонимним, фрустрираним и искомплексираним полтронима који могу да пишу шта хоће. Наше кафане и интернет одавно су препуне генија и свезналица, које моралишу, паметују и имају рјешење за све проблеме, али је стављање прста на тастатуру или узимање боце у руке највећи напор који су спремни да предузму. Не стидим се ниједног посла који сам радио, и није срамота нешто радити већ красти и отимати.

Био сам грађевинац, физички радник, фармер, предузетник, професор, новинар, па не видим ништа лоше да будем савјетник човјеку за кога се никада није везала никаква малверзација или афера. Нисам постао члан ниједне странке, нити сам направио неки заокрет или одустао од ставова и принципа за које се годинама залажем.

У више наврата прије избора јасно сам рекао да једино са оваквим СНСД-ом не могу правити коалицију, отвореном подршком кандидату за предсједника Републике Српске Огњену Тадићу изабрао сам страну и партнера са којим планирам сарађивати, и истицао да желим бити корективни фактор опозицији који ће покушати да унесе нову енергију и инсистира на системским промјенама у друштву.

Веома је мали број људи које познајем, који цијене и поштују то што радим, а који ми је замјерио што сам почео радити као савјетник предсједника Парламента. Сматрам да је боље да нешто радим и покушам на неки начин у наредне четири године да помогнем Требињу и Херцеговини, него да се предам, повучем и нестанем из јавног живота.

Знам да би многи душебрижници жељели да што дужи период проведем у хибернацији, да ништа не радим, не говорим, не пишем, не појављујем у јавности. Све да сам отишао да искушенички тихујем у неком манастиру, сигуран сам да и тада не бих био по вољи душебрижника, да би пси и даље лајали, проналазили бројне замјерке и скривени иза лажних профила тврдили да се претварам и лажно постим јер кришом у келији једем сланину.

У друштву измијењених вриједности у коме многи за узоре сматрају Мими Оро и Кристијана све је могуће. Не треба се чудити ако појединци величају и проглашавају херојима и спасиоцима корумпиране и баснословно богате политичаре и дезертере који су ојадили и опљачкали народ, а са друге стране вријеђају и понижавају чисте људе без мрље у биографији који су све жртвовали борећи се за правду и ред.

Ипак ма колико тешка времена и олује замуте бару и избаце на површину разно смеће, сигуран сам да ће и ова бура ускоро проћи, да ће се вода разбистрити а талог пасти на дно.

Небојсавукановиц.инфо

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

посиен

18.03.2015 16:50

Нека си ти нама зив и здрав,мој В

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

18.03.2015 17:08

Паметно си ти одлучио, Вукане. Шта те брига ако то понеко не разумије и не одобрава. Гледај себе, видиш да си тако раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

18.03.2015 17:19

Зивио ти нама, само напред, ти си се својим новинарством доказао и показао. Цеститам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мастер-магистар

18.03.2015 17:19

Ма паметно си ти одлучио. Најбоље су државне јасле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАФ

18.03.2015 17:31

Ти си једна ЉУДИНА! Муз и ја смо гласали за тебе, а сад се опет увјеравам да нисмо погријесили. Велики поздрав из Бања Луке и не предај се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

18.03.2015 17:31

Подрска за Вукановица...само напред,они у СНСД-у су прослост и вуку потезе оцајника....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

18.03.2015 19:33

Драги Небојша, Тебе као да је Бог послао да помогнеш овом народу али народ, изгледа, не види. Цитат Андрића је научни доказ. Кажу да је Господ Исус Христ страдао због истине. Према томе, чувај се.

Name

попово центар свијета

18.03.2015 17:49

Само напријед! Нема никаве потребе да се "правдас",а кроз овај текст то назире. Настави да раскринкавас банду,ту си најјаци! Ови који те нападају,уствари ти се диве! Пуна подрска насем Вукану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компас

18.03.2015 18:12

Подршка Вукану! То што је већина против тебе , говори о тој већини која је увијек ретроградна, а не о теби. Како рече Марк Твен:Кад год видиш да размишљаш као већина, ти застани и добро размисли шта радиш".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

18.03.2015 18:14

ТИ СИ НЕБОЈСА ПРВО,МНОГО ДОБАР ЦОВЈЕК ДОБАР НОВИНАР БИО НА БН.ТВ.ПОЗНАЈЕМ ПУНО ЉУДИ КОЈИ СУ ИСТО ЦИЈЕНИЛИ ТВОЈ РАД НА ТВ.ТИ СИ ЈЕДИНИ ЦОВЈЕК КОЈИ ИСКРЕНО И ПОСТЕНО ПРИЦА ЗА ЗИВОТ КОЈИ СЕ ВОДИ У ХЕРЦЕГОВИНИ.ЈА ТИ ЗЕЛИМ ПРВО ЗДРАВЉА И СВАКО ДОБРО ДА ИСТРАЈЕС У ОВОЈ БОРБИ ЗА БОЉЕ СУТРА ОВОГ НАРОДА У ХЕГРЦЕГОВИНИ,И ЗА БУДУЦНОСТ ЉЕПСУ НАСЕ КАМЕНИТЕ,ПОНОСНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

18.03.2015 18:22

Поштовани Небојша, немаш ти потребе никоме да се правдаш за оно што си радио и радиш. Да нам је више таквих као што си ти, ситуација у РС би нам била далеко боља.очигледно је да пропагандна машинерија оних које си храбро и аргументовано критиковао (нападао) чини све да те оцрни, облати, обесхрабри. Располажу огромним материјалним богатством (умног и духовног немају) и лако им је да то чине. Ти, и такви као ти (Васковић, Вукелић, итд) не смијете попустити под тим и таквим притисцима и нападима. Потребни сте себи, својој породици а ли и овом напаћеном народу. Што се протеклих избора тиче, они су очигледно намјештени (покрадени гласови) на свим нивоима. Ја сам сигуран да су и твоји гласови покрадени и "додијељени" неком другом. Ови из владајуће коалиције на нивоу РС за 10 година аплсолутистичке владавине до те мјере су развили изборни "маркетинг" да су до савршенства усавршили механизме крађе гласова. Јавна је тајна да купују комплетне изборне штабове и на тај начин гласачке листиће замјењују оним већ претходно припремљеним на којима су њихови кандидати. Не смијеш да се разочараш у гласаче (народ) и треба да радиш још више на томе да га просвијетиш. Не излази из политике, јер се само (на жалост) кроз политику могу реализовати (конкретизовати) властите идеје. Партија (идеја) као што је твоја сигурно има будућност. Нарду је доста и ових садашњих, али и оних прошлих, тако да је у блиској будућности неминовна комплетна смјена свих актуелних политичких структура. Нова лица и нове идеје ће неминовно побиједити. Ти можеш да будеш један од оних који би могао да предводиш тај нови талас наде. Ако ти буде требала помоћ стручних, искусних и поштених слободно се јави. Поздрав и држи се усправно и достојанствено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немања

18.03.2015 19:52

Како ти се дало оставити оволики коментар?

Name

никола озрен

18.03.2015 18:23

Свака цаст мајсторе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткозарје

18.03.2015 18:30

Не дај се Вукане. Не продај се ниједној страни,остани свој. Није било времена и лове да узмеш већи број гласова, полако доћи ће и то. Скупљај добру екипу око себе и прошири мало видике ван Херцеговине, тешко је у свом селу бити поп. Свака част Херцеговини али цијела има гласова ко један Приједор, зато се мораш ширити у западној РС. Овдје СДС није имао никад доминацију , а ови су народу додијали. Треба нам нешто ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

18.03.2015 18:31

Да није РТВ БН,Слободона Васковића и Вас гос. Вукановићу живјели бисмо у потпуном медиском мраку,нека Бог помогне Вас, госп.Тришића и Васковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: СНАГА НАРОДА

18.03.2015 19:25

ИЗ АВИОНА СЕ ВИДИ, ДА СИ САМ СЕБИ НАПИСАО СЛАВОСПЈЕВ О ПАМЕТИ И ПОШТЕЊУ ?! ДА ТАКО НАРОД МИСЛИ О ТЕБИ, ТИ БИ НА ИЗБОРИМА БОЉЕ ПРОШАО, А НЕМА ТЕ НИ У ТРАГОВИМА. ЈАДАН БОСИЋ, КОЈИ ТЕ УЗЕ ЗА "САВЈЕТНИКА" !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

18.03.2015 20:19

Велика подрска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швица

18.03.2015 20:22

Пуна подршка за господина Вукановића из дијаспоре. Иако нисмо у опљачканој и од криминалаца пониженој матици, помно пратимо сва дешавања. Ми Срби смо чудан народ. То је давно примијетио и Швајцарац Др. Арчибалд Реис. Да смо бољи, имали би и бољу власт. Читам коментаре, све саме јуначине. Сутра да неко позове на протесте, слабо да би и један изашао. Војин Митровић - Папак је преварио бираче у Семберији. Нечух да су, они који су за њега гласали, изашли на улицу и пред његову кућу да протестују. Искрено мени и многима овде је жао што си отишао са РТВ БН. Недостају нам твоји извјештаји из Херцеговине. Желимо ти да истрајеш на путу који си одабрао. Не осврћи се на црвену банду и њихове новинарске послушнике. Само нспријед и Бог нека ти је на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И. Сарајево

18.03.2015 20:26

Жао ми је Небојша ИСКРЕНО што си напустио новинарске воде. Али само због тога што је била милина слушати и гледати твоје приче, аргументоване критике и покушаје да се од актуелног, направи бољи живот за све. Вратио се или не у новинарство, вјерујем да твој труд неће бити заборављен, бар код нас "средње генерације". Не сумњам да ћеш и на новом радном мјесту остати досљедан својим животним принципима. Пуна подршка и свако добро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

18.03.2015 20:26

ОВИ СТО ЛУПАЈУ МИНУСЕ,НА КОМЕНТАРЕ,ДОКАЗУЈУ СВОЈ ЛИЦНИ ПРОФИЛ.ДА СУ У ПИТАЊУ ЉУДИ НЕГАТИВНИ,ЉУБОМОРНИ,ЕГОИСТИ,МАТЕРИЈАЛИСТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

19.03.2015 13:25

Поштени борци, и градјани Б.Луке те поздрављамо од срца, и желимо ти много среће.Само тако настави соколе !!!

Name

Мркоњиц-Град

18.03.2015 22:00

Пуна подрска овом поштеном човеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован шумица

19.03.2015 06:16

Ако овако настави купићемо и њега.Цијене су им у сталном паду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

19.03.2015 13:31

Ти,си Вукановицу био добар ИСТРАЗИТЕЉ-НОВИНАР.СТЕТА СТО СИ НАПУСТИО ТАЈ ПОСАО.НАЈВЕЦУ СИ ГРЕСКЈ НАПРАВИО СТО СИ ОТИСАО БОСИЦУ.НИКАКВА РАЗЛИКА НИЈЕ ИЗМЕДУ БОСИЦА И ДОДИКА.ТО ТИ ЗНАС ДОБРО.СВЕ ТЕ ВЛАСТИ СУ УНИСТИЛЕ ХЕРЦЕГОВИНУ,НАРВНО И ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миљан

20.03.2015 06:37

Ријетко постен цовјек...све сто ради ради постено ниста не наплацује...и сад је савјетник насем Босицу и то цак дзаба ради...само напред Вукане...

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

20.03.2015 07:26

НАЈЛАКШЕ СЕ ПРИДРУЖИТИ НЕПРИЈАТЕЉИМА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

20.03.2015 07:30

Доказао си да имаш кичму. Јак си и сваким даном све мудрији. Одмори се мало па настављамо! Лијеп позрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

20.03.2015 10:52

Да и остали слицно размисљају као ви било би нам пуно боље,а никад није касно да постанемо бољи људи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

20.03.2015 12:48

Небојса велики поздрав за једног од најбољи новинара молим те истрази мало сверц цигарета преко границног прелаза Стрмица. Ко се финансирао тим новцем ко је саботирао истрагу. Видјецес патриотизам Спирица и Радмановицца као цлана Пресједниства и пресједавајуцег Вијеца министара који су лицно упознати о овом криминалу цутали су због односа Снсд /Хдз.Која издаја и лицемјерство .

ОДГОВОРИТЕ
Name

:-)

20.03.2015 13:26

ОД СВИХ ПОЛИТИЦАРА ОВО ЈЕ ЈЕДАН И ЈЕДИНИ НАЈБОЉИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Латиновић

23.03.2015 16:40

Вукане, друже мој, наведени Андрићев цитат је све рекао. (y)

ОДГОВОРИТЕ